Je čas vrátit balkánské specialitě, která u nás už dávno zdomácněla v mnoha více či méně povedených podobách, patřičný lesk. Je to totiž sluncem provoněná dobrota! A i když je možná časově náročnější, výsledek stojí za to. 

Co budete potřebovat:

Čevabčiči:

  • 0,5 kg BIO mletého hovězího
  • 0,5 kg BIO mletého vepřového
  • 2 větší červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Ajvar:

  • 6 velkých červených paprik
  • citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

A jak na to?

Čevabčiči: Do velké mísy vložte mleté hovězí a vepřové maso. Pro úžasnou chuť čevabčiči doporučujeme použít opravdu kvalitní maso a umlít si ho doma. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli
a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte, aby se vám vytvořila dokonalá směs na čevabčiči. Ze směsi vytvořte větší šišky, po upečení se jejich velikost totiž zmenší. Šišky vložte na plech s pečicícm papírem, dejte do vyhřáté trouby a pečte je na 200 °C 60 minut.
Ajvar: Papriky si důkladně umyjte a vložte na plech a pečte v troubě na 190 °C 60 minut. Po jejich upečení je vložte na 30 minut do igelitového sáčku a zavažte ho. V sáčku se papriky zapaří a půjdou dobře oloupat. Oloupané papriky, zbavené stonku a semínek, dejte do kastrolu, přidejte olej, sůl, pepř a šťávu z 1 citronu. Vše rozmixujte tyčovým mixérem a pak přiveďte k varu a vařte přikryté na mírném ohni 20 minut.
V ajvaru si namáčejte kousky čevabčiči. Výborné jsou s čerstvým chlebem.

A pokud hledáte tu pravou troubu pro pečení úžasných dobrot, jako je tato, věřte, že skvělou volbou je MORA VT 779 BX. Tato vestavná multifunkční trouba v elegantním nerezovém provedení se ovládá pomocí přehledného intuitivního dotykového panelu, který umožňuje nastavit širokou škálu přednastavených režimů trouby a také dalších funkcí včetně přesné aktuální teploty v troubě. Výkonná multifunkční trouba v energetické třídě „A+“ s objemem trouby 71 l má patnáct různých programů a speciální program na čištění trouby ECO CLEAN, který zajistí bez velké námahy vyčištění vnitřku trouby a je maximálně ohleduplný k životnímu prostředí. Ke snadnému čištění přispěje také odnímatelná vnitřní skleněná strana dvířek a úprava proti otiskům prstů. Pro zvýšení komfortu obsluhy je trouba vybavená třemi teleskopickými výsuvy, které umožní bezpečnou manipulaci s připravovaným jídlem, aniž byste ho museli z trouby vytáhnout. S trojitým sklem s kovovou vrstvou zůstávají dvířka z vnější strany jen mírně ohřátá, a tím jsou bezpečná pro vaše děti. Nové závěsy s tlumeným dovíráním dvířek zase zaručují velmi tiché a šetrné zavírání dvířek trouby. Potěší i bohaté příslušenství v podobě roštu, mělkého a hlubokého plechu.
Trouba stojí 13 990 Kč.

Více inspirace najdete na stránkách www.mora.cz

Reklama