Takže se před koupí důkladně rozmyslete, jestli tohoto pomocníčka opravdu "potřebujete", nebo jestli vám po čase bude jen zbytečně zabírat místo v kuchyňské lince.
"Pokud budete chtít odšťavňovat pouze citrusové plody a žádné jiné ovoce ani zeleninu, postačí vám lis na citrusy. Je totiž levnější než odšťavňovač, pořídíte jej v cenových relacích od 300 do 900 Kč. K dostání jsou ale i lisy na citrusy, které stojí přes tři tisice, protože mají speciálně upravený design," radí nám majitel kuchyňského studia pan Vývoda.
Nechystáte-li se ale lisovat kvanta citronů, pomerančů a citrusů, postačí vám klasický ruční lis na citrusové plody. Oba dva vlastně fungují stejně. Půlku citrusového plodu přitiskneme na vroubkovaný kužel uprostřed horní misky. U ručního lisu otáčíme ovocem rukou, u elektrického se po přitlačení roztočí motor a kužel se pohybuje sám, a tím citrusový plod "vymačká".
U obou druhů odteče šťáva štěrbinami v horní misce do misky dolní, odkud si ji pohodlně vylejete.
"Při výběru lisu na citrusy hraje velikou roli příkon. Čím je vyšší, tím je vyšší rychlost lisování. Standardní přístroje mají příkon 30 W, ty lepší jej mají samozřejmě vyšší. Přednost dáme přístroji s průhlednou miskou na šťávu, která má pokud možno i rysky, které označují množství vymačkané šťávy."
Máte-li vlastní zahrádku a z ní přísun čerstvého ovoce a zeleniny a zároveň máte větší rodinu, která chce zdravě žít, doporučujeme vám koupit si rovnou odšťavňovač.
"Výhodou odšťavňovače oproti lisu na citrusy je to, že si můžete připravit čerstvou šťávu prakticky z jakéhokoliv ovoce nebo zeleniny. Pro rodinu s vlastní zahrádkou se tedy odšťavňovač opravdu vyplatí. Ovoce a zelenina, které nelze v přístroji zpracovat, bývají uvedeny v návodu každého přístroje."
Odšťavňovač se skládá ze speciálního řezacího kotouče a dvou nádobek. Ta jedna je na vzniklou šťávu a ta druhá na odpad - dužinu a zbytky plodů. Některé přístroje mají speciální vývod, pod který si můžete připravit sklenici a šťáva vám nateče rovnou do ní.
"Přístroj pracuje tak, že očištěné ovoce nebo zeleninu vložíme do plnicího hrdla, odkud se dostává
Ceny odšťavňovačů jsou už poněkud vyšší než ceny lisů na citrusy. Pohybují se od 800 do 3 000 Kč.
"Odšťavňovač vybíráme podle příkonu a počtu otáček (může být až 14 000 otáček za minutu). Kvalitnější přístroje mají regulátor otáček, který využijeme při zpracování více druhů ovoce.
Důležitá je i doba, po kterou může být přístroj v nepřetržitém provozu. Pokud tedy chcete vyrábět větší množství šťávy, měla by být tato doba co nejdelší."
U obou přístrojů by mělo být samozřejmostí, že jdou dobře rozebrat na jednotlivé díly, čímž si velmi usnadníme čištění, pokud možno v myčce na nádobí.
Pomoci s výběrem kuchyňského pomocníka se pokusila
Nový komentář
Komentáře
Exupery — #33Já odšťavňuji denně. Můj přístroj se čistí docela lehce.Jen opláchnu vodou a osuším. Akorát sítko vezmu pod vodou drátěnkou a je hotovo. Za ty čerstvé vitamíny, které do sebe dostanu, mi ta trocha práce stojí. A nepřipadá mi, že by domácí šťávy vyšly nějak draho. Hlavní ingrediencí je pro mě mrkev a jablka. Kupuji většinou dvoukilová balení jablek za 30-40 Kč a šťávy mám plno. Cena mrkve také není vysoká. Nemám bohužel zahrádku, takže vlastní ovoce a zeleninu si nemůžu vypěstovat. Ale pořád lepší čerstvá šťáva z kupovaného ovoce a zeleniny než džus z krabice.
Kupované šťávy nemají zdaleka takovou výživovou hodnotu jako ty přírodní
Já mít zahradu, tak odšťavňovač chci
.
Jak můžete vůbec srovnávat koupenej džus a doma vyrobený, nemá to spolu nic společnýho, ani chuť ani barvu... nedělám to často, ale dneska jsem koukala, že ty pomeranče už tam mám dlouho a jsou mrˇmavý, tak jsem si je všechny odšťavila k snídani, ale pomerančovej džus z krabice mi nechutná vůůůbec. To samý mrkvová šťáva, z tý z lahve nebo krabice bych se
, nemá chuť jako mrkev. Ano, dá se koupit čerstvá, spotřebovat se musí do druhého dne a stojí 80 Kč litr, ta je stejná jako z odšťavovače.
Sasa: A jak jsi ty jablka odšťavovala, že ti to šlo blbě? Mě to jde samo.
Ale dělám to jednou za čas, protže mě taky se*e mytí toho přístroje
Petique: ja si myslim, ze mleko vubec nepotrebujeme... Tady jsem si oblibila ,,mleko" mandlove, ryzove, jsou s ruznyma prichutema a ja si do nich rano sypu to sve zrni...
