Čerstvé fíky u nás nesežete často. Proto, když jsem uviděla ve svém oblíbeném obchodě, musela jsem je koupit. A potom vymýšlet, jak je co nejlépe využít.
Využila jsem nové zapékací mističky z Tchiba, které úplně náhodou ladily zrovna s fíky a levandulí. Asi znamení :-) A čerstvý kozí sýr, který k nám dovezla kamarádka Lenka. K tomu pár minut práce a dalších pár minut zapékání v troubě a výsledek mě více než příjemně překvapil.
To jsou někdy takové ty pokusy, které člověk dělá, aby vyzkoušel něco nového. Já často prošmejdím různé oblíbené zahraniční weby o vaření, abych se inspirovala. Na notebooku v kuchyni mám otevřených dvacet oken, rychlost je potom naprosto šnečí a výsledek se podobá všem dvaceti receptům. Od každého trochu. Přiznám se, někdy to prostě nedopadne a jídlo letí do koše. Ale to se stává jen občas. Snažím se přemýšlet dopředu, které chutě k sobě ladí a neladí, a držet se osvědčených kuchařských postupů.
Suroviny
- 4 čerstvé fíky
- 150 g čerstvého kozího žervé
- trocha medu
- snítka tymiánu
- kytička levandule
- sůl
- můžou být ještě pekanové ořechy na posypání
Postup
Fíky důkladně omyjeme, osušíme a rozkrojíme nebo nakrájíme na plátky. Fík rozkrojený tak, jak je na fotce, roztáhneme, aby byl co nejvíce otevřený.
Med zahřejeme a krátce v něm povaříme pár fialových kousků levandule a tymián. Maličko osolíme.
Do rozevřeného fíku dáme kozí sýr a zalijeme kořeněným medem. Můžeme ještě zasypat nasekanými pekanovými nebo vlašskými ořechy.
Zapečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut. Sýr se rozteče, fíky změknou, vypustí trochu šťávy, a to všechno se spojí v úžasný a lehký pokrm.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
gerda — #29
Já to chci jíst
Rikina — #28pche, nevíš, co je dobrý. Tak to potom nemůžeš mít ráda ani bryndzové halušky - i když jde o ovčí tvaroh, že? Po nich bych se utloukla, když stála bryndza 5 korun 250 g, mívali jsme je často a ještě jsem vymýšlela, co z bryndzy udělat. Takže jsem dělala bryndzové tyčinky (stejný díl bryndzy, tuku, mouky) - zrovna jak je na stejné díly tvarohové těsto na šátečky nebo tyčinky naslano.
gerda — #26 Produkty z kozího mléka prostě smrdí. Nebo tedy mají výrazné typické aroma. Tak moc výrazné, že pokud na farmářském trhu vidím stánek, kolem kterého je podezřele hodně místa a žádní zákazníci, na 100% je to stánek nějaké kozí farmy.
Eva_Fl — #25už jsem se divila, na co jste tam zvyklí
Rikina — #23Už jsi viděla mléko od kozla??
Tak vidíš. To, co smrdí, je kozel - a ten teda vydá!! Je to cítit na kilometr. Kozí tvaroh jsem jedla, přiznám že jsem to rozbalila s obavou. Ale zbytečnou, protože to nebylo absolutně ničím cítit, jen lahodně máslově, mléčně - to se nedá popsat.
Smarja - 68F. ........ zrovna jsem vstala
gerda — #22 venku je sice jak v riti, ale my tady mrzneme
. Vsechny nase navstevy travi svuj pobyt na terase, protoze ja doma chladim na nadhernych 68C. 


No jo, vypadá to i hezky, barevně. Ale já mám ty předsudky. Fíky mají milion jadýrek, to se přece nejí. Navíc chuť nic moc.
Kozí sýr smrdí. Strašně. Kozí mléko taky. A nejen to. Kdysi jsme měli takovou výletní trasu, která procházela kolem kozí farmy. To byl tak strašný puch, kilometr před i za farmou. Takový ostrý, nepříjemný. Vždycky jsme výrazně zrychlovali krok, abychom tuto oblast minuli v co nejkratším čase. Nikdy by mě nenapadlo jít si tam cokoli koupit. Naproti tomu na festivalu Barevná planeta nabízeli spoluobčané přistěhovalí ze Senegalu jakési jejich typické jídlo, a to bylo z kozy, jakýsi kozí guláš, výrazně aromatický, a ještě hodně kořeněný, a to teda bylo velice dobré, takže kozy bezesporu užitečné jsou.
Eva_Fl — #21domácí zabijačku, když máš výchozí suroviny, není až tak těžké udělat. V kuchařkách jsou dost podrobné recepty. Jenomže, když tam u vás máte dusná vedra, tak to chce asi lehčí jídla? Domácí tlačenku zvládnu, nic na tom není, akorát vždycky trnu, aby dobře ztuhla a přidávám tam i sypkou želatinu
Jitrnicový prejt je taky snadný, jen ta jelita - na to potřebuješ krev a ta se určitě nedá koupit. Kašli na to, stejně to není moc zdravé, ještě tak tlačenka, že má v sobě kolagen
Domácí husy se docela bojím, teď jsem je viděla chodit kolem potoka a budu moc ráda, když dostanu už jenom "maso", nemohla bych to jíst, být u toho. Dcera taky říkala, že na den odjede. Husy jsou totiž inteligentní tvorové, nebýt toho, že si je letos pořídili, nijak bych po ní netoužila. Ale určitě ji nesežerem naráz. A musí se péct od časného rána, tak od šesti, aby byla k obědu.
gerda — #20 moje svagrova tady rycela nadsenim, jak pry mame DOBRE a uzasne kureci maso! Nechteli s brachou verit, ze ty rizky jsou z kureciho. Ja vim, ze tam mate draho, moc draho....


