Na pořádně vyvážený oběd tak není čas nebo naopak v daném momentu a místě zrovna rozumná nabídka. Člověk pak sáhne po sušenkách nebo jídle z fast foodu, které sice na chvíli hlad utiší, ale ten se opět rychle vrátí a často také spolu s výčitkami svědomí.
Najíst se dobře a vyváženě na cestách i během pracovního kolotoče však nemusí být utopie, říká inženýrka v oboru výživy a kvality potravin Karolína Fourová. Ta sama moc dobře zná, na jaká hladová úskalí je možné narazit nejen na cestách, ale i během vytíženého pracovního dne.
Jak ale na to a co dělat lépe? Pokud máte také občas pocit, že pracovní shon nebo naopak dovolená se zdravým životním stylem nezapadá moc do sebe, tak se s námi podělte a zeptejte se na rady
Jak ale na to a co dělat lépe? Zajímá vás, jak se správně stravovat, i když máte frmol? Máte jedinečnou šanci, dozvědět se vše o zdravém a chutném stravování. Položte dotazy, které vás zajímají přímo Karolíny Fourové! V vašich dotazů připravíme článek, kterým se budou moci inspirovat všechny čtenářky! Pokud budete mít štěstí, získáte balíček s novinkou Good Lunch od Bonduelle, který vás v podobných hladových chvílích nezklame. Balíček získají tři z vás. Těšíme se na vaše dotazy. Dotazy vkládejte ZDE |
O novince Good Lunch, kterou můžete získat
Good Lunch od Bonduelle je nejen skvělý způsob, jak v jídelníčku doplnit vlákninu, ale také jak si poradit s nedostatkem času a přitom se v jídle neodbývat. Jde o hotové a dochucené jídlo s vyváženou směsí luštěnin, obilovin a zeleniny, která je k dostání ve třech různých variantách.
Červený – směs bulguru, černé čočky, lilku, červené papriky a cherry rajčat s rozmarýnem
Oranžový – směs bílé a červené quinoy, cizrny, kukuřice, mrkve a tymiánu
Zelený – směs špaldy, černooké fazole, rajčat, paprik, zelených oliv, hrášku a bazalky
5 tipů na zdravé stravování na cestách od Karolíny Fourové
1. Jste-li odkázáni na vlastní zásoby, zabalte si vyvážené jídlo, které se nezkazí
Najíst se na benzinové pumpě, na letišti, ve fast foodu nebo v kiosku v kempu je ve výjimečných situacích úplně v pořádku, a i tam se dá s trochou štěstí poskládat celkem solidní nutričně vyvážená svačina. Pokud jste ale na dovolené odkázáni na vlastní zásoby dva týdny nebo do zahraničí přiletíte v pozdních hodinách či v neděli, kdy bývají obchody na spoustě míst zavřené, přibalte si do batohu jídlo, které vám dodá energii, zasytí vás a nezkazí se, i když bude mimo lednici. Tuto nespornou výhodu nabízí již zmíněný Good Lunch od Bonduelle, který si můžete vychutnat i za studena.
2. Nezapomínejte na dovolené na vyváženost. Jezte komplexní sacharidy, myslete na vlákninu i dostatek bílkovin
Ať už chodíte na dovolené do restaurace, vybíráte si z bufetového občerstvení nebo jste odkázáni na vlastní zásoby a vaření, snažte se vybírat taková jídla, která obsahují komplexní sacharidy a bílkoviny, u nichž bude zelenina a ovoce. Budete-li konzumovat normální, vyvážená a sytá jídla, nebudete mít potřebu zahánět v průběhu odpoledne hlad dezerty, zmrzlinou, koktejly a rychlým občerstvením. Bude vám pak stačit dát si v rámci pestrého jídelníčku jeden kopeček zmrzliny namísto dvou a sladké ledové kávy navrch.
3. Dopřejte si a nedělejte z jídla stres. Na straně druhé se nepřejídejte
Dovolenou byste neměli trávit ve stresu z neznámého a neplánovaného jídla, jehož přípravu nemáte pod kontrolou a nemůžete si ho naťukat do kalorických tabulek. Pokud držíte redukční dietu a chodíte na večeře do restaurace, nemějte strach zkusit si z jídelního lístku vybrat takové pokrmy, které do nastaveného jídelníčku zapadnou a případně poprosit obsluhu o drobnou změnu. Jedno jídlo, které úplně nekopíruje zásady redukčního jídelníčku, vám celé snažení nezkazí, stejně jako ho jediné dietní jídlo nezachrání.
4. Myslete na rozumné množství tuků, nevolte neustále smažená jídla a jako přílohu hranolky
V restauraci se na přípravu pokrmů tukem příliš nešetří a v destinacích, kde je olivový olej jako doma, ho najdete štědré množství prakticky v každém pokrmu. Vybírejte si proto spíše lehčí a nutričně vyvážená jídla s dostatečným množstvím bílkovin a snažte se, aby se smažené pokrmy, ačkoliv se může jednat o místní specialitu, na talíři nevyskytovaly každý den.
5. Využijte to nejlepší, co destinace nabízí. Zeleninu, ovoce, čerstvé ryby a mořské plody
Užijte si dovolenou se vším všudy. Trávíte-li dovolenou u moře, jezte dostatek ryb a mořských plodů, které jsou skvělým zdrojem vitaminu D, zdravých tuků, a zejména omega-3 mastných kyselin. Využijte toho, že čerstvější si je u nás dáte jen těžko. Můžete se také podívat, zda nejsou v okolí vašeho ubytování nedělní farmářské trhy, a udělat si k nim procházku. Budete tak moci nakoupit a ochutnat místní perfektně zralé ovoce a zeleninu, které jste předtím možná nikdy neměli možnost ochutnat.
O Karolíně Fourové Karolína Fourová je inženýrkou v oboru výživy a kvality potravin a zároveň autorkou Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete. Už během studia pracovala jako odborník na výživu v renomované české organizaci a nyní vyvrací výživové mýty, edukuje veřejnost o správném stravování, nakupování a výběru potravin prostřednictvím sociálních sítí a své knižní publikace. Jelikož tráví více času v kuchyni než v chemické laboratoři, se svým food blogem se v roce 2021 umístila na 1. místě soutěže Food blog roku. |
Nový komentář
Komentáře
už jsem se ptala, doufám, že mi odpoví, jestli je to vhodné i pro mně........
Dobré to je, ale trochu drahé, jeden sáček v akci 40 Kč, pro rodinu 160 Kč jen za zrní a trochu zeleniny. Kluci ve žravém věku ( 13 - 17 ) se ani nenají. Za takovou částku se dá uvařit dobré a zdravé jídlo. Je to rychle připravený oběd do práce, ale musím si k tomu udělat plátek ryby nebo krůtí nudličky.
Velmi zajímavá výzva