Čerstvé fíky u nás nesežete často. Proto, když jsem uviděla ve svém oblíbeném obchodě, musela jsem je koupit. A potom vymýšlet, jak je co nejlépe využít.

fíky s kozím sýrem

Využila jsem nové zapékací mističky z Tchiba, které úplně náhodou ladily zrovna s fíky a levandulí. Asi znamení :-) A čerstvý kozí sýr, který k nám dovezla kamarádka Lenka. K tomu pár minut práce a dalších pár minut zapékání v troubě a výsledek mě více než příjemně překvapil.

To jsou někdy takové ty pokusy, které člověk dělá, aby vyzkoušel něco nového. Já často prošmejdím různé oblíbené zahraniční weby o vaření, abych se inspirovala. Na notebooku v kuchyni mám otevřených dvacet oken, rychlost je potom naprosto šnečí a výsledek se podobá všem dvaceti receptům. Od každého trochu. Přiznám se, někdy to prostě nedopadne a jídlo letí do koše. Ale to se stává jen občas. Snažím se přemýšlet dopředu, které chutě k sobě ladí a neladí, a držet se osvědčených kuchařských postupů.

fíky

Suroviny

  • 4 čerstvé fíky
  • 150 g čerstvého kozího žervé
  • trocha medu
  • snítka tymiánu
  • kytička levandule
  • sůl
  • můžou být ještě pekanové ořechy na posypání

Postup

zapečené fíky

Fíky důkladně omyjeme, osušíme a rozkrojíme nebo nakrájíme na plátky. Fík rozkrojený tak, jak je na fotce, roztáhneme, aby byl co nejvíce otevřený.

fíky s kozím sýrem

Med zahřejeme a krátce v něm povaříme pár fialových kousků levandule a tymián. Maličko osolíme.

fíky s kozím sýrem

Do rozevřeného fíku dáme kozí sýr a zalijeme kořeněným medem. Můžeme ještě zasypat nasekanými pekanovými nebo vlašskými ořechy.

fíky s kozím sýrem

Zapečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut. Sýr se rozteče, fíky změknou, vypustí trochu šťávy, a to všechno se spojí v úžasný a lehký pokrm.

Dobrou chuť přeje Elly.

TÉMATA:
PŘEDKRMY