Nastartujte týden s něčím sladkým. Upečte sobě i svým blízkým nestárnoucí českou klasiku. Honzovy buchty, které mu zabalila maminka do ranečku na cestu za štěstím. Třeba přinesou štěstí i vám. A když ne štěstí, tak si určitě pochutnáte!
Recept na buchty je snadný a určitě ho spousta z vás zná. Jana, naše čtenářka, je doma peče ráda a má pro vás ještě jedno vylepšení, které u nich doma opravdu boduje. Tip, jak udělat buchty ještě lepší? Opéct je v perníku.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 50 g tuku (Hera, máslo)
- 50 g cukru
- 30 g droždí
- 1 vejce
- cca 250 ml vlažného mléka
- špetka soli
- citronová kůra
Postup
Nejdříve připravíme kvásek (vlažné mléko, cukr, kvasnice).
Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Necháme vykynout asi 1 hodinu.
Potom těsto rozdělíme na stejně velké kousky, plníme náplní - tvaroh, povidla, marmeláda... čímkoliv co máte rádi.
Dáme na vymazaný plech, necháme ještě chvíli nakynout (15 minut) a vložíme do předehřáté trouby na 180´C a pečeme zhruba 30 minut.
Upečené buchty potřeme rozpuštěným máslem.
Janino perníkové vylepšení
Kynuté, honzovy buchty jsou klasika, ale co si je ještě vylepšit?
Recept je vhodný i na buchty starší, na ty které jsme nestihli spořádat čerstvé :-)
Honzovy buchty se omočí v mléce, do kterého jsme přidali rum dle chuti. Perník rozdrtíme v mixéru (kdo chce buchty sladší, může přidat cukr).
V rozdrceném perníku obalíme jednotlivé buchty ze všech stran, naskládáme do pekáčku a přelijeme rozpuštěným máslem (nebo před naskládáním buchet do pekáčku buchty namočíme ze všech stran do másla) a necháme zapéct v troubě.
Nový komentář
Komentáře
kobližka — #20 díky, zas tak často nepeču, nemám na to odbyt a sama to nesním, ale čas od času...
gerda — #21 já to sice vždycky vymažu a vysypu, ale myslím si, že asi málo.
Já sladké můžu, miluju i zemlbábu
Ujíždím na kynutém ( a je jedno, jeslti knedlíky, buchty nebo lívance) a je toznát- také kynu
Jandywoman — #25Děkuju, ještěže jsem to stihla vidět před tím, než to zmizlo
Já to tak vlastně taky dělám, ale nikdy jsem to neměla tak hezké. Dám si víc záležet!
Kam mi zmizely fotky?
gerda — #24 Střídavě nandavám těsto do formy. Začnu bílým, počkám až se pěkně rozlije po dně, pak do něho po celém obvodu v trochu menším množství lžící naliju tmavé, pak zase do tmavého lžící světlé, pak do světlého tmavé, atd., atd. Celé toto opakuju až do spotřebování obou těst.
Jandywoman — #22jak to děláš, aby ti ta kakaová hmota vyšla v tak krásném reliéfu? Ty čokoládové obloučky?! Mně se to zatím nepovedlo nikdy takhle přesně. Dobrá bábovka to je, ale do tvé má vizuálně daleko.
Honzovy buchty jsem pekla jako holka s babičkou . když byly děti menší , pekla jsem každý víkend něco .teď jsem sama a nedělám nic . ale usilovně opisuji recepty a znovu jsem si pořídila bábovkovou formu , radýlko , ruční šlehač a další pomůcky

a znovu začnu . možná to i někdo sní 

uU nás sladké taky hodně frčí. Bábovku dělám nejraději mramorovou, buchty zase se vším co jen dům a zahrada dá a jak píšou děvčata, ... základ je vždy dobře vymazat, vysypat a nechat po upečení před vyklopením tzv. vydýchnout.
Mimochodem, co takhle dát si vdolky? My jsme je měli v neděli...
peetrax — #10Forma - i ta údajně nepřilnavá a s povrchem - by se měla vždycky dobře vymazat tukem, nejlépe rozpuštěným máslem, sádlem nebo i olejem. Místo vedle místa, peroutkou anebo rukama. Pak se na to vsype trochu hrubé mouky a ve formě se otáčením a protřásáním po celém vnitřku formy rovnoměrně rozprostře. Když zůstane mouka na spodku formy, po chvilce se vytřepe do mísy s těstem. Dá se vysypávat i kokosem, to je na každém jaké ma chutě. Po upečení se nechá ve formě chvilku vydýchnout, pak ji opatrně nožem ve všech žlábkách pozvednu a tím si zajistím, že nikde nezůstává viset. Položím na to plochý talíř, v chňapkách v obou rukách to prudce obrátím a bábovka jde pěkně vyklopit. Radí se i mokrý hadr na dno bábovky, když to jó nejde, ale to jsem zatím nepotřebovala. Zásada je VYMASTIT, VYSYPAT.
peetrax — #10 Nejsem vekká odbornice,ale zrovna bábovku peču už leta letoucí a pořád stejný recept,který jsem dostala coby mladá holky od jedné starší spolupracovnicce a dneska ho podědily i moje holky.Upečenou bábovku nechám vždycky trochu zchladnou - ona se vlastně malinko "scvrkne" a oddělí od formy,pak vyklopím.Džím ti palce
Já se na Honzovy buchty chystám.
mamkaJa — #16 díky
Honzovky jsem vcera pekla
peetrax — #15 základ je pořádně vymazat a vysypat formu, těžší mastnější těsta nechávám mírně zchladnout, až začne bábovka ustupovat od formy. ještě nikdy se mi nepotrhala
mamkaJa — #13
aha. Většinou jsem asi dělala nějakou spíš olejovou, aby nebyla moc suchá.
Tento víkend u nás buchty byly a moc jsme si pochutnali
Byly povidlové, tvarohové a s jahodovou zavařeninou
peetrax — #10 záleží z jakého je těsta. obecně nic neplatí
zrovna jsem si dala Honzikovku ke kaficku