S kamarády a jejich rodinami často pořádáme nejrůznější akce. Ukončení prázdniny, ukončení školního roku, oslavy narozenin, Silvestry. Na žádné akci nesmí chybět česnekové trojúhelníčky od Lucky. Až je vyzkoušíte, pochopíte proč.
Recept je snadný. Obyčejné kynuté těsto. A k němu potřebujete už jen máslo a výborný voňavý český česnek. Na posypání třeba sezamové nebo lněné semínko, kmín nebo mák. Jak chcete, jak máte chuť. Jednoduché, že? Proto jsem pro vás recept od Lucky zpracovala. Možná ho znáte, možná máte i nějaké zlepšováky, o které se s námi rozdělíte...
Suroviny
- 500 ml polotučného mléka
- 100 ml slunečnicového oleje
- 1 lžička cukru moučka
- 800 g hladké mouky
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 2 lžičky soli
česneková náplň
- 1/2 kostky másla (125 g)
- sůl dle chuti
- asi 10 stroužků česneku
- vejce na potření
Postup
Z vlažného mléka, cukru a droždí, které smícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek. Smícháme spolu s ostatními surovinami na těsto. Mísu s těstem přikryjeme potravinářskou folií a necháme asi hodinku na teplém místě kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Mezitím si připravíme česnekovou náplň. Máslo rozpustíme a vmícháme do něj sůl a prolisovaný česnek.
Těsto vyklopíme, rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl rozválíme na obdélník, potřeme česnekovou náplní a zavineme do rolády. Okraje trochu zastrčíme dovnitř, aby náplň zbytečně nevytékala. Přendáme na plech, vejdou dvě rolády vedle sebe. A teď přijde nejdůležitější krok. Roládu nakrájíme nožem, došikma - na trojúhelníčky, jak vidíte na obrázku. Překrojíme, ale neoddělujeme. Oddělí se po upečení samy.
Všechny čtyři rolády potřeme rozšlehaným vejce a můžeme i posypat, čím chceme.
Pečeme v troubě, předehřáté na 180 °C, ale půl hodiny.
Necháme vychladnout. Dokonalá pochoutka k pivu, vínu nebo jen tak.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Už jsem je pekla a jsou výborné. Dlouho nevydržely.
Tak to jdu dnes hned vyzkoušet, ale asi to udělám jen s poloviny těsta.
díky za tip
Ty česnekové rolády vypadají velmi dobře!
Muze to byt skvele.Vyzkousim.
gerda — #21 Tak to máš super, domácí česnek je domácí česnek. I krupicová taška vypadá lákavě, ono stojí z to projít si internet.
paníliška — #19určitě zkusím, teď mám ale naplánovanou krupicovou tašku s oškvarkami podle jiné kuchařky a ty škvarky už fakt musím spotřebovat, takže trojúhelníčky budou po ní. A mám domácí česnek!!
S česnekem to má svá úskalí. Několik let jsem je pekla s nejrůznějšími náplněmi na Otevřené sklepy. Osvědčil se paprikový bůček na tenoučké plátky, máslo se skořicí, cukrem a jablky, plátkový sýr, paštika a škvarková pomazánka - trojúhelníčky byly sice nevzhledné, ale vynikající. Peču z dvojnásobné dávky a dávám je tak, abych zaplnila celý plech.
gerda — #1 Tak zkus i prakticky.
Zkazit na tom není co a chuťově je to fakt dobré.
orsulikova — #17hotové pečivo vypadá stejně jako na posledním obrázku, ale je dozlatova upečené ;-) Nestihla jsem bohužel vyfotit, pekla jsem na třídní sraz a velice jsem spěchala :-D
Chybí obrázek hotového pečiva, škoda.
Ivásek — #14ano, přesně tak
Je to jen na ovonění. Ale dá se tam klidně dát i náplň. Trochu sýra, třeba parmezán nebo nějaké bylinky. Dá se to různě obměňovat...
Určitě upeču
Možná vyzkouším, udělám to z poloviční dávky... jen mi na to "množství" těsta přijde té náplně tak nějak málo
Ale asi to tím česnekem má být jen ovoněné, že?
tetička25 — #12Zkuste to...asi by to šlo, ale možná bych zkusila přidat třeba i trochu sýra...
Šlo by to i na jiné těsto - třeba lískové?
robievam ich často, keďže ja nemôžem "cesnakové jedla" robím pre seba so strúhaným syrom
Zkusím, česnek můžu
nejen já
už jsem to jednou zkoušela anějak se to v rodině neujalo
za mě