Foto: Akademie kvality
Ingredience:
Koprová omáčka
- 50 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany 30%
- 50 g čerstvého kopru
- podle chuti sůl, cukr, pepř, ocet
Pečené brambory
- 800 g brambor
- sůl
- pepř
- olej
Pošírovaná vejce
- 4 vejce
- 30 ml octa
- 1 l vody
Postup:
Koprová omáčka
Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme. Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem. Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.
Pečené brambory
Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.
Pošírovaná vejce
V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce. Vejce vaříme 3 min a poté vyjmeme.
Tip: Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky. A pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky
i s nálevem. A ještě jedna rada od našeho pana kuchaře. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost.
Nový komentář
Komentáře
Už se neříká takovým vajíčkům ztracená? Jinak můj oblíbený recept, ale radši mám brambory nové, jen uvařené.