Nejvíce plýtváme ovocem, zeleninou a chlebem a mezi hlavní důvody, proč plýtváme potravinami dominuje nedostatek inspirace, co vařit. Z výše zmíněného průzkumu vyplývá, že si Češi připravují jídla doma alespoň 3krát do týdne, recepty tím pádem vaříme častěji a už jsme z nich unavení.V koši nám končí potraviny také protože trpíme lednicovou slepotou a chybí nám inspirace, co vařit. Nevíte, co je to lednicová slepota? Termín jste možná neslyšeli, ale s jeho významem se ztotožní většina. Jedná se o fenomén přehlížení potravin v lednici, u kterých oddalujeme jejich konzumaci, až se nám zkazí a musíme je vyhodit.

Pro inspiraci, která nám tak chybí vám přinášíme několik receptů, které jsou ze surovin, kterými plýtváme a zároveň se snahou je využít beze zbytku. Zbyla Vám doma mrkev, která už je k snězení moc seschlá? Nevadí, můžete z ní vyrobit lahodné sušenky.

Mrkvové sušenky

63e0bea95e910obrazek.jpg

  • 100 g másla
  • 1 hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnku rafinovaného cukru
  • 1 vaječný žloutek
  • 3 hrnku hladké mouky
  • 1 čajová lžička zázvoru
  • 1 lžičky soli
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3 hrnku nastrouhané starší mrkve
  • 1 lžíce majonézy Hellmann's

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Změklé máslo vyšlehejte se žloutkem, majonézou a cukry. V další míse smíchejte mouku, zázvor a sůl. Do této mísy přidejte postupně máslovou směs, vločky a nastrouhanou mrkev. Dobře promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem, vytvarujte přibližně 20 sušenek. Umístěte do trouby a nechte péct přibližně 15–20 minut, dokud sušenky nezezlátnou.

TIP: Místo rafinovaného cukru můžete použít vanilkový cukr a zázvor případně nahradit skořicí.

Dobrou chuť přeje Klára

1 Studie Společnosti IPSOS pro značku Hellmann‘s, sběr dat probíhal 5. – 11. ledna 2023 na reprezentativním vzorku 502 obyvatel.