Foto: Shutterstock
- Ke štědrovečerní večeři nikdy neprostírejte pro lichý počet hostů. Přináší to smůlu. Raději proto přidejte jeden talíř navíc. Třeba pro náhodného kolemjdoucího.
- Až budete chystat kapra, pár šupin si schovejte. Pokud je dáte pod talíře štědrovečerní hostiny, přilákají k vám bohatství. Abyste si to ještě posichrovala, uložte pak šupinu do peněženky a noste ji při sobě. Jak před pár lety ukázal průzkum, drží se této tradice každý čtvrtý Čech.
- Kapra nevečeříte? Pak dejte pod talíře alespoň peníze. Někdo dává rovnou celou peněženku doprostřed stolu pod bochník chleba.
- Připravte si řetěz, nebo alespoň provaz. Aby vám z majetku neubrali zloději, nebo vás nepostihlo nějaké jiné neštěstí, je třeba obtočit jím stůl kolem dokola. To udrží vše pohromadě.
- Každý roh stolu by měl být obsazený. Na ten první položte ošatku s chlebem, aby vás celý příští rok netrápil hlad. Na druhý z rohů stolu patří vzorky z úrody, aby vám zahrada plodila i napřesrok. Třetí roh stolu patří zbytkům pro domácí zvířata. A co s tím zbývajícím? Tam položte peníze, abyste v budoucnu žila v blahobytu.
- Na štědrovečerně prostřeném stole by mělo být devět pokrmů. Jedním z nich je i čočka, jejíž servírování by do rodiny mělo přinést peníze. Někdo to dělá tak, že jedno její zrno zapeče do vánočky. Kdo ho najde, bude velmi bohatý. A údajně nejen na bílkoviny.
- Symbolicky si každý mázněte trochu medu na tvář. Nejen že spojí celou rodinu, ale přinese vám lásku všech ostatních.
Nový komentář
Komentáře
Tak spousty s těchto tardic vůbec neznám. Samozřejmě šupina pod talířem musí být. A i jeden talíř jsme dali navíc, aby nás nebyl lichý počet.