Václave, jde vůbec pečivo a zdravý životní styl dohromady?
Rozhodně ano, například já si nedovedu svůj život bez pečiva představit. O zdravý životní styl se také zajímám, proto častěji sahám po pečivu, které obsahuje příměs žitné mouky.

Poradíte mi, jak skladovat chleba, aby vydržel co nejdéle čerstvý?
Je to jednoduché. Zapomeňte na všechny igelity. Už při nákupu ho dejte do papírového sáčku a doma ho nechte pěkně zchladnout. Potom ho zabalte do utěrky. Pokud možno ho nezamrazujte a kupujte pouze takové množství chleba, které sníte. V mrazáku totiž přejímá vodu ostatních potravin a kazí se tím jeho chuť. Ideální je najít pro něj suché a tmavé místo, kde je přibližně 20-25°C.

Dá se na první pohled poznat správně upečené pečivo?
S trochou cviku to poznáte už na první pohled. Pokud se budeme bavit o pšeničném pečivu, barva musí být krásně zlatohnědá bez žádných skvrn. Další věc je jeho objem a klenba. Pečivo nesmí být ani moc placaté, ani vyboulené. Mělo by mít charakteristickou klenbu pro daný druh. Pokud se jedná o výrobek s posypem, měl by být rovnoměrně rozmístěn po celém povrchu. Tyto tři věci, barva, objem a posyp jsou zásadní.

Jako jediný pekař v Česku jste před pár lety získal ocenění Rytíř české chuti.
Ano, ocenění jsem získal za celoživotní přínos potravinám. Velmi si toho vážím.

Je něco, co se vám v poslední době povedlo? Na co jste pyšný?
Opravdu spoustu času jsem věnoval vývoji nového žitno-pšeničného kvasového chleba. Práce se vyplatila a výsledkem je, jak jsme ho pojmenovali, Mistrovský chléb. Ten jsme upekli podle tradičních pekařských postupů. Pochutnat si na něm mohou všichni zákazníci obchodů Albert.

Doporučil byste čtenářkám, s čím ho kombinovat?
To záleží na chuti. Já ho mám rád s máslem a solí. Nebo jen s podmáslím, tak vynikne jeho vláčná chuť. Ale dal bych si ho na všechny možné způsoby, nejen na slano, ale i na sladko s marmeládou nebo medem.

O Václavu Bozděchovi
Zkušenosti sbíral v menších i velkých pekařstvích. U pletení housek však nezůstal, lákala ho totiž vlastní tvorba. A tak se od pekařského válu vypracoval až na manažerskou pozici. Nyní se stará o vývoj a výrobu vlastní značky pečiva v obchodech Albert a dohlíží, aby jejich pekárny šlapaly jako hodinky. Jeho horkou novinkou je žitno-pšeničný Mistrův chléb, na který je náležitě pyšný.

Více na ALBERT.CZ

Reklama