624d9fc3cab36obrazek.jpgFoto: Akademie kvality

Ingredience:

Koprová omáčka

  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany 30%
  • 50 g čerstvého kopru
  • podle chuti sůl, cukr, pepř, ocet

Pečené brambory

  • 800 g brambor
  • sůl
  • pepř
  • olej

Pošírovaná vejce

  • 4 vejce
  • 30 ml octa
  • 1 l vody

Postup:

Koprová omáčka
Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme. Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem. Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.
 
Pečené brambory
Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.
 
Pošírovaná vejce
V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce. Vejce vaříme 3 min a poté vyjmeme.
 
Tip: Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky. A pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky
i s nálevem. A ještě jedna rada od našeho pana kuchaře. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost.