Foto: Shutterstock
Bílkoviny jsou stejně jako ostatní makroživiny pro vyvážený životní styl nezbytné. Jsou základním stavebním kamenem pro svalový systém, jak potvrzuje například studie „Příjem bílkovin po odporovém tréninku a svalová hypertrofie" Michala Richtera a Michala Kumstáta pod záštitou Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. Kromě čistě zdravotního hlediska jsou bílkoviny velmi důležité pro redukci hmotnosti i její udržení. Na tomto faktu se shodují i odborníci na výživu ze Společnosti pro výživu.
Proč rostlinné bílkoviny?
Rostlinné bílkoviny jsou kvalitním zdrojem esenciálních mastných kyselin, minerálů, vitaminů, vlákniny a enzymů. Rostlinné bílkoviny jsou jednoduché aminokyselinové struktury, které při trávení tělo připravují o mnohem méně energie ve srovnání s živočišnými. Zde se názory odborníků lehce míjejí. Jedni tvrdí, že živočišné bílkoviny jsou zcela nenahraditelné (například MUDr. Dagmar Kubicová ve své knize Nauka o poživatinách z roku 2004) a u rostlinných bílkovin kritizují například výskyt alergií na některou jejich složku, například lepek. Druhá skupina odborníků ale zastává názor, že rostlinná bílkovina méně zatěžuje trávení a má stejný sytící efekt.
Jaké zdroje rostlinných bílkovin můžeme zvolit?
1. Tofu – 13 g bílkovin/100 g
I samotná sója představuje velmi dobrý zdroj bílkovin. Tofu se z ní vyrábí procesem fermentace. Kromě slušného obsahu bílkovin najdete v tofu i solidní dávku vápníku, hořčíku a fytogestronů. V jídelníčku může nahradit buď sýr, nebo maso. Je možné tofu restovat, přidávat do zeleninových směsí i zapékat.
2. Cizrna – 19 g bílkovin/100 g
Klenot blízkovýchodní kuchyně. Cizrna neboli římský hrách má kromě bílkovin i vysoký obsah minerálů a vlákniny. Lze ji upravit vařenou, pečenou v troubě nebo ve formě rozmixované pasty zvané hummus.
3. Červená čočka – 26 g bílkovin/100 g
Luštěniny kromě vysokého obsahu rostlinných bílkovin obsahují i komplexní sacharidy. Červená varianta čočky má tu výhodu, že ji lze připravit velice snadno. Dá se uvařit za pouhé 4 minuty. Má rovněž široké využití. Kromě klasického způsobu s volským okem a kyselou okurkou ji lze přidat do salátů či se může stát základem pomazánek.
4. Mungo fazole – 24 g bílkovin/100 g
Nejlepší jsou klasicky doma naklíčené. Přidat je můžete kamkoliv, ať už do salátů, nebo asijských jídel. Potěší vás i velké množství vápníku, hořčíku, draslíku, železa nebo vitaminů skupiny B.
5. Quinoa – 14 g bílkovin/100 g
Jihoamerický zázrak jménem quinoa byl základem obživy u starých Inků. Quinoa je pseudoobilovina (dvouděložná rostlina, která mezi obilí nepatří), která je přirozeně bezlepková a v dostatečné míře obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, tudíž je plnohodnotným zdrojem bílkovin. Quinoa je také slušným zdrojem vlákniny a antioxidantů. Můžeme ji najít ve třech barevných podobách – a to v červené, černé a bílé. Quinoa je bohatá na hořčík, mangan, fosfor, kyselinu listovou, měď, železo, zinek, draslík a vitaminy B1, B2 a B6.
Zdroje: Cell metabolism, Nejlepší rostlinné zdroje bílkovin, Bílkoviny při hubnutí? Mají zásadní význam při redukci váhy, Vitalia, Společnost pro výživu, NCBI, Bílkoviny rostlinného původu, MUDr. Dagmar Kubicová
Nový komentář
Komentáře
Já bych chtěla jíst hlavně zdravě a pravidelně, jen se mi toho nějak nedaří moc dosáhnou. Jsem tak nějak pořád líná si chystat svačinky do práce a také moc ráno nestíhám, abych si něco koupila.