Foto: Šárka Škachová
Máme pro vás 10 tipů, jak konfitovaný česnek využít
1. Pomazánky a dipy - Rozmačkejte konfitovaný česnek a smíchejte ho s máslem nebo olivovým olejem a použijte jako pomazánku na chléb, grilované sendviče nebo jako dip pro čerstvou zeleninu.
2. Polévky a vývary - Přidejte konfitovaný česnek do polévek a vývarů pro jemnou a bohatou česnekovou chuť. Rozpustí se a krásně obohatí každý vývar.
3. Omáčky - Rozdrcený konfitovaný česnek můžete přidat do omáček, jako jsou rajčatové omáčky, bešamel nebo dokonce do majonézy a aioli.
4. Marinády - Konfitovaný česnek je skvělý v marinádách pro maso, drůbež nebo zeleninu. Jeho jemná chuť pronikne do marinovaných surovin a dodá skvělou chuť i vůni.
5. Pečená zelenina - Před pečením promíchejte zeleninu s několika stroužky konfitovaného česneku. Dodá pečené zelenině bohatý česnekový nádech.
6. Bruschetta a crostini - Na topinky rozetřete konfitovaný česnek a přidejte další oblíbené ingredience jako rajčata, bazalku nebo mozzarellu.
7. Těstoviny - Jednoduché těstoviny oživte směsí konfitovaného česneku, olivového oleje, parmazánu a čerstvých bylinek.
8. Rizota - Při vaření rizota přidejte několik stroužků konfitovaného česneku pro jemnější chuť a krémovější texturu.
9. Pečivo - Přidejte rozmačkaný konfitovaný česnek do těsta na chléb nebo focaccia pro aromatické a lahodné pečivo.
10. Dresinky a salátové zálivky - Konfitovaný česnek můžete použít v dresincích a salátových zálivkách.
Foto: Šárka Škachová
A jak takový konfitovaný česnek připravit? Poradili jsme se s autorkou kuchařek, skvělou gurmánkou Šárkou Škachovou.
Suroviny
- česnek
- čerstvé bylinky - rozmarýn, oregano, tymián
- citronová kůra
- kvalitní olivový olej
Postup
Oloupu stroužky česneku, přidám snítku bylinek a kousek citrónové kůry, zaliji dobrým olivovým olejem a v troubě rozehřáté na 90 °C konfituji asi 1 a půl hodinky.
Po vychladnutí uskladním v chladničce a používám podle potřeby.
Foto: Šárka Škachová
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.
Nový komentář