Tento sladký dezert Řekové považovali za velký zdroj energie, proto se podával při sportovních výkonech. Později ho převzali Římané, kteří ho začali konzumovat v horké variantě. Kolem roku 545 byla vytištěna první kuchařka, která se o dortu zmiňovala. Až v 18. století se začal přibližovat podobě, v jaké ho známe dnes. V Americe, kam se dostal díky Evropanům, zažil obrovský boom. V roce 1900 byl Cheesecake k dostání snad v každé restauraci. Jeho hlavní ingrediencí byl sýr Philadelphia.

Z Ameriky se nám vrátil do Evropy, kde začaly experimenty s jeho variantami. Italové si oblíbili sýr Riccota, Řekové sýr Mizithra nebo Feta a Němci tvaroh. Japonci dokonce použili kukuřičný škrob a vaječné bílky. Existuje ale mnoho základních surovin, z kterých lze cheesecake připravit, např. zakysaná smetana. A stejně tak příchutí, které mu dát, např. Oreo sušenky, karamel, burákové máslo, lesní ovoce atd.

Tip šéfkuchaře sítě bistro kaváren Mondieu Jozefa Schmidta: „Naprosto bezkonkurenční je cheesecake s měkkým kozím sýrem bez plísně. To prostě musíte vyzkoušet a ochutnat.“

Recept na cheesecake s kozím sýrem 

Korpus:

  • 175 g sušenek Bebe Opávia
  • 500 g másla

Krém:

  • 250 g zakysané smetany
  • 500 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 500 g sýru Philadelphia (lze nahradit jiným druhem měkkého sýru)
  • 400 g kozího sýru
  • 2 ks vajíček
  • 200 g cukr krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 g hladké mouky

Tip šéfkuchaře Mondieu: „Vybírejte z jemných kozích sýrů. Výsledek bude krémovější.“

Korpus:
Rozmixujeme sušenky a smícháme je s rozpuštěným máslem. Prsty nebo lžící vtlačíme vzniklou hmotu po celém dnu dortové formy.

Krém: Asi 2 - 3 min šleháme vajíčka s vanilkovým a krupicovým cukrem a hladkou moukou, přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, mascarpone, sýr Philadelphia a kozí sýr. Mícháme cca 5 min. Náplň rovnoměrně naneseme do dortové formy na vrstvu sušenek.

Pečení: Cheesecake pečeme na 110 stupňů 1 hod., potom ztlumíme na 95 stupňů a pečeme ještě dalších 50 min.

Hotový cheesecake necháme zatuhnout v chladu a až poté podáváme.

A jestli patříte mezi ty, kteří si na zákusek raději zajdou do cukrárny, nebo chcete verzi s kozím sýrem prostě nejprve vyzkoušet, můžete tak učinit v restauraci Mondieu, která se nachází v OC Westfield na adrese Roztylská 2321/19, Praha.

Reklama