řepa s červeným zelím

Ze své nové lásky k červené řepě jsem se už vyznala. Pečená červená řepa překonala veškerá moje očekávání a pečeme ji teď velice často. Další využití červené řepy mi ukázala moje kamarádka Marcelka. Je zároveň mou kadeřnicí, a když jsem se u ní naposledy byla barvit, pohostila mě dokonalou dobrotou. Červenou řepou se zelím. Vyškemrala jsem hned recept, o který se s vámi ráda podělím.

Suroviny

1 kg červeného zelí
1 kg červené řepy
20 dkg cibule

nálev
1 l vody
0,5 l octa
2 lžičky soli
16 dkg cukru
10 ks cukerínu

Postup

Červenou řepu omyjeme a uvaříme doměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Zelí nastrouháme a trochu osolíme. Použijeme část soli z uvedených 2 lžiček, do nálevu potom dáme zbytek. Promícháme a necháme chvíli odstát. Potom přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli.

Připravíme si nálev. Všechny uvedené suroviny svaříme a necháme rozpustit cukr, cukerín a sůl. Horkým nálevem zalijeme zelí a přimícháme červenou řepu a necháme 24 hodin odstát.

Poté plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut na 80 °C.

Z této dávky je asi 5 sklenic o objemu 0,7 l.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama