Hledáte recept na netradiční česnekovou pomazánku? Vyzkoušejte verzi s pečeným česnekem a tymiánem.
Česneková pomazánka z pečeného česneku s tymiánem
Počet porcí: 6
Ingredience
- 160 g Flora s máslem
- 12–15 větších stroužků česneku
- 5 snítek čerstvého tymiánu + na ozdobu
- 50 g strouhaného parmezánu
- citronová šťáva (dle chuti)
- čerstvě mletý pepř (dle chuti)
- sůl (dle chuti)
- ½ lžíce olivového oleje
- alobal
Postup
Troubu předehřejeme na 175 °C. Neoloupané stroužky česneku vložíme do zapékací mísy, zakápneme olejem a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Obsah mísy protřepeme, aby se stroužky česneku obalily olejem a kořením, a pečlivě ji přikryjeme alobalem. V rozpálené troubě pečeme asi 45 minut, česnek by po této době měl být zcela měkký. Necháme jej vychladnout, odstraníme slupky a jemně rozmačkáme vidličkou. V kuchyňském robotu zpracujeme Flora s máslem, parmezán a lístky tymiánu. Nakonec už jen vmícháme připravený česnek (snažíme se, aby v pomazánce zůstaly viditelné kousky). Na závěr už jen dochutíme čerstvě mletým pepřem a případně pár kapkami citronové šťávy. V případě potřeby jemně osolíme. Pomazánku podáváme s čerstvým rustikálním pečivem a dle chuti dozdobíme bylinkami.
Tip: Pomazánka také skvěle dochutí grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.
Čtěte také:
- Restovaná pestrá zelenina s čerstvými provensálskými bylinkami
- Pomazánka s uzeným lososem
- Bazalková pomazánka
- Domácí francouzský quiche koláč s brokolicí
- Hříbkové rizoto na bílém víně sypané sýrem
Nový komentář
Komentáře
Nikar — #10Já bych dobu pečení udělala variabilní dle velikosti stroužků a teploty trouby, také bych radila jich tam dát víc, protože některý česněk je méně chuťově výrazný, já jich tam dala tedy více.
Oska — #8ten pečený česnek má ale specifiíckou chuť. myslím, že když vám chutná syrový se svou ostrou chutí, nemusíte ho péct.
to vypadá lákavě
Klára Křížová — #7věřím, že bude chutná, polévka z něj je super, jen konstatuji, že doba pečení je zbytečně dlouhá, ale určitě ji vyzkouším
vše co je s česnekem mi chutná
výživová hodnota česneku po tak dlouhé době pečení bude nulová
ten recept jsem vyzkoušela doma, stačí péct česnek cca půl hodiny, ale záleží na velikosti stroužků. Dala jsem trochu víc pamezanu, protože ho máme rádi. Pomazánka byla výborná.
s těmi recepty se snad někdo zbláznil . péci česnek 45 minut a ještě v parném létě ...
Ten čas nemyslíte vázně, že ne? Z pečeného česneku dělám polévku a stačí tomu dát 20 minut, pečete-li více, zpeče se a je na vyhození
gerda — #1 Hlavne se musi pouzit Flora maslova
.
Ale peceny cesnek je dobry, to zas jo, a i ta pomazanka bude urcite skvela, at uz s jakymkoli tukem a klidne michana rucne.
gerda — #1Rozum říká ne.
gerda — #1 jo a ještě roztahovat mixér....
Já to tušila

Vezmeme 2 paličky česneku a pečeme je hodinu v troubě







A to se vyplatí!!