e0f75d-433079857_10211049019217029_8557444824585643668_n.jpg (90 KB)Foto: Šárka Škachová

Máme pro vás 10 tipů, jak konfitovaný česnek využít

1. Pomazánky a dipy - Rozmačkejte konfitovaný česnek a smíchejte ho s máslem nebo olivovým olejem a použijte jako pomazánku na chléb, grilované sendviče nebo jako dip pro čerstvou zeleninu.
2. Polévky a vývary - Přidejte konfitovaný česnek do polévek a vývarů pro jemnou a bohatou česnekovou chuť. Rozpustí se a krásně obohatí každý vývar.
3. Omáčky - Rozdrcený konfitovaný česnek můžete přidat do omáček, jako jsou rajčatové omáčky, bešamel nebo dokonce do majonézy a aioli.
4. Marinády - Konfitovaný česnek je skvělý v marinádách pro maso, drůbež nebo zeleninu. Jeho jemná chuť pronikne do marinovaných surovin a dodá skvělou chuť i vůni.
5. Pečená zelenina - Před pečením promíchejte zeleninu s několika stroužky konfitovaného česneku. Dodá pečené zelenině bohatý česnekový nádech.
6. Bruschetta a crostini - Na topinky rozetřete konfitovaný česnek a přidejte další oblíbené ingredience jako rajčata, bazalku nebo mozzarellu.
7. Těstoviny - Jednoduché těstoviny oživte směsí konfitovaného česneku, olivového oleje, parmazánu a čerstvých bylinek.
8. Rizota - Při vaření rizota přidejte několik stroužků konfitovaného česneku pro jemnější chuť a krémovější texturu.
9. Pečivo - Přidejte rozmačkaný konfitovaný česnek do těsta na chléb nebo focaccia pro aromatické a lahodné pečivo.
10. Dresinky a salátové zálivky - Konfitovaný česnek můžete použít v dresincích a salátových zálivkách.

eb3c09-433100977_10211049018777018_1968424844863383359_n.jpg (101 KB)Foto: Šárka Škachová

A jak takový konfitovaný česnek připravit? Poradili jsme se s autorkou kuchařek, skvělou gurmánkou Šárkou Škachovou.

Suroviny

  • česnek
  • čerstvé bylinky - rozmarýn, oregano, tymián
  • citronová kůra
  • kvalitní olivový olej

Postup

Oloupu stroužky česneku, přidám snítku bylinek a kousek citrónové kůry, zaliji dobrým olivovým olejem a v troubě rozehřáté na 90 °C konfituji asi 1 a půl hodinky.

Po vychladnutí uskladním v chladničce a používám podle potřeby.

ce88e9-433141274_10211049019537037_1052477936170787808_n.jpg (101 KB)Foto: Šárka Škachová

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.