Mozek je nejsložitější orgán lidského těla. Kompletně vyvinutý mozek obsahuje okolo 100 miliard navzájem pospojovaných mozkových buněk a podstatná část jeho vývoje se odehrává během prvních tří měsíců nitroděložního vývoje plodu. Mozek novorozence váží kolem 400 g, což je asi 10 % celkové hmotnosti jeho těla. Anatomicky i funkčně je ještě nezralý a na jeho povrchu jsou vytvořeny pouze hlavní brázdy a mělké rýhy. Počet nervových buněk je sice konečný, ale jejich vývoj není ještě zcela ukončen.
Nepostradatelné omega mastné kyseliny
Není příliš známo, že 60 % lidského mozku je tvořeno tuky (lipidy), jejichž značnou částí tvoří omega-3 a omega-6 nenasycené esenciální mastné kyseliny. Mastné kyseliny (MK) jsou podstatou všech tuků a vyskytují se ve dvou formách:
Nasycené MK potřebuje lidské tělo jako zdroj energie a také pro vytváření tukových zásob. Jejich hlavním zdrojem jsou živočišné tuky (maso a mléčné výrobky). Protože se výrazně podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu, neměly by přesahovat 1/3 příjmu MK v potravě.
Nenasycené esenciální MK jsou unikátní a nepostradatelné. Měly by tvořit 2/3 celkového příjmu mastných kyselin v potravě.
Chytrost nejsou žádné čáry
Omega mastné kyseliny ovlivňují produkci přenašečů (neurotransmiterů), serotoninu ovlivňujícího náladu a cyklus spánku a bdění, acetylcholinu, který má vliv na paměť, či dopaminu, ovlivňujícího pohyb, paměť a příjemné vjemy. Dostatečný přísun omega mastných kyselin během těhotenství a při kojení (100-300 mg/den) zásadně ovlivňuje mentální zdraví dítěte. Děti matek užívajících omega MK dosahují statisticky významně lepšího psychomotorického vývoje, mají menší výskyt dyslektických poruch a obecně lepší schopnost učení a dalších kognitivních (poznávacích) funkcí.
Nezbytné omega-3 i omega-6 kyseliny si tělo neumí vyrobit, a proto je musí přijímat z potravy. Bohatým zdrojem omega-3 kyselin jsou tučné ryby, omega-6 kyseliny jsou obsaženy například v obilných zrnech a semenech rostlin. Konzumace ryb a rybích produktů, stejně jako rostlinných olejů, je stále nedostatečná. Podle Českého statistického úřadu sní průměrný Čech asi jen 5,5 kg rybího masa ročně. Směrem od nás na západ je konzumace ryb minimálně dvojnásobná. Nepřijímáme tak dostatek nenasycených mastných kyselin a navíc konzumací moderních jídel s vysokým obsahem ztužených tuků dochází k blokaci vstřebávání přijímaných mastných kyselin. V případě nedostatku nenasycených mastných kyselin u malých dětí může dojít k nedostatečnému vývoji centrální nervové soustavy, děti se hůře učí a soustředí, mají horší paměť.
Nakrmte svůj mozek
Dostatečný přísun omega-3 nenasycených mastných kyselin EPA a DHA můžeme zajistit dvěma porcemi rybího masa týdně (nejlepší je losos, tuňák, makrela) a potřebné množství omega-6 nenasycených mastných kyselin získáme z rostlinných tuků (olej ze lněného semínka či pupalky) a ořechů. Inspirovat se můžeme nejrůznějšími recepty. Zde ovšem narážíme na problém s časem na vaření, financemi, či rodina odmítá naše gastronomické pokusy. Vhodným řešením je pak užívání vhodných potravinových doplňků.
Na český trh nyní přichází přírodní potravinový doplněk IQ-E.P.A. s efektivním poměrem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, který podporuje zdravý vývoj mozku a duševních schopností dětí. Pomáhá stimulovat schopnost koncentrace a podporuje procesy paměti a učení. Vysoký podíl omega-3 mastné kyseliny EPA je klíčový pro rozvoj mozkových procesů.