Vlastne tam mate ceny, jako my tady - jen ten prijem trosku pokulhava. Ale ja jsem nikdy nejedla DOMACI husu. Jen me jednou pozvali na zabijacku a to bylo neco uzasneho, mam celozivotni vzpominku. Jenze to jsem byla o cca 25 kilo lehci, tak jsem se cpala jak pominuta. 



Az nekdy pojedu do Ceska, fakt si nekde objednam zabijacku a vsechno to sezeru. Tuhle jsem koupila tak strasne hnusna jelita, ze se mi obratil kufr. Asi nejakej polskej ,,reznik" - no namlel do toho zjevne vsechny parkovy zbytky, vubec to jako jelito nechutnalo, snazila jsem se z toho udelat prejt, takze jsem to cely dochutila, ale prejt to proste nebyl. 



Eva_Fl — #19tak u nás bohužel rozdíly v ceně jsou, obrovské
Něco mám ze zahrádky, teď mám od dcery slíbenou domácí husu a kachnu (králík mi neleze) na Martina - snažím se vařit a jíst zdravě. Třeba mi velice chutná pohanka a vůbec venkovská jídla. Maso ani moc nemusím, jíme v podstatě jen drůbež.
gerda — #18
do myho taty ho lili, kdyz mel jako dite TBC. A on tvrdil, ze ho to vylecilo. Ale mleko mi smrdi, syr bych mohla i na kolaci....
Tady silene jede ,,organicky jidlo a piti " - v Cesku BIO. I ,,normalni" obchody uz jsou tak pul napul. Ja uz roky kupuju tohle maso, je to fakt nebe a dudy, kupuju vajicka, maslo, mleko - no proste co muzu a maji, to koupim, cenove rozdily nejsou tak velke. 
Dale je vyhoda, ze spousta potravin se pestuje primo tady, mame ty nejbajecnejsi jahody na svete, ale samozrejme i pomerance a manga a ........ Jenze my jsme tak rozezrani, ze nejime NIC s peckama, takze kupuju vetsinou kalifornske vino a tak.
Eva_Fl — #16kozí sýr je skvělý. Kvůli vážné nemoci mamy se jí snažím vymluvit odpor ke kozímu mléku - ve městě je obchod s farmářskými produkty, kde ho mají čerstvé. Ne, nechce. Zatvrzelý odpor, prý se ho dost napila, když byla malá
No - nutit ji nemůžu, je už dost stará, aby měla rozum.
Ale kozí sýr bych mohla denně, mám moc ráda mléčné výrobky.
Alenko, blahopřeji k vítězství v soutěži "PROSTŘENO". Obstát v této tak kontroverzní skupině lidí bylo opravdu těžké. Úplně jsem žasla ... jak může někomu dospělému vadit, že v rybě jsou kosti ... atd. Jsi dobrá a z nich určitě ta nejlepší.
Klára Křížová — #7 v zivote by ho do me nikdo nedostal! Pamatuju si velmi zive, jak me a brachu tata naistaloval na tyden na Lysou horu a po par dnech jsem pochopila, kde se bere to mleko, ktere nam pani vedouci horske chaty servirovala. Zarvala ZUZANOOOOOOOO, pribehla koza a za chvili jsme uz popijeli.
Tady jsem ho omylem snedla na nejakym flat breadu se susenyma rajcatama - a bylo to neco uzasnyho! Od te doby ho miluju a vyhledavam a cpu vsude, kam muzu.
Muj syn a VON mi tvrdi, ze kozi syr neji. Hahahaha, ji ho x let, ale nevi o tom.
Wau, to musí být lahůdka. Fíky, kozí sýr a levandule - velmi dobrá kombinace.
Hmmmm, tak to musí být
maja2010 — #11 sýr!!! ne ýr...