Nejezte červené maso! Nebo jen v malé míře a pokud možno kvalitní. Tedy steak z libového masa ano, salámy a uzeniny raději ne. Tak lze shrnout poznatky vědců z různých zemí týkající se konzumace červeného masa, tedy zejména vepřového a hovězího. Odborná varování se přitom netýkají jen jednoho poznatku, ale ukazuje se, že negativní vliv spotřeby červeného masa má poměrně široký záběr a jeho konzumace ovlivňuje jak zdraví, tak váhu.
Nejnovější je v tomto směru zjištění doktorky Ute Nöthlingsové z Centra pro výzkum rakoviny v Honolulu na Hawai. Ta se svými kolegy zjistila, že červené maso zvyšuje riziko rakoviny slinivky břišní. Výsledky prospektivní studie vědci uveřejnili v říjnovém čísle časopisu Journal of the National Cancer Institute, odkud jej převzal server www.medicina.cz
Zahraniční vědci zkoumali zvyklosti téměř dvou set tisíc osob po dobu sedmi let. Data zjišťovali pomocí dotazníku, kterým se ptali na složení jídelníčku. Během tohoto období bylo ve sledované skupině diagnostikováno celkem 482 případů rakoviny slinivky břišní. Vědci přitom zkoumali souvislosti mezi tím, co dotyční lidé jedli, a tím, zda onemocněli nebo neonemocněli rakovinou pankreatu. U lidí, kteří jedli hodně uzeniny, bylo riziko zmíněného onemocnění o celých 68 procent vyšší než u těch, kdo se tomuto jídlu spíše vyhýbali. U těch, kdo jedli hodně vlastního červeného masa, bylo ve srovnání s těmi, kdo ho nejedli, riziko vyšší o polovinu. Vědci zjistili, že konzumace drůbeže, ryb, vajec a mléčných výrobků riziko rakoviny slinivky nezvyšovala.
Nejde však zdaleka jen o rakovinu slinivky, která nakonec patří k těm spíše vzácným nádorům. Ale červené maso obsahuje množství tuku a nezdravého cholesterolu, které zvyšují riziko onemocnění srdce a cév a i některými dalšími druhy rakoviny. Ukazuje se například, že konzumace uzenin, které bývají většinou z vepřového masa, spolu s pitím piva výrazně zvyšuje riziko rakoviny konečníku a tlustého střeva. Jde o důsledek chemické reakce, při níž vznikají karcinogenní sloučeniny dusíku. A samozřejmě vepřové maso obsahuje ve srovnání s jinými druhy mas velké množství kilojoulů, v tomto směru si vede mnohem lépe i maso hovězí.
Někteří dospělí lidé si červené maso odpírají, ale tvrdí, že děti se bez něj neobejdou. Ale ani to nejspíše není pravda. "Maso dětem stačí obden, naopak denně by měly jíst mléčné výrobky," řekl na nedávné tiskové konferenci odborník na výživu Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Maso je vhodné krůtí, kuřecí, rybí, případně z červeného hovězího. Obsahuje totiž ve srovnání s vepřovým masem více zdraví přinosných látek. Uzeninám by se děti měly vyhýbat zcela. Samozřejmě, buřt opečený tu a tam na zahradě u babičky nevadí, ale nesmí se z něj či párků v rohlíku stát pravidlo.
Kolik sníme masa?
- v průměru sní každý Čech asi 80 kilogramů masa ročně, což je asi o deset kilo méně, než bylo běžné v 80. letech Zhruba polovinu spotřeby, tedy stále ještě nejvíce, činí vepřové maso, na druhém místě podobně jako v Evropě je drůbeží maso, třetí místo si drží hovězí. Ryb Češi ročně sní 5 kilo, králičího masa 3 kila a zvěřiny necelých 500 g, skopového, kozího a koňského masa dohromady 300 gramů za rok.
- ve srovnání s minulými desetiletími nejvíce poklesla spotřeba hovězího masa, kromě vyšší ceny zde roli hraje i obava z nemoci šílených krav neboli BSE. Je ale možné, že naopak obava z ptačí chřipky zamává spotřebou drůbežího masa.
- pro srovnání, vůbec nejvíce hovězího snědí Argentinci, ročně více než 60 kilo, drůbeži nejvíce holdují Američané (53 kilo za rok), vepřové je zřejmě nejpopulárnější ve Španělsku, kde ho připadá na každého člověka 70 kilo ročně.
Nový komentář
Komentáře
malemu varim hovezi a teleci, potrebuje preci maso, ktere neni dietni
Manx: A proč sis to knedlo-vepřo-zelo taky nedala,když jsi to manželovi záviděla?To já bych asi nevydržela.
jamalak: Tak tak Kuřatům se vůbec nedává pevná strava, kapou se jim hormony rovnou do zobáků a nic jiného nedostávají. Jenom vodu s antibiotiky A hormony se jim píchají už do vajíček, aby to mělo účinek hned po vylíhnutí.
Enya: Masožravci ovšem nemají střevo ani z daleka o tolik kratší, o kolik ho mají býložravci delší a komplikovanější Dokud si nepořídíš bachor nebo slepé střevo velikosti batohu do velehor, tak z trávy nevyžiješ
hovězí a vepřové skoro nejím, a teď, jak je ptačí chřipak, tak se omezím i v kuřecím. Oni prý lidé mají stejně zažívací ústrojí přizpůsobené jen na rostlinnou stravu (délka tenkého střeva - masožravci ho mají o hodně kratší), tak ze mě bude asi postupně vegetariánka...(v dětství jsem byla asi 4 roky, taťka byl jeden čas dokonce vegan)
Tak já nevím - Američané snědí nejvíce drůbeže, ale že by byli nejhubenější, to se fakt říct nedá . Mléčné výrobky - za pár měsíců vyjde článek, jak jsou vlastně nezdravé, protože zahleňují organizmus atd... Zkrátka mi to připadá, že vědci musí prokazovat nějakou činnost, aby dostali granty. Ale s nekonzumováním uzenin souhlasím - kamarád byl na brigádě v masokombinátu a od té doby je nikdo z jeho okolí nejíme
Já se naopak zcela obejdu bez vepřového a když mám chuť na maso (parkrát za rok) dám si naopak úplně libové hovězí. Jo to rozhodně něco úplně jiného, než prefabrikované kuřecí (někdy mi přijde, že se kuřata vyrábějí podobně jako ve filmu "Křidýlko nebo stehýnko" ).