No a co má jako bejt? Myslím, že většině lidí by fuj a blé přišlo i kuře, kdyby si ho měli ulovit na dvoře, useknout mu hlavu a stáhnout ho, zatímco maso prodávané v Tescu ve čtverečkách je dokonale estetické a hygienické a chutné a hlavně s těma roztomiloučkýma zviřátkama nemá nic společného.
Největší odpornosti světové kuchyně, se kterými jsem měla tu čest, jsou totiž vařená prasečí hlava a svíčková. Ten čenich čouhající z hrnce je podle mě schopen způsobit nevolnost i supovi a svíčková, tedy, nic proti kvalitnímu hovězímu, ale omáčka, která pokrmu dala jméno, vypadá jako zvratky. A knedlíky v tom nóbl provedení, kdy se vaří v páře, aby byly ještě dusivější a bez chuti... to radši studený nářez z aligátora. Naposledy jsem tento pokrm utrpěla na svatbě a nezbylo, než se vrátit ke zvyku ze školní jídelny: Vylovit flákotu z hlubin talíře, otřepat z ní tu odpudivou břečku, důkladně otřít o knedlíky a sežrat.
Gentiana, gourmet
Gentiana jako vždy radikální. :-) Ale dovolila bych si odporovat, myslím, že je to naopak, že omáčka nedala jméno pokrmu, ale maso omáčce. Ale to je jedno. Škoda, že jste nám nenapsala i to, co vám naopak chutná...
Nový komentář
Komentáře
Nevolnost i supovi
! Výstižné
.
Ťapina: Tos nepochopila. To byl namátkový výběr:D
Vařená prasečí hlava je senzační. Kdo byl n a zabijačce dá mi za pravdu. A co takhle zvířecí střeva plněná mletými vnitřnostmi? Ty taky miluju
Jsem omáčková a svíčkovu zbožňuji.Asi mě nepochválíte,ale nedovedu si ji představit bez 2 kelímků 40% smetany.Zeleninu mixuji,takže rozhodně nevypadá jako zvratky.A knedlíky vařím poctivé,hutné,s nakrájeným osmahnutým rohlíkem.Moji chlapi ty kupované "molitany" nechtějí.Bohužel jsem si je rozmazlila.
gentiana: Ten tvůj výčet mi připomíná nevlastní dceru mé kamarádky. "Jak to, že málo čtu? Vždyť už jsem za život přečetla třináct knížek!" Nemohla pochopit, že člověk, který opravdu čte, rozhodně neví, kolik knížek přečetl za celý život
Dobrá svíčková-ne jako ze školní stravovny v 60.letech min.století-to je zázrak české kuchyně!Když k nám jezdili za totáče výměnné zájezdy myslivců z NDR,pořád něco mluvili o "vosku".Moc jsem nechápala, co chválejí,svítili jsme přece elektrikou, až s pomocí tlumočníka to byla óda na mou svíčkovou.A to jsem byla začátečnice.Teď by se asi olizovali až za hranice.
Editorko Evo: Ano, s tím, co čemu dalo jméno, jsem to pomotala. Chtěla jsem napsat něco ve smyslu, že maso dalo jméno majdě nebo co. A možná jsem nejedla tu opravdovou dobrou, ale na světě jsou lepší věci ku činění, než degustace svíčkové.
A chutná mi to ostatní, například aligátor. Rebarbora. Finská jídla, která se všecky jmenujou něco-laatikko a vypadá to jako neslané nemastné včerejší zbytky. Olej. Maliny. Slepice. Mascarpone. Slanina. Pesto genovese. Divočák. Cibule. Leerdamer. Hrozinky. Špenát. Jabka, ty hlavně. Ovesné vločky. Bílkovina v prášku. Drozdi. Pohanka. Těstoviny. Jiné těstoviny, umím jich teda pojmenovat jenom asi čtyřicet druhů, ale nebudu zatěžovat. Chianti. Cambozola. Gruyere. Mortadella. Panna cotta. Atd až k prasknutí.
Kapusta ne.
femme: já svíčkovou neumím, ještě jsem ji nedělala
Ale pokud ji NĚKDO dobře udělá, jsem schopná spořádat jí za dva
Myslela jsem, že tu bude odkaz na ten obrázek "cikánské polévky".
femme:
,zajímalo by mě jak by to kuře stahovala
...chudáááák (kuře)
erKa: no jo
tohle mi nějak uniklo
mno..stahují se králíci,kuřata se snad škubou ne?
Gentiana: měla bys dojet na zabíjačku,bys viděla co se všechno papá z
Vivian: moje slova
já jsem se naučila svíčkovku od tchýně, byla to sice baba jaga
ale ve vaření svíčkové byla hvězda
Aligator je nahodou docela dobrej.
jo a svíčková je podle mně poklad české kuchyně
(když se umí udělat
)
já taky četla "ženich čouhající z hrnce"
dneska by mi to ani nepřišlo moc divný...
arjev: ty kanibalko
gerda: a taky vařenou prasečí hlavu s čenichem
Teď napodruhé jsem četla ženich místo čenich