Také ve vás krásné slunečné počasí letošního jara vyburcovalo potřebu očistit tělo i duši? Smetli jste ze stolu tučná jídla a nahradili je škálou rozmanitých salátů, lístečků a bylinek? Pampelišky, kopřivy, fialky i sedmikrásky, šťovík... Ty se v jarní kuchyni používají celkem běžně.
Ale výborným chutným zdrojem vitaminů je také jitrocel. Přesto, že ho u nás známe spíš jako lék na rány, ve středomoří se hojně používá v kuchyni. Samozřejmě že ne ten obyčejný – luční (kopinatý), i když i on je vynikající bylinkou, ale do kuchyně je vhodnější jitrocel vraní nožka. A pokud jste ho ještě nevyseli, právě teď máte poslední možnost k jeho výsevu.
Vraní nožka jitrocele
Rostliny vytvářejí bohatou růžici 20 cm vysokých, silně dřípených listů tmavozelené barvy, které připomínají vraní nohy nebo jelení paroží.
Tato toskánská salátová specialita se používá i v dalších jihoevropských kuchyních. Za největší pochoutku jsou považovány mladé listy, které můžete přidávat jako pikantní přísadu do smíšených salátů, nebo je dusit jako zeleninu, jak je nejvíc oceňují Italové.
Jako jeden z mála planých druhů salátové zeleniny se tento jitrocel daří pěstovat i v polostínu. Kořeny jsou dokonale mrazuvzdorné a rostlina znovu každý rok vyraší. Dokonce i při pěstování v květináči zajistí spolehlivou dlouhodobou sklizeň. Potřebuje k tomu ovšem živnou půdu, protože jitrocel je na živiny náročný.
Nový komentář
Komentáře
Zkuste si potřít místo, kde vás bodne včela nebo vosa rozmačkaným jitrocelem, okamžitě působí, nebolí to, neotéká....
zajímavé.
přesně sirup jsem užívala,ale neumím si představit něco jiného krom toho sirupu.
Jitrocel..ten jsem sbírala za mlada a přikládala si ho na rány :)
jitrocelový sirup ano,ale salát?
V zahradnictví jsem ještě neviděla semínka.Určitě by mě to zajímalo.
pane autore - člověk neví, lidé nevědí.