Kuchařka, kterou vydává iniciativa Zachraň jídlo obsahuje 100 takzvaných záchranářských receptů, podle kterých se naučíte, jak pracovat i s potravinami a jejich částmi, které řada lidí hází do odpadu.

„Stovce receptů v této kuchařce říkáme záchranářské recepty. Zužitkujeme v nich suroviny, které lidé nestíhají spotřebovat nebo jim zbývají uvařené. Díky tomu mohou lidé výrazně ušetřit. Jedním z mých favoritů je salát z pečeného květáku s čočkou,“ řekla jedna z autorek receptů Barbora Kebová.

Součástí publikace jsou také další rady a tipy, jak jídlo využít do posledního kousku. Recepty jsou rozdělené do jednotlivých sekcí, tvoří je Zelenina, Ovoce, Maso a mléko, Pečivo a Přílohy.

Nechybí ani recepty od známých kuchařů a food blogerů. Je mezi nimi například Juliana Maškrtnica Fischerová, která čtenáře naučí, jak si připravit chleba z chleba. „Neplýtvat jsem zvyklá už odmalička. Jsem ze sedmi sourozenců, takže můj recept na to, jak neplýtvat je mít hodně dětí,“ pronesla s nadsázkou.

Na kuchařce se podílel také Martin Škoda, Hugo Hromas a další. Autorem předmluvy je kuchař Massimo Bottura, kterého časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností roku 2019. Založil charitativní organizaci Food For Soul, která upozorňuje právě na plýtvání jídlem.

U příležitosti křtu kuchařky se v Pražském kreativním centru včera vydávalo 300 porcí žemlovky ze zachráněných surovin. Kuchařka bude od zítra,18. října ke koupi v knihkupectvích nebo na e-shopu, kde je její cena 439 Kč. 

Foto: zachranjidlo.cz

Reklama