„Dvanáct vzorků jsme nechali projít chemickými analýzami, při kterých jsme sledovali jak nežádoucí, tak žádoucí látky. Většina testovaných čajů vás po ránu povzbudí dostatečnou dávkou kofeinu, ale výjimečný chuťový prožitek nečekejte. I v letošním testu jsme odhalili potíže s pesticidy, ale po nejhorší známce jsme tentokrát naštěstí sáhnout nemuseli,“ shrnuje výsledky testu šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Jedním z parametrů, na které se při testování odborníci zaměřili, byl obsah kofeinu. Platí, že černý čaj má této povzbuzující látky zhruba o polovinu méně než káva. Jednotlivé druhy čajovníku se ovšem liší, a to i podle způsobu pěstování. V gramu sušených listů černého čaje tak může být 15 až 50 mg kofeinu.

Nejvíce kofeinu obsahovaly z testovaných druhů čaje dm Bio Schwarzer Tee a Ahmad Tea English Breakfast. 

U čajů se posuzovala také antioxidační aktivita, tedy schopnost zneškodňovat kyslíkové radikály, které urychlují stárnutí. Nejlepší antioxidační schopnosti v testu prokázaly Ahmad Tea English Breakfast, dm Bio Schwarzer Tee a Lipton Yellow Label. Nevalně si v této disciplíně naopak vedly Teekanne Black Label, Pick­wick Ranní Classic a čaje Jemča a Albert.

Cílem testů bylo také ověřit, zda čaje nemají problém s pesticidy – laboratoř pátrala po 600 látkách a alespoň jednu z nich našla ve všech vzorcích. „Dobrou zprávou je, že zjištěné koncentrace jednotlivých pesticidů nepřekročily povolené limity. Horší zprávou je, že čaje měly problémy s pesticidovým koktejlem,“ konstatuje Hana Hoffmannová.

A dodává: „Pouze po jedné látce jsme našli v trojici čajů značek Albert, Lidl/Lord Nelson a Zlatý šálek. Naopak nejvyšší počet pesticidů laboratoř detekovala v čajích Teekanne Black Label, Lipton Yellow Label a Ahmad Tea English Breakfast. Našli jsme v nich 5 až 7 reziduí najednou.“

Chuťově vyšel z testů nejhůře černý čaj Albert, především kvůli svíravé chuti. Nejlepší dojem na komisi udělal Teekanne Black Label, kterému dobré skóre pokazila pouze příliš světlá barva.

Reklama