Chleba se solí se považuje za národní jídlo a ještě dnes ho občas, kvůli předvedení našich tradic, nabízíme po příletu zahraničním premiérům či prezidentům. Ti ho ze slušnosti ochutnají, ale určitě ho nezařadí do seznamu oblíbeného pečiva. Zatímco Italové nebo Francouzi holdují bagetám, my na chleba nedáme dopustit. Moderní výroba vloni oslavila 100 let a v průběhu času prošel cheba dramatickými změnami a trendy. Dnes máme na trhu několik druhů chlebů od pšeničného, slunečnicového až po celožitný, ale stále vede klasika v podobě klasické Šumavy. Podle údajů ze Spotřebitelského panelu GfK nakupuje chléb a další pečivo každá česká domácnost. Spotřeba se pohybuje kolem 40 kg na osobu a rok. Co na to říkají naše žaludky? 

Foto: Shutterstock

Kváskový chleba může dokonce pomoci, když nás bolí žaludek! Dělali to tak i naši předkové a dnes jim dáváme za pravdu. Problém je, že kváskový chleba kyne mnohem déle, proto v obchodech najdete spíše chleba z kvasnic. Kvásek ale pomáhá tělu trávit, takže doporučujeme vyrazit do farmářského obchodu, nebo zkusit upéct bochník doma. Ty z kvasnic sice zaženou na chvíli hlad, ale nemají skoro žádnou výživovou hodnotu.

Čtěte také:

Reklama