Průměrný člověk denně přijímá asi  17g vlákniny. Bohužel to není mnoho a odborníci na výživu doporučují cca 20-30g vlákniny denně.

Stačí zvýšit konzumaci vody, ovoce, zeleniny, salátů, obilnin, ořechů, luštěnin a hnědé rýže a omezit konzumaci rafinovaných potravin.
Vláknina Vám velmi pomůže při hubnutí, jelikož přirozeně zasytí, a Vy nebudete trpět pocity hladu.

A jak na to?
- K snídani si připravte ovoce a semena - horkou ovesnou kaši s jahodami, banánem či ovocem, které máte právě na zahrádce, a přidejte lžičku slunečnicových či dýňových semínek. Taková snídaně je pestrá, může mít různé obměny a  Vás plně zasytí. Navíc do organizmu dodáte potřebné množství vlákniny.
- K obědu si dejte přírodní kuřecí plátek a jako přílohu si  vychutnejte křupavý zelený salát, který byste mohli obohatit například o ořechy nebo různými druhy semen. Když si budete vařit polévku, zkuste do ní přimíchat čočku, pšenici či fazole.

Přílohové brambory  vařte ve slupce, a tu snězte také. Francouzská kuchyně to považuje za delikatesu.
K večeři můžete mít zeleninový salát, hnědou rýži s houbami, fazole či vařenou zeleninu v páře. Jedině tak zůstává  v zelenině vysoký obsah vlákniny. Vařte ji tak, aby byla křupavá. Tímto způsobem je krásná, uchovává si část vitamínů, barevná - prostě k nakousnutí : -)

A jako dezert si připravte ovocný pohár s mlékem či jogurtem (můžete přidat i ovesné vločky, když byste měli hlad)


Kvíz:
1. Jaké potraviny s vysokým obsahem vlákniny si máte vybírat?
2. Jaká část zeleniny či ovoce obsahuje nejvíce vlákniny?
3. Jakým chorobám zabraňuje dostatečný příjem vlákniny?

Řešení najdete na http://www.doformy.cz/kviz12

Zdroj: www.doformy.cz

TÉMATA:
ZDRAVÍ