Podzimní splín vůbec neznám. Podzim je totiž pro mě to nejkrásnější a nejzajímavější období roku.
Líbí se mi, že už není takové horko jako v létě a že slunce nepálí, ale jen mírně, nevtíravě hřeje, líbí se mi, jak se příroda pomalu proměňuje, svléká jednotnou zelenou a vybarvuje se do odstínů zlaté, červené a rezavé, líbí se mi, jak se stromy v naší ulici zdobí červenými korálky jeřabin, líbí se mi, jak vzduch voní vlhkou hlínou, zrajícími jablky a tlejícím listím, a jak když jdu na procházku, mi to šustí pod nohama... a líbí se mi, i když se slunce schová za mraky, mám ráda, když prší nebo když je mlha... Na podzim mě prostě počasí nemůže zklamat :-)
A pokud jde o ten splín, tak ten se u mě čas od času objeví celoročně a s počasím obvykle nijak nesouvisí. To jen když je pětatřicet ve stínu, bezvětří, dusno a na nebi ani mráček.
Vivian
Děkujeme za poetický příspěvek...
Ach ano, podzim je nádherný. Akorát po něm přijde zima. A to je, aspoň pro mě, ten průšvih...
Jak vnímáte podzim Vy, ženy-in? Míváte podzimní splín? Nebo deprese? Nebo si naopak podzim užíváte? Napište nám o tom na redakce@zena-in.cz!
Nový komentář
Komentáře
Ťapina: taky nemám troubu, kde by se dala nastavit teplota...
Pořád tady máme tu, co tady byla defaultně, když jsme ten byt koupili
Je dobrá, elektrická, a plně funkční, není důvod k výměně
Žížala: Trouba s nastavením teploty a kontrolkou? Hm... doba pokročila
Přemýšlím, jestli ta naše trouba vůbec umí tak málo, jako 80 stupňů
Jé, vy tady tak krásně zavařujete, že mám chuť to taky zkusit. Teda zkusit navnadit manžela, on dělá i marmelády, já mu přicmrduju
Ale většinu zavařenin si vozím od mamky, tu to baví, dělá i kečupy, čalamády, a tak. Na tohle prostě nemám buňky ani trpělivost
Vivian: Krásně výstižný článek
Viv: můžeš zavařovat i v troubě. Dáš na pekáček trochu vody, naskládáš sklenice, strčíš do studené trouby a nastavíš požadovanou teplotu (80C). Až ti na kamnech zhasne kontrolka že je dosaženo teploty tak si stopneš požadovaný čas (20 minut) a necháš to tam. Hotovo
Moje máti dělala z jeřabin víno, co chutnalo jako gritoka
Bohužel jsem si nestihla napsat recept.
gerda: aha, tak to vůbec nevadí... Já myslela, že nějak vadí při tom zavařování, když jsou ty jeřabiny zmoklý
Vivian se osuší a převlíkne
Vivian: a jak bys to z mokrého stromu trhala? Dyť bys byla jak hastrman.
gerda: proč nesmí pršet?
Vivian: tak dej vědět, jak se ti to podařilo. Hlavně ať neprší, to by bylo v háji.
gerda: Tak jsem se byla kouknout a jsou napůl hladké a napůl zubaté
gerda: donutilY, samozřejmě. Jak jsem tak v tom varu, na nějaké to písmeno nehledím...
Kytara: ty lístky jsou úzké. Když bude pilka po celé délce - nebrat. Když bude pilka jen tak do půlky a zbytek je hlaďoučký, je to ono
. Nedá se to splést. Jo, a kdyby vás napadlo to doho kousnout, tak jedlé mají lehce trpkou chuť, ale ty nejedlé by vás donutili k děsnému šklebu. Jedovaté ale nejsou, jen nepoživatelné (pro lidi). - odkaz http://www.floranazahrade.cz/200209/sladkoploda.htm
Vivian: Gerda psala že jo! no nic, už se vidím, jak za barákem trhám jeřabiny... takže: celé listy špičaté či kadeřavé či co, tak nebrat. to jsem tedy na sebe zvědavá...
Kytara: no nevím, nejspíš ne
Kdyžtak budu muset vyrazit za město...
Kytara: no jéje, ale hlavně to neber od nějakého parkoviště. Já to taky trhala u nás ve městě, ale mimo velký provoz. Ovoce do sebe totiž nasbírá olovo z výfuků.
Vivian: tak zlom vaz! - teda obrazně, ne při sběru. Jo, a osvědčily se mi na to nůžky, je to se stromu líp stříhat, než škubat.
A myslíte, že na sídlišti jsou jedlé jeřabiny?
gerda: zkusím a dám vědět
Vivian: když nebudou tam, budou jinde. Všude jsou.
Vivian: no právě, musí to být určitě nejmíň 80 stupňů - ta je ale obvyklá u většiny ovoce - ale když bude 90, nestane se absolutně nic. A doba 20 minut je minimum, já to pak ještě nechávám v hrnci trochu vychladnout, tahám to pak za teploty, kterou ruka snese. Hele, zkus to. Jeřabiny máš zdarma, cukru tam moc není a povést by se to mělo. Jo, a té šťávy trošku zbude, protože jeřabinky jsou hodně nahusto, aby nebylo půl skleničky nálevu a půl ovoce. Je to výborný aromatický sirup do vody.