07f0dc75d0b02-obrazek.jpgFoto: Akademie kvality

Recept:
Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 200 g kořenové zeleniny
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 0,2 l smetany
  • 50 g másla
  • 1 Selský kvasový pecen z Chlebárna Hranice
  • 2 cibule
  • šalvěj, sůl, pepř

Postup:

Kořenovou zeleninu orestujeme na másle spolu s česnekem do zlatova, zalijeme vývarem a necháme cca 30 min. vařit. Poté přidáme rozlámaný chleba, šalvěj, smetanu a vaříme dalších 30 min. Polévku rozmixujeme do hladka mixérem, přidáme máslo, dochutíme solí a pepřem.

Na ozdobu: Omytou, neoloupanou cibuli upečeme v troubě na 200 °C po dobu cca 20 min. a necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Několik kusů rozdrobeného chleba orestujeme na pánvi do zlatova. Nakrájenou cibulí a rozdrobeným chlebem polévku ozdobíme.

Tip: Polévku můžete pokapat pár kapkami oleje z vlašských ořechů, který podtrhne její zemitou chuť. Vyzkoušet můžete například Olej z vlašských ořechů od výrobce Chuť Moravy s. r. o.