DSC_1382.jpg (93 KB)Foto: Alena Kolaříková

Smetánku lékařskou všichni známe pod lidovým názvem pampeliška. Zjara roste a kvete snad všude, kam se podíváte. A právě na jaře nám pomůže zatočit s únavou. Mladé lístky jsou plné vitamínu C, působí příznivě na zažívání, napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Celá rostlina je jedlá, snad nejlepší z ní je kořen. Tak se nebojte do šťávy přidat klidně i kousek kořene.
Nakonec ozdobte pampeliškovým květem a máte hotovo.

DSC_1381.jpg (83 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 500 g mrkve
  • 1 jablko
  • 5 až 10 listů smetánky lékařské – pampelišky

DSC_1373.jpg (85 KB)

Foto: Alena Kolaříková
 
V odšťavňovači postupně odšťavněte mrkev, listy pampelišky a jablko. Mrkev můžete dávat v klidu po celých kusech, jablko rozkrojené na poloviny nebo čtvrtiny. Není potřeba zbavovat jablka jadřinců.

Listy smetánky lékařské dodají šťávě lehce nahořklou příchuť. Čím více jich dáte, tím bude chuť výraznější. Ale v kombinaci se sladkou mrkví a jablkem vám bude šťáva velice chutnat.

Právě proto uvádíme počet listů 5 až 10. Vyzkoušejte nejdříve méně a příště dejte zase více. Podle toho, jak vám šťáva bude vyhovovat.

Z uvedeného množství připravíte sklenici o objemu přibližně 250 ml.

DSC_1366.jpg (112 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Nevařený sirup z pampelišek

1.jpg (97 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Sedmikráskový sirup

2.png (2.02 MB)

Foto: archiv redakce

Sirup z červeného a černého rybízu

3.jpg (52 KB)

Foto: archiv redakce

Reklama