Kachna s knedlíkem a zelím, guláš se šesti, svíčková či rajská omáčka neodmyslitelně patří k české kuchyni. Tato jídla ale rozhodně nelze považovat za lehká. Naštěstí si je Češi nedopřávají každý den. Stejně jako další Evropané následují trend zdravějšího stravování.

Zatímco před deseti lety se v tuzemsku hledělo převážně na velikost porce, nyní se návštěvníci restaurací zajímají stále více i o vyváženost pokrmu, který se jim dostane na talíř. I když ve srovnání s ostatními zeměmi zapojenými do výzkumu je na tom Česká republika stále nejhůř.

„Velkou porci vyžaduje k obědu čtvrtina Čechů a naopak 44 procent žádá lehčí jídla,“ poukazuje na pozitivní trend manažerka programu FOOD ze společnosti Edenred Michaela Číhalíková.

Celoevropským problémem je ovšem skutečnost, že lidé nechtějí jídlem trávit mnoho času. V Česku dává nyní rychlé obsluze přednost 47 procent lidí, což je o deset procent více než v roce 2009. Podobný směr je patrný i v dalších zemích. Nejvíce při jídle spěchají Španělé, naopak nejméně Slováci.

Foto: Shutterstock

A jak jste na tom vy? Jakým obědům dáváte přednost?

Reklama