cheesecake

Na přípravu amerického dezertu cheesecake se chystám už poměrně dlouhou dobu. Vždycky se nakonec našel nějaký jiný úžasný recept na vyzkoušení, a tak jsem se k němu dostala až teď. Stejně jako to dělám s jinými recepty, sedla jsem k internetu a pátrala. V originálních i českých textech, receptech, radách.

Podle originálního amerického receptu se cheesecake připravuje z krémového bílého sýra, který obsahuje nejméně 33 % mléčného tuku. Používá se proto převážně krémový sýr Philadelphia, který seženete i u nás. Po mnoho let, kdy se stal cheesecake populární po celém světě, si ho také v každé zemi přizpůsobili svým dostupným surovinám. Například v Itálii se proto připravuje z ricotty a u nás můžete s klidem použít měkký tučný tvaroh.

Další důležitou ingrediencí jsou sušenky. V tomhle případě jsou nejvhodnější jemné máslové sušenky, ale jejich obměnou získáte pokaždé trochu jiný dezert. Nic nepokazíte sušenkami celozrnnými, s kakaem či jinou příchutí. A když použijete třeba karamelové Lotusky, určitě budete příjemně překvapeni.

krusta z rozdrcených sušenek

Tyto dvě vrstvy - sušenkovou a krémovou, můžete doplnit ještě o přeliv z oblíbeného ovoce nebo další, třeba čokoládovou vrstvu. Tady už se fantazii meze nekladou.

Suroviny

200 g máslových sušenek
100 g rozpuštěného másla
500 g měkkého tučného tvarohu
3 žloutky
šťáva z poloviny citronu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
50 g krupicového cukru

Postup

Máslové sušenky dáme rozdrtit do mixéru. Až jsou úplně na prach, přidáme rozpuštěné máslo a důkladně promixujeme.
Rozevírací pečicí formu vyložíme pečicím papírem (já jsem ji vystříkala olejem ve spreji) a na její dno rozložíme sušenkovou směs, kterou vyrovnáme a důkladně přimačkáme.
Předehřejeme si troubu na 180 °C a připravíme si krém.

krém nalijeme do formy

Tvarohy, žloutky, šťávu a kůru z citronu a cukr dáme do mixeru a důkladně prošleháme. Mělo by to trvat asi tři minuty. Směs bude hladká a citronově voňavá. Podle některých receptů patří do cheesecake více citronové kůry, některé zdroje zase citron vůbec nepoužívají. Záleží na vaší chuti. Krém nalijeme na připravenou sušenkovou krustu. Opatrně formou několikrát třepneme do stran, a tím se nám povrch krásně srovná a uhladí.

Pečeme v předehřáté troubě asi 35 až 45 minut. Hotový cheesecake by neměl mít hnědou barvu, okraje by se měly lehce odtahovat od formy a na dotek by měl mít pevný povrch. Někdo ho peče ještě navíc ve vodní lázni, je potom údajně vlhčí a chutnější. Nezkoušela jsem, chutnal nám i bez vodní lázně. Ale budeme rádi, když vyzkoušíte a potom se nám pochlubíte. :-)

upečený cheesecake

Po upečení vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme asi hodinu vychladnout.

Dobrou chuť přeje elly.

TÉMATA:
MLSÁNÍ