IQ-E.P.A. – sirup s citrusovou příchutí 180 ml
Doporučené dávkování: 5ml sirupu 1x denně
Doporučená MOC: 370 Kč
IQ-E.P.A. – balení
Doporučené
dávkování:
2
tobolky 1x denně
Doporučená
MOC: 60 tbl 310 Kč a 120 tbl 496 Kč
MUDr. Lenka
Kejvalová
Nový komentář
Komentáře
lojzik: O Rame idea jsem taky slysela, tak jsem ji pri dalsim nakupu hned koupila. Taky se snazim varit rybu kazdy tyden, ale ne vzdycky to vyjde.
Nyotaimori: jak se pěstuje olovo?
Hm.Já ryby nejím vůbec, neb je nepozřu, je mi po nich zle.No ale za blba se teda nepovažuju, a to je nejím 36 let.
VerkaF: někdy stačí mít zahrádku a pěstovat si svoje... (teda aspoň pokud jde o tu zeleninu a ovoce)...
VerkaF: Jo, to je ono, olovo! Nemohla jsem si vzpomenout!
Možná i díky tomu, že Češi jedí méně ryb mají v sobě méně olova. Není to tak dávno, co se zjistilo, že nejvíce olova v sobě mají ti, co "jedí zdravě" - z masa pouze to rybí.
Ale je to tak se vším - zelenina obsahuje dusičnany, ovoce je chemicky ošetřeno, mořské ryby jsou plné olova a tak by se dalo pokračovat se vším.
Takže by bylo nejlepší vykašlat se na "zdravou výživu" a začít i při jídle používat mozek - jíst co mi chutná a prakticky všechno, nikdy se neorientovat jen jedním směrem.
Někde jsem četla, že ryby obsahují plno škodlivých látek, mají zvýšenou hladinu něčeho, co lidem škodí.( tedy v poslední době, snad vinou nějaké katastrofy,či vlivu životního prostředí) A že je vlastně dobře, že nejsme přímořský stát. Dělala se nedávno nějaká studie snad v Holandsku.
kareta: lososa mají dobrého v Makru!!! a různé další čerstvé rybí pochoutky
Já z rybích jídel nejraději sushi, jen ta příprava je pracná a shánění čerstvého lososa (mám nejraději) je u nás obtížné.
lojzik: ale taky obsahuje spoustu jiných věcí, které tělo nepotřebuje, ba právě naopak. Margarín a zdravá výživa nejde dohromady.
Jinak rizoto s tuňákem taky milujeme
tak ryby konzujeme každý týden- když nic, udělám rizoto s tuňákem a teď jsem koukala na novou Ramu Idea- tak zkusím i tu, přesně popisují, že obsahuje tyhle kyseliny, které potřebuje mozek.
Za 4 stovky
Holt jím málo ryb
... Zde ovšem narážíme na problém s časem na vaření, financemi... tak šup do lékárny pro bobule za 400 stovky
danulinka: chytřejší nevím, minimálně mají větší naději na dožití (teď myslím středomořské státy). Jestli je to rybami, si netroufám tvrdit, možná má na to vliv i používání olivového oleje, preference vína před pivem, méně se stresují..
hm, právě snídám lososa :)(včera byla oslava
) Ryby miluju, i kdyby to měl být jen chleba s máslem a sardelovou pastou
Tím to asi nebude.
Já si včera dala lososa a hned je ze mě chytrolíííín
U nás je ryba minimálně 1x týdně. Jíme hlavně pstruha, lososa, občas kapra...
Ryby jíme 2-3x týdně, je to nejrychleji připravené maso a všichni ho máme moc rádi. Máme plebejské chutě- vede m. štika, treska, losos a pstruh. S rýží