Co je vlastně černý bez?
Které části bezu se využívají?
Bez černý je odpradávna velmi ceněná léčivá rostlina a dříve se využívaly všechny její části. Nejdůležitější z bezu černého ve farmacii je květ, v lidovém léčitelství se užívá i kůra, a zvláště pak plody v rozmanité úpravě.
Jak zpracovat květy?
Květ se sbírá jen za suchého počasí; nůžkami se odstřihují celá květenství a volně ukládají do koše. Nechají se krátce zavadnout a pak se očesají jednotlivé květy z květních stopek. Suší se v tenkých vrstvách a mají si zachovat nažloutlou barvu. Při pomalém sušení hnědnou až černají a jsou méně hodnotné.
Sušený květ bezu se uchovává v dobře utěsněných nádobách. Musí být dokonale vysušený, jinak se účinné látky rozkládají. V době květu jsou však nejlepší čerstvé květy. Mají svěží vůni a v Evropě bývaly proto používány ke zlepšení chuti nepodařených várek moselských vín. Dnes se jimi aromatizují kompoty, želé a džemy.
Ve farmacii se používá květ bezu černého na léčivé čaje pro usnadnění pocení, při úporném kašli a angínách, i jako součást uklidňujících nervových léků.
Jak si připravit skvělou bezinkovou šťávu?
Bezinková šťáva
(2,8 l šťávy)
Doba přípravy: asi 20 minut
Doba uležení v nálevu: 48 hodin
Přísady:
- 40 bezinkových květů
- 3 a 1/2 balíčku Kyseliny citrónové Dr. Oetker
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
- 3 I převařené vody
- 3 kg cukru krupice nebo krystalu
Příprava:
1) Bezinkové květy opláchneme vodou a vložíme nejlépe do třílitrové zavařovací sklenice nebo do vyššího hrnce.
2) Kyselinu citrónovou a Gelfix Extra rozmícháme v převařené vlažné vodě a nalijeme na květy. Sklenici nebo hrnec přikryjeme a květy v nálevu necháme 48 hodin uležet.
3) Šťávu slijeme přes sítko, přidáme cukr, který dobře rozmícháme a necháme rozpustit.
4) Šťávu plníme do čistých lahví, dobře uzavřeme.
TIP: Šťávu ředíme pitnou vodou, podáváme s ledem nebo dobře vychlazenou.
Nový komentář
Komentáře
Dělám trochu jiný.
Taky přidávám citron
Bezinková šťáva je moc dobrá,já přidávám ještě jeden citron.
Moc děkuji za recept, hned dnes se do šťávy pustím.