Bez práce nejsou koláče, pečení holubi nelétají do huby. On do tebe kamenem – ty do něj chlebem. Ano, jako nelze pít bez vody, nelze žít ani bez chleba. Ať už se jedná o poctivou „šumavu“ či graham, celozrnný dalamánek, „papundeklový“ racio chlebíček či knäcke brot.
Ale klasika je klasika. Mezi potravinami je klasický chléb absolutní jedničkou. 74 % Čechů ho jí denně. Ale problémem je, že když už ho nestačíme sníst, bez patřičného ošetření se rychle kazí. Jak modrozeléné plísni na chlebu zatnout tipec? Jak správně chléb uchovávat?
• Krajíčky či vcelku? Nakrájený chleba rychleji plesniví, protože do něj snáze vnikne vlhkost.
• Jaký druhy? Celozrnný a kvasnicový chléb vydrží déle než bílý chléb a kynuté pečivo.
• Jak skladovat? Chléb by měl být uložen v čistém, vzduchotěsném a suchém obalu, nejlépe při pokojová teplotě. Absolutně však vede „babiččin“ kameninový pekáč s poklicí.
• Do ledničky? V parnu jej můžeme uskladnit i v lednici. Přece jen je v ní odolnější proti plísním.
• Okrájet plíseň? To je rozhodně lepší celý pecen vyhodit (nedávat ani hospodářským zvířatům!). Plíseň totiž neroste jenom na povrchu a pronikne i dovnitř bochníku. Plísně vytvářejí jedovaté látky, které mohou poškodit játra. Jediné plesnivé ložisko však můžeme hodně velkorysým řezem odkrojit.
Konzumujete klasický chléb, nebo vám „nezapadá“ do racionální výživy či se neslučuje s vaší dietou? Čím chléb nahrazujete? Chutnají vám všemožné chlebové náhražky? Jaká se dá i s chutí jíst?
Nový komentář
Komentáře
A je pravda, že když chleba nechám venku, nakrojenou stranou na prkýnku, tak je nejchutnější, jen mu ztvrdne kůrku, ale plíseň rozhodně nechytí.
Nejradši mám čerstvý chleba z pekárny ve vedlejším městečku. Zjistila jsem taky, že hrozně moc záleží na skladování - nedávno jsem si koupila "skvělý" dřevěný chlebník, který je ovšem úplně na .... Všechno v něm hrozně rychle plesniví. Předtím jsem měla nějaký plastový, a v něm to vydrželo mnohem déle, navíc se dal snáze umýt,když už něco plíseň chytlo. 0bávám se, že ta plíseň už je v tom chlebníku a nepomohlo ani vymytí savem. Příště chci zkusit nerezový, snad to bude lepší.
No, u nás doma vydrží šumava tak týden - v sobotu se koupí, v pátek dojde. Pokud má chleba tvrdou kůrku a měkkou střídku, tak mi to nevadí. A neplesniví - ale nenechávám ho v pytlíku ani v žádném jiném obale či skříňce, jen skrojenou stranou stavím na prkýnko. Pokud to nedodržím, dostaví se do tří dnů buď plíseň, nebo ztvrdne sakum prásk úplně celý.
Ch.Z. Kochanská: Já si teda představila ty placky z bláta a soli, co si lidé dělají na Haiti. Ty tapety zní trochu líp
femme: JO, okrajovali jsme z chleba plíseň. S lvíčkem na prsou a ČSSR na zádech. Pod hrozbou, že ten, kdo bude viděn kapitalisty, již nikdy reprezentovat vlast nesmí. I to byli komunisté!
Lindaa: éčka v chlebu, no jasně Spíš je to tím, že ho upeču, nechám vychladnout a hned zabalím do chlebovýho pytle, nikde neleží vystavenej a nechytá se na něj kde co ze vzduchu.
Lindaa: já do něj žádná éčka nesypu a vydrží týden v pohodě
Ťapina: Tak to me chleba z pekárny plesnivý neuveritelne rychle (do 3-4 dnu). Vysvetluji si to, ze je to tím, ze neobsahuje vsechna mozná i nemozná dlouhotrvající Ecka jako chleba z obchodu. Ale jestli je to pravda netusím
fakt někdo okrajuje z chleba plíseň??
Nejradeji mam slunecnicovy domaci
Byla jsem překvapená, jak dlouho chleba z pekárny vydrží měkký a jak dlouho nechytne plíseň. Včera jsem dojídala chleba z minulé středy.
Chlebové náhražky? Jako chléb pečený s oškrabaných tapet za blokády Leningradu?
Nejraději domácí podmáslový s kupou semínek a pšeničnými klíčky a k tomu @
já mám nejraděj oříškový z Německa
(1) Chleba jím minimum, páč mi nezapadá do diety. Jestli je iracionální výživou, to nevím.
(2) Ničím.
(3) Proč by proboha kdokoli příčetný měl jíst náhražky? Ne, že bych viděla náhražku pečiva - pokud se za ni tedy nepovažuje sekaná, kde je snížený obsah strouhanky doplněn zvýšeným obsahem masa.
Nejraději teplý, kulatý, z malé pekárny a s popraskaným skrojkem.