syyr1.jpg (97 KB)

Sýr můžete nechat v přírodní podobě nebo dochutit česnekem, paprikou, pepřem, olivami, sušenými rajčaty, čerstvými bylinkami nebo kořením. Záleží na vaší chuti a chutích vaší rodiny.

syyr2.jpg (46 KB)

Suroviny na bochníček sýra o váze cca 150 g

  • 1 l plnotučného mléka
  • 25 ml octu
  • 1 lžička soli
  • bylinky nebo koření dle chuti


Postup

Plnotučné mléko (ideální je čerstvé z mlékomatu nebo farmy) vlijeme do hrnce a za občasného míchání zahříváme na teplotu 90°C. Po dosažení této teploty sundáme hrnec z ohně a přidáme ocet,  který působí jako syřidlo. Mléko promícháme a necháme zhruba hodinu uležet.

Po odležení scedíme syrovátku. Použijeme velmi jemné síto nebo plátýnko. Sýřeninu, zachycenou v sítu, se snažíme zbavit veškeré tekutiny. Vymačkanou sýřeninu ochutíme solí. 

syyr3.jpg (67 KB)

Máte-li rádi kořeněné nebo ochucené sýry, přidejte pepř, chilli, nakrájené olivy, sušená rajčata, ořechy, bylinky.

Ochucenou sýřeninu přendáme do formy lisovat. 

Pořídila jsem si set na přípravu sýru, ale pokud ho doma nemáte, nezoufejte. Bohatě vám vystačí například širší kelímek, do kterého uděláte z vnitřní strany dírky. To proto, aby při lisování mohla odtékat přebytečná syrovátka. Kelímek vyložíte plátýnkem, napěchujete do něj sýřeninu, přeložíte plátýnkem, které přečnívá přes okraje kelímku a zatížíte menší, zavařovací sklenicí s vodou.

syyr4.jpg (541 KB)

Takto připravený sýr necháme nejlépe přes noc v lednici lisovat. Po cca 10 hodinách sýr vyjmeme z formy a máme hotovo. 

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Do jakých receptů můžete čerstvý sýr použít?

Hráškové kokotky s kozím sýrem

kokotka.jpg (59 KB)

Grilované cuketové roládky

cuketa1.jpg (62 KB)

Palačinky zapečené s ovocem a čerstvým sýrem

palacinky5.jpg (83 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Dagmar Derré, Jana Nováková

Uložit