O tom, jak je snídaně důležitá pro správný start každého dne, bylo napsáno mnoho. Můžeme se dočíst o tom, že správně zvolenou snídaní dodáme tělu energii na celé dopoledne, že lidé, kteří nesnídají, jsou během dopoledne nesoustředění a jak jsou po ránu důležité cereálie. Také si často můžeme přečíst o tom, jak české snídaně nepatří zrovna mezi ty ukázkové. Víte ale, jak se snídá v různých koutech světa, jaké jsou místní zvyklosti?
A jak by tedy měla vypadat správně zvolená a vyvážená snídaně?
Francie je známá gurmánstvím. Nečekejte ale, že Francouzi si k snídani dopřávají šneky nebo ústřice. Vzhledem k tomu, že ve Francii prakticky na každém rohu narazíte na pekárnu se skvělými, čerstvými a křupavými bagetkami, s nepřeberným množstvím croissantů, briošek, quichů, je celkem jasné, čím Francouzi startují svůj den.
Francouzská snídaně je jednoduchá a spíše střídmá.
Na rozdíl od Francouzů, Angličané snídají vydatně. Termín anglická snídaně zná nejspíš každý a také nejspíš každý si dokáže představit, co taková snídaně obsahuje.
Vydatná ovesná kaše, vajíčka s párkem nebo šunkou, fazole a slanina. Můžeme připomenout také palačinky, toasty s marmeládou a sladké pečivo. Tento sladko-slaný mix se snídá spíše o víkendu, kdy je čas posedět společně u bohaté snídaně. V každodenním pracovním shonu se snídají pouze toasty nebo kukuřičné lupínky zalité mlékem či ovocným džusem.
Říká se, že japonská kuchyně je jedna z nejzdravějších kuchyní na světě, protože klade velký důraz hlavně na konzumaci ryb a zeleniny. To se odráží i na japonských snídaních - jsou založené na rýži a mořských plodech, takže se nakonec tolik neliší od ostatních jídel. K snídani v Japonsku můžete dostat také třeba nattō, což jsou fermentované sojové boby, rýžovou kaši, nakládanou zeleninu, nebo polévku miso, ve které najdete pastu ze sojových bobů, mořské řasy a tofu.
A co americká kuchyně, která je běžně udávaná jako odstrašující příklad nezdravého stravování? Nejspíš si teď vybavíte typické bufety, ve kterých se pojídají sladké koblihy a servírka chodí co chvíli dolévat z konvice plné kávy, jak nám často ukazují ve filmech.
Nejste tak daleko od pravdy. Američané si rádi dají k snídani i něco sladkého, ale v první řadě na talíři nesmí chybět vejce a slanina a k tomu křupavý opečený toast a výjimkou není ani opečená kotleta. Pokud raději dáte přednost něčemu sladkému, nejčastěji to budou lívance nebo wafle. Pro příznivce zdravějších snídaní se najdou i kukuřičné lupínky s mlékem.
A jak jsou na tom se snídáním Češi? Pokud vůbec snídáme, volíme nejčastěji pečivo a tavené sýry, šunku, občas marmeládu. Ovoce, nebo zeleninu nenajdeme na talíři skoro vůbec.
Čím dál více se však začínají rozšiřovat zdravější snídaně - ovoce, snídaňové cereálie a jogurty. Právě cereálie jsou ideální volbou, protože našemu tělu dodají potřebnou energii a všechny potřebné živiny. V nabídce cereálií můžeme najít müsli s celou řadou vynikajících příchutí, například ochucené müsli s jahodami a mandlemi z edice Mysli na zdraví od Emca nebo horkou novinku: kombinaci medu a oříšků. Jestli máte raději po ránu do žaludku spíše něco teplého, určitě nepohrdnete ovesnou kaší. S nadcházejícím létem pak můžete zvolit Emco novinku Express ovesnou kaši letní mix, která je plná letního ovoce.
Lámete si hlavu s tím, jak přimět i děti ke zdravé snídani?
Ovesnou kaši nechtějí, müsli jim tolik nechutnají a nejradši by nesnídaly vůbec... Zkuste cereálie určené právě pro děti. Až se na vaši ratolest z misky usmějí Biskiti, cereální smajlíci s čokoládovou příchutí, uvidíte, že i vaše dítě si snídaňové cereálie zamiluje.
Nový komentář