Foto: Shutterstock
Valná většina sýrů jde perfektně dohromady s ovocem a ořechy. Nejde jen o chutě, ale i strukturu jednotlivých surovin. Měkký vyzrálý sýr, šťavnaté ovoce a křupavé oříšky. Stačí toto zkombinovat, krásně naaranžovat na prkénko nebo talíř a máte připravené skvělé pohoštění pro návštěvu. Nebo můžete z následujících kombinací vytvořit jednohubky tak, že všechny komponenty napícháte na párátko.
Cheddar + vlašské ořechy + jablko
Kyselé jablko se krásně doplňuje s vlašskými ořechy a tvrdým sýrem typu cheddar, ten je jemný, ale zároveň výrazný. Můžete si ještě vybrat mezi uzeným, mladým nebo pořádně vyzrálým a tmavým cheddarem. Místo čerstvého jablka si klidně udělejte jablkový kompot se skořicí a použijte ho jako dip, který budete sýrem nabírat.
Brie + jahody + pistácie
Brie je plísňový měkký sýr s krémovou konzistencí z kravského mléka. Úžasně se hodí k jahodám a ty zase k zeleným pistáciím. Gastronomickou chuťovou je jednohubka s kouskem sýra, půlkou jahody a lžičkou pistáciového másla. K danému se hodí i šampaňské, tak si k tomu skleničku klidně dejte.
Foto: Shutterstock
Gouda + meruňky + mandle
Věděli jste, že mladá gouda se úžasně hodí k meruňkám? Například takové meruňkové čatní využijete nejen k sýru, ale i k masu. K takovému kombu doporučujeme mandle a pokud jste gurmáni, zvolte ty uzené. Málo sladké? Doplňte si tuto kombinaci kostičkou čokolády.
Comté + třešně + lískové ořechy
Znáte comté? Jedná se o sýr se žlutavým děrovaným středem a tvrdou kůrkou. Zajímavosti je, že se při výrobě potírá roztokem soli. Vyrábí se ve Švýcarsku a Francii z kravského mléka. Přidejte si k němu třeba třešňovou marmeládu nebo celé kompotované třešně a lískové ořechy, které opražte nasucho na pánvi.
Foto: Shutterstock
Modrý sýr + fíky + kešu
Modrý sýr s plísní typu niva nebo gorgonzola se nejčastěji podává buď s čerstvými nebo sušenými fíky nebo i fíkovou marmeládou. Pražené solené kešu s nimi vytvoří dokonalou kombinaci.
Kozí sýr + hrozny + vlašské ořechy
Pokud jste vyznavači kozího sýra, úžasně rezonuje s hrozny, ať už těmi bílými nebo červenými a doplňte si k tomu jakékoliv ořechy, nám se zamlouvají vlašáky, ale klidně i pekany nebo para ořechy.
Zdroj: autorka článku, Pinterest, ocenenavina, mezizenami, rivieraproduce
Nový komentář