Na Reunionu jsme tedy nemohli vynechat ochutnávku místních dobrot.
Při toulkách po městečku L´Etang – Salé les Bains na jihozápadě ostrova jsme si užili krásnou pláž. Vypadala divoce a krásně a cedule s upozorněním bohužel zklamala ty, kteří by se tady chtěli koupat. Nic naplat, Reunion není ostrov pro lenochy a náruživé milovníky koupání v moři a válení na plážích. Koupání není nikde zakázáno, ale na 90% plážích se z infocedulí dozvíte, že při koupání riskujete setkání se žralokem nebo že jsou zde silné proudy a při koupání hrozí zavlečení daleko od břehu. I když se ale nekoupete, procházka po plážích je zážitek!

Dostali jsme hlad a díky aplikaci Tripadvisor si našli doporučenou restauraci L´Eté Indien. Měla dobré ceny, dobré hodnocení a naštěstí i volný stůl pro dva. Časem se úplně zaplnila a bylo jasné, že sem chodí místní obyvatelé městečka, ale i turisté za skvělým jídlem. S potěšením jsme si objednali místní speciality, tedy „kreolské carry“.
Základem kuchyně na ostrově Reunion jsou hlavně kreolské speciality s prvky francouzskými, indickými i čínskými. Typické kreolské jídlo je carry. Většinou jde o směs masa, drůbeže či ryb, cibule, fazolí, rajčat a česneku. Nejčastějším kořením v této směsi je tymián, šafrán, ale také kurkuma či zázvor. My jsme si dali Carry s rybami po tradičním způsobu přípravy a carry s tuňákem. Čísník nás jen upozornil, že v rybím curry je hodně kostí, ano, bylo to dobré vědět dopředu, protože konzumace tohoto jídla se díky jemným i ostrým kostem docela protáhla. Obě jídla byla servírována s rýží a světlými fazolemi ve žluté pikantní omáčce a byla vynikající. Ještě v jiných restauracích jsme ochutnali kuřecí carry a to bylo také velmi dobré. Myslím, že recepty na jednotlivá carry se v různých restauracích liší, nikde jsme nejedli stejné. Takže, pokud si chcete na Réunionu užít dobré jídlo, vyzkoušejte carry. Mají ho na každém jídleníčku, od venkovního bistra až po dražší restaurace.
Dalšími dobrými pokrmy jsou palačinky na všechny možné způsoby a řada dezertů a zákusků. Rozhodně místní kuchyně, ovlivněná řadou vlivů není nudná, ale rozmanitá a skvělá!
 
Články, na které se můžete těšit:

  • Koupání na Réunionu, krásná laguna i divoké moře
  • Údolí Cialos
  • Údolí Salazie
  • Krásné vodopády – Parc de la Grande cascade Langevin
  • Vulkán Piton de la Fournaise
  • Výstup na nejvyšší horu, Piton des Neiges, moje první hora, co má 3000 m
  • Pralesy ve středu ostrova
  • Co si koupit na Réunionu

Rady na cestu

Rady na cestu

Réunion je ostrov, kterému se říká „Havaj Indického oceánu“. Je zámořským departmentem Francie a jedním z nejvzdálenějších regionů Evropské unie. Hlavním městem této nejlidnatější zámořské části Francie je Saint-Denis, ležící na severním pobřeží ostrova.
Z Prahy se na Réunion dostanete nejsnáze přes Paříž s aerolinkami Air France. Zpáteční letenky se pohybují okolo 22 až 26 tisíc korun, v závislosti na přesném termínu. Let z francouzské metropole do Saint-Denis trvá asi 10 hodin. V Paříži musíte přejet na jiné letiště, avšak pro držitele letenky Air France je k dispozici bezplatná doprava autobusem mezi letišti Charlese de Gaulla a Orly.
Držitelé karet věrnostního programu Flying Blue mohou využít vstupů do letištních salonků, přednostního odbavení Sky Priority, a to v závislosti na počtu nasbíraných mílí.
Na Réunionu můžete platit v eurech, je to místní oficiální měna. Voda z vodovodu je pitná. Na ostrově velmi dobře funguje veřejná doprava. Výhodou je i využívání mobilních telefonů, stejně jako byste byli v Evropě nebo v ČR. Celkově se jedná o destinaci, která službami připomíná Evropu, zatímco významné plus je nádherná příroda, zajímavé památky, skvělé jídlo a příjemní místní obyvatelé


Čtěte také:

Reklama