Na Réunionu si kupte vanilkové lusky. Jsou nádherně voňavé a té nejvyšší kvality.

Réunion je ostrovem vanilky. Pěstuje se na východě ostrova, dokonce si můžete domluvit prohlídku různých vanilkových farem a samozřejmě si vanilkové lusky i koupit. Vanilka je velmi vzácným artiklem, dnes je díky velké poptávce za vysokou kvalitu v přiměřeně vysoké ceně.

Sladce vonící aromatické koření vanilka v podobě tobolky má původ v Mexiku, znali ji a používali dávní Toltékové a Aztékové. Používá se více než 2 000 let. Do Evropy se vanilka poprvé dostala v polovině 16. století. Je jedinou orchidejí, ze které získáte koření, a to hned třetí nejdražší na světě. Pověst praví, že první rostlina vyrostla z krve zavražděných milenců, jejichž lásce nebylo přáno.

Rostlina Vanilovník se dostala na ostrov Réunion až z dalekého Mexika na začátku 19. století, ale pěstování se potýkalo s neúspěchem. Na ostrově vanilka neměla dobré podmínky zejména spojené s opylováním. Důvod byl jednoduchý – nežijí zde stejné včely jako v Mexiku, které květy bez problémů opylují a umožní tak růst a vývoj vanilkové tobolky. Příběh vanilky z Reunionu zachránil v roce 1841 12letý chlapec, otrok Edmond Albius. Přišel na techniku ručního opylování, a ta se používá dodnes. Réunion se díky tomu stal na konci 19. století světovým vývozcem vanilky.

Proč je vanilka tak vzácná?
Vanilka na plantážích poprvé vykvete až ve třech letech, rostliny kvetou jen hodiny. Za tuto dobu je nutné květy ručně opylovat. Profesionální pěstitelé v plné sezóně opylí za jednu směnu 700 až 1000 kvítků vanilky. Tobolka, kterou známe, potřebuje k růstu do své velikosti 2-3 měsíce po opylení. Není ale ještě zralá, dozrává až po devíti měsících. Pro zachování chuti i potřebné silné vůně se tobolky sklízí nedozrálé, ještě než puknou.

Zpracování vanilkových tobolek
Do dvou dnů po sběru se tobolky ponoří na 3 minuty do vody o teplotě 65°C, potom se na 24 hodin umístí do látkou zakrytých dřevěných nádob. Během tohoto procesu tobolky krásně zhnědnou do své tradiční barvy. Dalším krokem je sušení, první sušení probíhá na slunci po dobu asi 10 dnů, pak další 2-3 měsíce ve stínu. Aby byly kvalitně usušené, neustále se kontroluje jejich stav. V průběhu fermentace a sušení se jejich váha změní na čtvrtinu původní hmotnosti. Musí ale ještě dozrát, tento proces probíhá ve speciálních boxech a to další dlouhý čas, kolem jednoho roku. Následkem je rozvinutí jejich vůně. Celý proces od sběru až po prodej trvá dva roky. Prodávají se jak je znáte v obchodě – ve speciálních nádobkách, které jsou buď ze skla, plastu nebo z kovu a jsou uzavřené, aby podmínky pro uchování vanilky byly co nejlepší a vydržely než je zákazníci zpracují do pokrmů nebo nápojů.

Na Réunionu můžete koupit vanilkové lusky skoro všude, ale nejlepší jsou přímo od zpracovatele a ty najdete na východě ostrova. Vlhké a teplé zdejší podmínky, láska k rostlině a péče o ní, jsou dodnes pro vanilku důležité.

Na své cestě jsme se zastavili na jedné z farem, bohužel zrovna nedělali prohlídku, ale jen návštěva obchůdku a různými typy vanilkových lusků byl zážitek. Názorně vidíte jejich kvalitu, můžete si přivonět, vyzkoušet jejich pružnost a čerstvost. Protože kvalitní vanilku milujeme, samozřejmě jsme si pár tobolek koupili. Ve skleněném tubusu, pěkně zavřené, aby nevyschly a zůstaly dlouho k použití.

Můj tip: La Vanilleraie de Sainte-Suzanne

Zpracování vanilky na Réunionu v La Vanilleraie

Jak se ručně opylují květy vanilky na ostrově Réunion

Články, na které se můžete těšit:

  • Koupání na Réunionu, krásná laguna i divoké moře
  • Údolí Cialos
  • Údolí Salazie
  • Krásné vodopády – Parc de la Grande cascade Langevin
  • Vulkán Piton de la Fournaise
  • Výstup na nejvyšší horu, Piton des Neiges, moje první hora, co má 3000 m
  • Pralesy ve středu ostrova
  • Co si koupit na Réunionu
Rady na cestu
Réunion je ostrov, kterému se říká „Havaj Indického oceánu“. Je zámořským departmentem Francie a jedním z nejvzdálenějších regionů Evropské unie. Hlavním městem této nejlidnatější zámořské části Francie je Saint-Denis, ležící na severním pobřeží ostrova.
Z Prahy se na Réunion dostanete nejsnáze přes Paříž s aerolinkami Air France. Zpáteční letenky se pohybují okolo 22 až 26 tisíc korun, v závislosti na přesném termínu. Let z francouzské metropole do Saint-Denis trvá asi 10 hodin. V Paříži musíte přejet na jiné letiště, avšak pro držitele letenky Air France je k dispozici bezplatná doprava autobusem mezi letišti Charlese de Gaulla a Orly.
Držitelé karet věrnostního programu Flying Blue mohou využít vstupů do letištních salonků, přednostního odbavení Sky Priority, a to v závislosti na počtu nasbíraných mílí.
Na Réunionu můžete platit v eurech, je to místní oficiální měna. Voda z vodovodu je pitná. Na ostrově velmi dobře funguje veřejná doprava. Výhodou je i využívání mobilních telefonů, stejně jako byste byli v Evropě nebo v ČR. Celkově se jedná o destinaci, která službami připomíná Evropu, zatímco významné plus je nádherná příroda, zajímavé památky, skvělé jídlo a příjemní místní obyvatelé.

Čtěte také:

Reklama