Tak nás snad čeká parné léto, naše zahrada a zahrádka hýří nejrůznějšími barvami, všechno kvete a my můžeme konečně odpočívat. I když - přece jen se budeme muset o zahradu trochu postarat. Jak, to nám opět poradí zahradnice Ivana Losertová.
Bylinkové šílení
První červencový týden se pustíme do sklizně bylinek, jako je dobromysl, majoránka, máta, meduňka. Ty potom sušíme zavěšené ve svazcích, v elektrické sušičce nebo je můžeme uložit do mrazničky.
"Pokud se rozhodnete sušit bylinky zavěšené ve svazcích, tak je předtím rozhodně neoplachujte. Svažte je do řídkých svazků, které zavěsíme na vzdušné, tmavé a teplé místo. Pod místo, kde bylinky sušíte, je vhodné umístit třeba utěrku nebo jinou látku, do které padají semena z bylinek, jako je kmín, fenykl, anýz nebo kopr.
Máte-li doma elektrickou sušičku, čeká vás ještě jednodušší práce. Čerstvě natrhané bylinky rozložíme na síta sušičky a zapneme na teplotu podle druhu bylinky. Usušené listy poznáme podle toho, že jsou křehké, chrastí, ale nerozpadnou se nám na prášek.
Po usušení většinou listy sdrhneme z tvrdých stonků a uložíme do tmavé, nejlépe skleněné nádoby s dobře těsnicím víčkem. Snažíme se je co nejméně rozdrtit, protože celé si udrží své aroma mnohem déle. Pokud máme k dispozici vysoké sklenice, tak usušené výhonky mateřídoušky, tymiánu a rozmarýny vložíme do této sklenice celé, nejen listy. Lístky tak zůstanou mnohem déle voňavé a sdrhneme je až přímo do připravovaného pokrmu."
Jaké jsou další způsoby uchování bylinek?
"Nechceme-li bylinky sušit, můžeme je zmrazit nebo naložit do octa, oleje nebo soli. Pokud se rozhodnete pro přípravu bylinného octa či oleje, řídíte se podle receptu, který jste si zvolili. Použití
Při zmrazování určitě oceníte to, že si bylinky zachovají své aroma, barvu a také užitečné látky, které obsahují. Buď zmrazíme jednotlivé listy, které ukládáme do sáčku, nebo bylinky zamrazíme do ledových kostek. Ty pak použijeme především při přípravě tepelně zpracovávaných pokrmů, kdy kostku nerozmrazujeme, ale rovnou vhodíme do chystaného jídla."
Sklízíme také levanduli, a to tak, že uřízneme celé stonky (jakmile jsou květy vybarvené, ale ne otevřené), které sušíme ve svazcích na teplém, suchém místě. Levanduli používáme do pot-pourri, látkových vonných sáčků, polštářků, jako dekoraci.
A co dál na zahradě?
Druhý týden v červenci můžeme vysévat ledový salát. Ten potom sklízíme na podzim. Vzdálenost mezi rostlinami by měla být 40 cm a měly by dostávat vydatnou zálivku. Stejně tak můžeme vysévat pro podzimní sklizeň endivii.
Pokud jsme na jaře založili kompost z kuchyňského a zahradního odpadu, je nejvyšší čas jej přeházet.
"Právě teď velice zkrášlí vaši zahradu jezírko nebo pouhá fontána. Teď ale nezačínáme s jejich budováním, protože je příliš suchá a tvrdá půda."
Zastřihujeme a tvarujeme živé ploty.
Připravujeme zem pro nový trávník.
Sejeme karotku na podzimní sklizeň, hrách a špenát na pozdní sklizeň.
Sklízíme zbylé jahody a jakmile přestanou rodit, odstříháme listy, stonky i výběžky. Získáme tím nový, zdravý obrost a zamezíme množení škůdců.
"Vysazujeme na podzim kvetoucí cibuloviny. Cibuloviny kvetoucí na jaře vyzvedneme z půdy a důkladně očistíme. Odstraníme odumřelé slupky a zastřihneme kořínky a odumřelé listy. Cibulky skladujeme v lískách nebo krabicích na chladném a suchém místě."
A protože je opravdu horko, tak odpočíváme a relaxujeme na naší krásné zahradě...
Nový komentář
Komentáře
Holky nevíte prosím, jestli se můžu na zahradě nějak zbavit slimáků? Minule jsem se piplala se salátem, a pak jsem to měla všechno sežrané..
Vivian, třeba se to ještě během měsíce spraví
jéje, kde je to místo, kde je "opravdu horko"???