olivovychlebicek6.jpg (125 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 200 g bílého jogurtu
  • 4 vejce
  • 6 lžic kvalitního olivového oleje
  • 50 g černých oliv
  • 150 g Kája párků
  • 100 g uzeného sýra
  • 2 červené papriky
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 2 lžičky soli

olivovychlebicek4.jpg (118 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Špaldovou mouku v míse promíchejte s práškem do pečiva. Přidejte jogurt, vejce, olivový olej. Ochuťte solí a česnekem. Promíchejte. Můžete nechat pracovat kuchyňského robota.

Párky nakrájejte na kousky. Jeden párek asi na šest kousků. Cibuli nakrájejte nahrubo, papriku a sýr na kostičky. Olivy nechejte vcelku. Všechny suroviny přidejte do těsta. Opatrně zamíchejte.

Připravte si formu na srnčí hřbet nebo chlebíček. Její rozměr by měl být zhruba 24 x 12 cm. Vymažte ji olejem a vysypejte hladkou moukou. Do formy nalijte těsto.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Za 45 až 55 minut bude chlebíček upečený. Pro kontrolu vpíchněte do jeho středu špejli. Ven musí vyjít čistá, neulepená od těsta.

olivovychlebicek3.jpg (110 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Chlebíček nechejte vychladnout na mřížce a můžete krájet.

Podávejte vlažný nebo studený. Výborný je s čerstvou zeleninou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Letní vaření

Dip ze sušených rajčat

dip2.jpg (237 KB)

Foto: Jana Nováková

Domácí sušená rajčata v oleji

rajcata6.jpg (59 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Tyčinky s olivovým olejem

tycinky.jpg (110 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama