Nejezte červené maso! Nebo jen v malé míře a pokud možno kvalitní. Tedy steak z libového masa ano, salámy a uzeniny raději ne. Tak lze shrnout poznatky  vědců z různých zemí týkající se konzumace červeného masa, tedy zejména vepřového a hovězího. Odborná varování se přitom netýkají jen jednoho poznatku, ale ukazuje se, že negativní vliv spotřeby červeného masa má poměrně široký záběr a jeho konzumace ovlivňuje jak zdraví, tak váhu.

Nejnovější je v tomto směru zjištění doktorky Ute Nöthlingsové z Centra pro výzkum rakoviny v Honolulu na Hawai. Ta se svými kolegy zjistila, že červené maso zvyšuje riziko rakoviny slinivky břišní. Výsledky prospektivní studie vědci uveřejnili v říjnovém čísle časopisu Journal of the National Cancer Institute, odkud jej převzal server www.medicina.cz

Zahraniční vědci zkoumali zvyklosti téměř dvou set tisíc osob po dobu sedmi let. Data zjišťovali pomocí dotazníku, kterým se ptali na složení jídelníčku. Během tohoto období bylo ve sledované skupině diagnostikováno celkem 482 případů rakoviny slinivky břišní. Vědci přitom zkoumali souvislosti mezi tím, co dotyční lidé jedli, a tím, zda onemocněli nebo neonemocněli rakovinou pankreatu. U lidí, kteří jedli hodně uzeniny, bylo riziko zmíněného onemocnění o celých 68 procent vyšší než u těch, kdo se tomuto jídlu spíše vyhýbali. U těch, kdo jedli hodně vlastního červeného masa, bylo ve srovnání s těmi, kdo ho nejedli, riziko vyšší o polovinu. Vědci zjistili, že konzumace drůbeže, ryb, vajec a mléčných výrobků riziko rakoviny slinivky nezvyšovala.

Nejde však zdaleka jen o rakovinu slinivky, která nakonec patří k těm spíše vzácným nádorům. Ale červené maso obsahuje množství tuku a nezdravého cholesterolu, které zvyšují riziko onemocnění srdce a cév a i některými dalšími druhy rakoviny. Ukazuje se například, že konzumace uzenin, které bývají většinou z vepřového masa, spolu s pitím piva výrazně zvyšuje riziko rakoviny konečníku a tlustého střeva. Jde o důsledek chemické reakce, při níž vznikají karcinogenní sloučeniny dusíku. A samozřejmě vepřové maso obsahuje ve srovnání s jinými druhy mas velké množství kilojoulů, v tomto směru si vede mnohem lépe i maso hovězí.

Někteří dospělí lidé si červené maso odpírají, ale tvrdí, že děti se bez něj neobejdou. Ale ani to nejspíše není pravda. "Maso dětem stačí obden, naopak denně by měly jíst mléčné výrobky," řekl na nedávné tiskové konferenci odborník na výživu Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Maso je vhodné krůtí, kuřecí, rybí, případně z červeného hovězího. Obsahuje totiž ve srovnání s vepřovým masem více zdraví přinosných látek. Uzeninám by se děti měly vyhýbat zcela. Samozřejmě, buřt opečený tu a tam na zahradě u babičky nevadí, ale nesmí se z něj či párků v rohlíku stát pravidlo.

Kolik sníme masa?

 - v průměru sní každý Čech asi 80 kilogramů masa ročně, což je asi o deset kilo méně, než bylo běžné v 80. letech  Zhruba polovinu spotřeby, tedy stále ještě nejvíce, činí vepřové maso, na druhém místě podobně jako v Evropě je drůbeží maso, třetí místo si drží hovězí. Ryb Češi ročně sní 5 kilo, králičího masa 3 kila a zvěřiny necelých 500 g, skopového, kozího a koňského masa dohromady 300 gramů za rok.

- ve srovnání s minulými desetiletími nejvíce poklesla spotřeba hovězího masa, kromě vyšší ceny zde roli hraje i obava z nemoci šílených krav neboli BSE. Je ale možné, že naopak obava z ptačí chřipky zamává spotřebou drůbežího masa.

- pro srovnání, vůbec nejvíce hovězího snědí Argentinci, ročně více než 60 kilo, drůbeži nejvíce holdují Američané (53 kilo za rok), vepřové je zřejmě nejpopulárnější ve Španělsku, kde ho připadá na každého člověka 70 kilo ročně.

TÉMATA:
ZDRAVÍ