Pracuje od 9 hodin, cca v 8 snídá – čerstvě vymačkanou šťávu z ovoce, máslo, bagetu, zavařeninu, med a černou kávu, kterou pije z takové misky, vůbec ne z hrnečku.
Na oběd mají v práci přestávku 2 hodiny, neplacené, přirozeně. Chodívají do restaurací v okolí. Dávají si klasické francouzské jídlo v sestavě – aperitiv – předkrm – hlavní jídlo – dezert – káva .
Přichází domů kolem 19. hodiny s čerstvou bagetou a o chvíli později rodina začíná večeřet.
Nejdříve aperitiv – k tomu olivy: zelené, černé, s feferonkami a oříšky, sušené ovoce, chipsy.
Po zhruba ½ hodině společně strávené s námi potom zase odcházela do kuchyně a po ¼ hodině byl druhý chod – kousek ryby, nebo něco jako lečo, kotleta apod. Vše servírované na talířcích, jakým my říkáme dezertní. Takže opticky je plný talíř, ale de facto dětská porce. K tomu odpovídající víno – ½ l na 4 osoby, tj. dámy 1 skleničku, pánové skoro 2.
Po chvíli přijde dezert – prkénko se sýry, ovoce a zase láhvinka odpovídajícícho vína. Ke všemu jako příloha bageta, nakrájená na kousky.
Takže večeře trvá cca 2 hodinky.
Hodně se povídá, určitě víc, než jí.
Teď možná několik zásad:
1/ vypusťte svačiny, stejně potom u hlavního jídla sníte stejně, jako byste nesvačili
2/ hlad je převlečená žízeň – napijte se mezi jídly minerálky
3/ jídlo si vychutnejte, jezte pomalu, kompletním příborem, v sedě u malého stolku, jako v Paříži, a jídlo si dejte na dezertní talíř – opticky budete mít velké porce.
4/ nové sousto nabírejte teprve tehdy, až jste spolkly to, co máte v ústech. Vyplatí se během žvýkání položit příbor nebo alespoň vidličku
5/ nechoďte do restaurace, kde hraje ryčná hudba, nutí vás k rychlejší a větši konzumaci
6/ sýr jako dezert je výborná věc – je tučný, hodně zasytí a vy vydržíte do dalšího jídla bez pocitu hladu. Myslím tím kousek sýra, ne celý. Tuk totiž vyvolává uvolňování hormonu cholecystokininu, který hlásí mozku, že žaludek je plný. Myslím si, že právě to je problém nízkotučné stravy – sníte jí více.
7/ nejezte pokrmy bez chuti – zakápněte olivovým olejem, čerstvě si umelte koření
8/ každý den si dejte kousek nějaké dobroty. Tím, že budete vědět, že zítra si zase klidně dáte, nebudete zbytečně jíst mnoho a nebudete mít pocit viny.
9/ četla jsem, že ve Francii 60 % denní potřeby konzumují při obědě. Později si dají už jen menší večeři, např. popsanou v úvodu.
11/ velice dobré je zakončit jídlo silným pressem. Kofein mírně potlačuje chuť k jídlu, ale hlavně povzbuzuje metabolismus. Pozor tedy na zvyk pít kávu před jídlem.
12/ víno se pije malých doušcích, vychutnává se. Jedna sklínka představuje 75 kalorií, mnohem méně než pivo nebo limonády. 1-2 sklenky nás ochrání před chorobami srdce a snižují i hladinu cholesterolu. Červené víno je antioxidant.
13/ no nevím, zda mohu dodat i poslední radu, ale říká se, že Francouzi chodí do restaurace poblíž domova, domů jdou pěšky a po krásném večeru zakončí i krásným milováním. To jediné nemám ověřené…
Tak a teď mě kamenujte.