Pavluska: někde jsem četla, že děcka když nepijou mléko, tak ho prostě nepotřebujou. Trošku tě uklidním. Já mléko od malička nepiju a jsem zdravá jak řípa. V životě sem neměla nic zlomenýho, všechno v pohodě.
Brácha taky nic co smrdí vitamínama do huby nevezme
.
Pavluska: promiň, nemyslím to špatně
, ale nechápu,že dětem nechutná ovoce? jak je to možný? moje děti odmalička do sebe ládují nejen banány,ale i pomeranče, hroznové víno, teď už jim kupuju jahody, mají rády i kiwi, v létě broskve...a pak přijde kamarádky malá já jí řeknu dáš si taky třeba jahody a ona - já ovoce nejím....
to prostě nepochopím, pro moje děti je to základ jídelníčku....
Kdysi jsem si ho půjčila na vyzkoušení. Měla jsem zálusk si ho koupit...Nějak mě to neuchvátilo. Umývat další kšír...
Nejlíp se u nás ujaly saláty...a polévkové lžíce!
Pavluska: No jasně, pak vypadáš, že dětem doma ovoce nedáš, že ani nevědí chudinky malý, jak vypadá banán
U nás je to tak se vším, holt jablko od babi je prostě jiný než doma. Ještě že babi nemá odšťavňovač, takhle aspoň tu šťávu pijí
Tak to já občas dětem džus udělám, čerstvé ovoce do nich s výjimkou banánu nedostanu. Tak vezmu mrkev, jablko a pomeranč a vitamínová bomba je na světě. Sítko jde krásně vyčistit jemným kartáčkem, stačí dva tři tahy a zbytek umeje myčka
Já bych totiž ta nakoupená jablka vyhodila celá, jím je doma snad jen já, když dětem nakrájím a dokonce oloupu, zůstane to na talířku
Taky mě odšťavňovač přijde jako krám kterej by ležel většinu roku na dně skříňě...na džus k snídani pro 4 lidi je potřeba neuvěřitelná hromada ovoce...a tý hromady dřeňě co z toho zbyde by mě bylo líto vyhodit.
Ony se sice dají koupit i kvalitní čerstvé šťávy jak ovocné, tak zeleninové. Jenže ta cena
A kromě toho se v odšťavňovači dá dělat šťáva i z druhů zeleniny a ovoce, která se koupit prostě nedá
Může se to všelijak míchat, kombinovat atd. Když má člověk doma na podobná hejblátka dost místa, proč ne. Já jsem si dělala šťávy, když jsem byla těhotná, a hned jsem měla lepší pocit
Kupovaný pomerančový džuš mi smrdí. Ale čerstvě vymačkaný, třeba s grepem ke snídani
Ale dopřávám si ho jen o víkendu.
werka: no - rostou mi tady grepy, citrony a pomerance a nejaky blby odstavnovace NE! Jestli chce nekdo ovocnou stavu, at si ji koupi, ale ja se odmitam patlat a mackat - a pak vyhazovat to, co nekdo mohl klidne snist! A to je prave ta vlaknina, kterou ovoce obsahuje....
A mit VLASTNI mrkev ci neco podobneho nebyl nikdy muj sen, o pomezemek se mi staraji a me zahradniceni absolutne nebavi.
Jeste tak si vysadit nejaky ker ci kytku, ktera se mi moc libi, ale jinak ani prd......
No nevím, pomeranče a citrony na zahrádce běžně nevypěstuješ, z jablek to jde fakt blbě a pít třeba jen rybízovou nebo angreštovou šťávu..neéé. Mám odšťavňovač na půdě.....fakt mě to nebaví.
sunnynka: určitě je to dobrá věc když máš svůj přísun ovoce a zeleniny a malé děti....
- budeš jim to dělat i až budou větší?
ale ruku na
Pavluska: V tom 50% je taky voda k en. hodnotou 0, takže díky tomu se srovná ta en. hodnota cukru.
) nebo jiný pravidelný přísun ovoce téměř zdarma, volila bych určitě odšťavňovač - čerstvě vymačkaná šťáva je podle mého kvalitnější než kupovaná Ty musí být minimálně pasterizované, nehledě na to, že většina i 100% džusů se dělá tak, že se vymačkaná šťáva odpaří na menší objem, někam přepraví, docela často zmražená, a pak zas doplní ta odpařená voda a teprve pak se to plní do lahví nebo tetrapacků). Takže nutriční hodnota čerstvé šťávy bude nepochybně větší - to je jako porovnání sušené (nebo kompotované) ovoce v porovnáním s čerstvým.
Jinak pokud bych měla zahrádku (to tedy u mne nehrozí, protože většinu zahrancikých prací upřímně nenávidím
No ale protože bydlím v paneláku, tak nějaký džus sem tam koupím, ale jinak preferuji celé ovoce - ono je to beztak lepší, protože pro organismus je důležitá i vláknina, o kterou se člověk tím, že pije jen šťávy připraví.
sunnynka: a kdo za tebe čistí ty sítka od semínek a pecek?
mě tahle práce celý odšťavňovač pěkně zprotivila, takže citronky s pomerančema odšťavňuju pěkně ručně a z ostatního ovoce dělám zmrzliny...
Ling,Žábina: ale pokud máš vlastní zahradu a zahrádku, na které si vypěstuješ dost ovoce a zeleniny a navíc máš malé děti, tak je to ideální pomocník. Není nad čerstvé šťávy přímo ze zahrádky
myslím že dnes je na trhu dostatek kvalitních šťáv - jak ovocných tak zeleninových....tohle mít tedy nemusím
....