S kamarády a jejich rodinami často pořádáme nejrůznější akce. Ukončení prázdniny, ukončení školního roku, oslavy narozenin, Silvestry. Na žádné akci nesmí chybět česnekové trojúhelníčky od Lucky. Až je vyzkoušíte, pochopíte proč.

česnekové trojúhelníky

Recept je snadný. Obyčejné kynuté těsto. A k němu potřebujete už jen máslo a výborný voňavý český česnek. Na posypání třeba sezamové nebo lněné semínko, kmín nebo mák. Jak chcete, jak máte chuť. Jednoduché, že? Proto jsem pro vás recept od Lucky zpracovala. Možná ho znáte, možná máte i nějaké zlepšováky, o které se s námi rozdělíte...

Suroviny

  • 500 ml polotučného mléka
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička cukru moučka
  • 800 g hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 2 lžičky soli

česneková náplň

  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • sůl dle chuti
  • asi 10 stroužků česneku
  • vejce na potření

Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí, které smícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek. Smícháme spolu s ostatními surovinami na těsto. Mísu s těstem přikryjeme potravinářskou folií a necháme asi hodinku na teplém místě kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

česnekové trojúhelníky

Mezitím si připravíme česnekovou náplň. Máslo rozpustíme a vmícháme do něj sůl a prolisovaný česnek.

česnekové trojúhelníky

Těsto vyklopíme, rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl rozválíme na obdélník, potřeme česnekovou náplní a zavineme do rolády. Okraje trochu zastrčíme dovnitř, aby náplň zbytečně nevytékala. Přendáme na plech, vejdou dvě rolády vedle sebe. A teď přijde nejdůležitější krok. Roládu nakrájíme nožem, došikma - na trojúhelníčky, jak vidíte na obrázku. Překrojíme, ale neoddělujeme. Oddělí se po upečení samy.

česnekové trojúhelníčky

Všechny čtyři rolády potřeme rozšlehaným vejce a můžeme i posypat, čím chceme.

Pečeme v troubě, předehřáté na 180 °C, ale půl hodiny.

Necháme vychladnout. Dokonalá pochoutka k pivu, vínu nebo jen tak.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama