Průměrný člověk denně přijímá asi 17g vlákniny. Bohužel to není mnoho a odborníci na výživu doporučují cca 20-30g vlákniny denně.
Stačí zvýšit konzumaci vody, ovoce, zeleniny, salátů, obilnin, ořechů, luštěnin a hnědé rýže a omezit konzumaci rafinovaných potravin.
Vláknina Vám velmi pomůže při hubnutí, jelikož přirozeně zasytí, a Vy nebudete trpět pocity hladu.
A jak na to?
- K snídani si připravte ovoce a semena - horkou ovesnou kaši s jahodami, banánem či ovocem, které máte právě na zahrádce, a přidejte lžičku slunečnicových či dýňových semínek. Taková snídaně je pestrá, může mít různé obměny a Vás plně zasytí. Navíc do organizmu dodáte potřebné množství vlákniny.
- K obědu si dejte přírodní kuřecí plátek a jako přílohu si vychutnejte křupavý zelený salát, který byste mohli obohatit například o ořechy nebo různými druhy semen. Když si budete vařit polévku, zkuste do ní přimíchat čočku, pšenici či fazole.
Přílohové brambory vařte ve slupce, a tu snězte také. Francouzská kuchyně to považuje za delikatesu.
K večeři můžete mít zeleninový salát, hnědou rýži s houbami, fazole či vařenou zeleninu v páře. Jedině tak zůstává v zelenině vysoký obsah vlákniny. Vařte ji tak, aby byla křupavá. Tímto způsobem je krásná, uchovává si část vitamínů, barevná - prostě k nakousnutí : -)
A jako dezert si připravte ovocný pohár s mlékem či jogurtem (můžete přidat i ovesné vločky, když byste měli hlad)
Kvíz:
1. Jaké potraviny s vysokým obsahem vlákniny si máte vybírat?
2. Jaká část zeleniny či ovoce obsahuje nejvíce vlákniny?
3. Jakým chorobám zabraňuje dostatečný příjem vlákniny?
Řešení najdete na http://www.doformy.cz/kviz12
Zdroj: www.doformy.cz
Nový komentář
Komentáře
Americké brambory znám jen se slupkou.Doma je děláváme taky,na různé způsoby,i s tím tvarohem.Je to "chudé jídlo",ale brambory můžeme celá rodina na jakýkoliv způsob.I filtrované přes prase.
se slupkou jím akorát pečené nebo vařené nové brambory - je to delikatesa
Nyotaimori: použitý příměr poněkud pokulhává, nebo snad oloupaný banán vaříš?
A to já mám brambory ve šlupce ráda na jakýkoliv způsob
Nyotaimori: No, jídlo pro lůzu, někdy je to otázka správnýho marketingu - jsme byli v nějaký nóbl restauraci a pod vznešeným francouzským názvem nám jako přílohu naservírovali právě pečenou bramboru i se slupkou, nazdobený kysanou smetanou a nějakou vegetací, ale asi to byla nejdražší brambora mýho života.. :-)
Manx: Já jsem na nich šlupku vždycky měla. Posypaný mohly být různě nebo taky ničím.
A co jiného jsou asi v restauracích slavné "americké brambory"?
Brambory ve slupce jsme baštily (se ségrou) jako děti
. Když se dělal táborák, tak jsme je pak zahrabaly do žhavého popela a potom baštily i s tím popelem, byla to fakt delikatesa
Bramory ve slupce? Vařené? Abych je pak seškrabovala s patra?
Ale co tu vlastně řeším, jako přílohu bych si brambory dobrovolně nedala.
gerda: Upečený ve slupce jsou delikatesa. A dobře umýt se k téhle úpravě musí ze zahrádky jako kupovaný, to je stejný. To bys musela důsledně vyhazovat i slupky z kupovaných jablek :-)
gerda: Ale to nemusíš jíst syrový
když budu mít brambory ze zahrádky, klidně i se šlupkama. Ale ty z obchodu??? Nemám odvahu...
Julča: v tom je velký rozdíl
Jíst zdravě neznamená zhubnout. Protože kdo jí zdravě, hubnout nepotřebuje
Blues: aha, tak já vlastně taky jím slupky. Tak to jooo, takhle v prasátku to já ráda ...
Kelly: Prasátku se dávají šťouchané brambory i se šlupkama.. a taky se šrotem.. takže vlákniny spousta, ale když dojde na zabijačku, hubenej většinou nebývá :-)
Nejím hubnu a zatím jsem nechcípla
Zvýšeným příjmem vlákniny ke zvýšenému počtu
ů ...
, té se ráda vzdám ... ochotně vyměním za velmi nezdravou flákotu
A slupky z brambor max. kdyby mi šlo o život. Schválně jsem to už kdysi zkusila a jako delikatesa mi to teda nepřišlo
to marylin : Jenže článek, který se bude jmenovat "jak jíst zdravě" si přečte pět lidí z deseti (a to ještě kdo ví jestli) a článek nazvaný "jak zhubnout" si přečte devět z deseti. To už dávno vědí všichni z novinařiny, že titulek prodává, ne obsah.
To je blbost zhubnout tím, že se nebude jíst... Chudák tělo, když mu člověk nedodá to co potřebuje. Chce se ale zamyslet nad tím co člověk jí a trošku překopat svůj jídelníček a pak se může hubnout :-)
Julča: zásadní rozdíl, když jíš jako člověk, an e pašík na výkrm, hubnout nemáš co.