659d3f1b9e4a8obrazek.jpgFoto: Pernerka

Ingredience na 2 záviny:

  • 200 g pšeničné hladké mouky 
  • 200 g pšeničné celozrnné hladké mouky 
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 150 g tvarohu ve vaničce
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžíce vody
  • 4 g soli

Na náplň:

  • 2 velké cibule
  • 300 g kvalitní slaniny
  • 400 g kysaného zelí
  • vejce na potření, kmín, hrubozrnnou sůl

Postup:

Do mísy prosejeme mouku. Přidáme máslo (nakrájíme ho na menší kousky a necháme ho chvíli povolit při pokojové teplotě), vejce, ocet, sůl, vodu a tvaroh (ten vyndáme s větším předstihem z lednice, aby měl pokojovou teplotu).

Vypracujeme těsto, které dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Těsto rozdělíme na 2 části a z každého vyválíme placku ve tvaru obdélníku.

V hlubší pánvi orestujeme nakrájenou slaninu spolu s cibulí, kterou necháme lehce zkaramelizovat. Nakonec přidáme okapané zelí s ještě krátce společně podusíme, aby se všechny chutě krásně propojily. Po téměř celé ploše (asi 3 cm od každého okraje necháme prázdné) rozprostřeme náplň a závin od kraje zarolujeme. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a solí a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 35 minut.

Zdroj receptu: Pernerka

Na našem webu najdete i tyto recepty:

zavin3.jpgFoto: Alena Kolaříková