Sýr můžete nechat v přírodní podobě nebo dochutit česnekem, paprikou, pepřem, olivami, sušenými rajčaty, čerstvými bylinkami nebo kořením. Záleží na vaší chuti a chutích vaší rodiny.
Suroviny na bochníček sýra o váze cca 150 g
- 1 l plnotučného mléka
- 25 ml octu
- 1 lžička soli
- bylinky nebo koření dle chuti
Postup
Plnotučné mléko (ideální je čerstvé z mlékomatu nebo farmy) vlijeme do hrnce a za občasného míchání zahříváme na teplotu 90°C. Po dosažení této teploty sundáme hrnec z ohně a přidáme ocet, který působí jako syřidlo. Mléko promícháme a necháme zhruba hodinu uležet.
Po odležení scedíme syrovátku. Použijeme velmi jemné síto nebo plátýnko. Sýřeninu, zachycenou v sítu, se snažíme zbavit veškeré tekutiny. Vymačkanou sýřeninu ochutíme solí.
Máte-li rádi kořeněné nebo ochucené sýry, přidejte pepř, chilli, nakrájené olivy, sušená rajčata, ořechy, bylinky.
Ochucenou sýřeninu přendáme do formy lisovat.
Pořídila jsem si set na přípravu sýru, ale pokud ho doma nemáte, nezoufejte. Bohatě vám vystačí například širší kelímek, do kterého uděláte z vnitřní strany dírky. To proto, aby při lisování mohla odtékat přebytečná syrovátka. Kelímek vyložíte plátýnkem, napěchujete do něj sýřeninu, přeložíte plátýnkem, které přečnívá přes okraje kelímku a zatížíte menší, zavařovací sklenicí s vodou.
Takto připravený sýr necháme nejlépe přes noc v lednici lisovat. Po cca 10 hodinách sýr vyjmeme z formy a máme hotovo.
Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.
Do jakých receptů můžete čerstvý sýr použít?
Hráškové kokotky s kozím sýrem
Palačinky zapečené s ovocem a čerstvým sýrem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Dagmar Derré, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Vyzkouším.
Super.
DCOlga krabicové mléko by asi nebylo na výrobu domácího sýra vhodné, jak je psáno když už neni možnost získat mléko z farmy postačí mléko z mlékomatu...sýr je výborný
Domácí sýr je super, mohu jenom doporučit. Osobně mám hospodářství a tak používám mléko čerstvě nadojené a jsem moc ráda, že v receptu jsou zmíněné nejenom farmy, ale také mlékomaty, kde mléko je kvalitní a lahodné. A poněvadž dělám sýry velmi, velmi často, tak nepoužívám ocet, ale syřidlo, samozřejmě kultury a ocet použiji pouze na vysrážení při výrobě Halloumi a výrobě Ricotty
Domácí sýr dělávala moje babička i máma, a byl výborný, ale to bylo z mléka přímo od krávy a ne z té "obarvené vody" co vydávají v obchodě za mléko.
Já jsem to asi před dvěma lety zkoušela, podruhé už určitě nebudu. Žádný zázrak se nekonal.