Nový komentář
Komentáře
Jitko, mě se teda francouzký styl moc líbí
My teda nevečeříme dvě hodiny, ale určitě dodržujeme denní režim lážo plážo
Nikam nespěcháme, nestresujeme se a já osobně se usmívám v každé frontě
Camuska: ono to taky není kdoví co, navíc je to holt na úkor spánku, ale zatím to jinak nejde.
katchabinka: určitě, už to snažím domluvit, ozvu se včas
jedem k frantíkům :)
ovsem takova vecere v italii kdy vam donesou horu spaget a vy myslic si, ze je to hlavni jidlo, to zdlabnete aby vam za pul hodky nato donesli kureci sote ... to je vrazednejsi menu :)
Landriel: hlavně je skvělý, že si můžeš dál vydělávat i na mateřský, jinak by to asi bylo dost tristní, co... já zatím ještě děti neplánuju, ale už teď jsem dost zvědavá jak to s tou prací budu řešit...
Nikita: A obilí + ovoce
správně máš jíxst to, co se vyprodukuje do 200 km v okolí bydliště
to tedy opomeranče nebudou
na oře chy mám taky alergii...
Julinka: A je z anglického zemědělec
čili obiloviny a bobule ovoce - to je přesně jako dělané na tebe
0 je masová, to byl lovec, to je nejstarší krevní skuppina
b je pastevec - maso+mléko
AB nejmodernější, má od všeho kousek
julinka: to zní moc dobře - rejži i víno mám moc ráda
nevíš jak často je zdravé si takovejhle pročišťovací den udělat?
Nikita: To jsem nevedela ale je pravda,ze ty co tady znam tak plet maji peknou a dost o ni pecuji.Casto na sebe strikaji vodu ve spraii Evian.
Nikita: zkoušela jsi dietu podle krevních skupin?
tam zase říkají, že ovoce snese A
zeleninu spíš O
mléko jenom B a AB
0 že je masožravá
je o tom celá kniha a jednotlivé potraviny tam jsou vyjmenované
já, např. moc ovoce nemůžu, ale zeleninu ano...
Camuska: pracovala jsem u soukromníka. Mám pocit, že tam je to snad normální. Teď jsem na mateřské a současně osvč na přivýdělek, ale děsím se dne, kdy se budu muset vrátit do práce - nejspíš mě hned vyrazí, protože s dítětem ve školce už na takové podmínky nepřistoupím.
Landriel: no to jsem teda docela ráda, že dělám na směny 12 h na recepci(krátkej, dlouhej) a dýl jsem tu opravdu jen v případě velký nutnosti.
Můžu vědět kde jsi pracovala? a teď si vlastním pánem?
Camuska: já když jsem chodila do práce, tak jsem tam taky trávila minimálně 10 hodin každý den - a to jsem nedělala na směny. Tam se přesčasy tak nějak považovaly za samozřejmost (neplacené, jak jinak). A na oběd jsme běhaly pomalu poklusem, nebo uždibovaly při práci.
Ten francouzský styl by se mi taky líbil, zejména 7 hodinová pracovní doba a klid na jídlo.
Luciš: a to máš takhle každej den - 10h v práci - nebo děláš na směny? s těma důchodcema máš svatou pravdu
Nikita:To je dobrá dieta - máčej chleba do rumu
Nikita: Maji tady samozrejme i tmave pecivo.A ta jejich bageta me teda taky moc nejede,protoze hned ztvrdne a neda se to jist.Vzpominam na klasicky cesky "rohlik-gumak"...
Já teda štíhlá jsem, ale takhle bych jíst nedokázala. Po takové snídani opulentní bych se asi odvalila zpátky do pelechu a zalomila bych to. Když už snídám, dám si jen ovoce, dopoledne potřebuju dělat spoustu jinejch věcí, než trávit. Potřebuju mít lehkou hlavu. A splácat dohromady tolik věcí...
. Francouzi žijí úplně jinak. Podle mě to rozhodně není jen o jídle...
A s tím pressem po jídle, to bych si pěkně zkazila zažívání.
Ono to asi nebude jen o tomhle
kubikm:
lejla: děkuju ti, žes mi to potvrdila
je tam pohodička, co...taky bych to brala