Recept:
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 200 g kořenové zeleniny
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 0,2 l smetany
- 50 g másla
- 1 Selský kvasový pecen z Chlebárna Hranice
- 2 cibule
- šalvěj, sůl, pepř
Postup:
Kořenovou zeleninu orestujeme na másle spolu s česnekem do zlatova, zalijeme vývarem a necháme cca 30 min. vařit. Poté přidáme rozlámaný chleba, šalvěj, smetanu a vaříme dalších 30 min. Polévku rozmixujeme do hladka mixérem, přidáme máslo, dochutíme solí a pepřem.
Na ozdobu: Omytou, neoloupanou cibuli upečeme v troubě na 200 °C po dobu cca 20 min. a necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Několik kusů rozdrobeného chleba orestujeme na pánvi do zlatova. Nakrájenou cibulí a rozdrobeným chlebem polévku ozdobíme.
Tip: Polévku můžete pokapat pár kapkami oleje z vlašských ořechů, který podtrhne její zemitou chuť. Vyzkoušet můžete například Olej z vlašských ořechů od výrobce Chuť Moravy s. r. o.
Nový komentář
Komentáře
No hlavně kdo má tolik času? Hodinu se to jen vaří, ale někdo taky musel tu zeleninu čistit a krájet, připravit ten vývar... a dalších 20 minut ještě péct cibuli na ozdobu. To je půl dne v kuchyni a mám jen polívku.
To opravdu budeme péct v troubě jednu cibuli po 20 minut na 200 stupních? Opravdu lidový recept.