Ze všech stran se na vás hrnou informace o tom, že pokud chcete zdravě žít, měla byste svůj jídelníček obohatit hlavně o celozrnné cereálie. Cereálie jsou totiž zdravé.

Ale víte vlastně proč?

Obiloviny (cereálie) a výrobky znich představují důležitou součást našeho jídelníčku. Zhlediska zdraví mají význam především celozrnné cereálie. Podle řady klinických studií byl prokázán ochranný vliv pravidelné konzumace celozrnných cereálií a výrobků znich.

Celozrnné cereálie mají příznivý vliv i na celou řadu závažných nemocí. Jedná se především o nemoci srdce a cév a jejich komplikace (infarkt myokardu a cévní mozková příhoda), cukrovku 2. typu a nádorová onemocnění. Vztah mezi příznivým působením celozrnných cereálií a nádorovými onemocněními je nejvíce patrný u rakoviny tlustého střeva.

Cereální nemusí nutně znamenat i celozrnný. Cereální znamená vyrobený zobilovin, je to pouze jiné slovo pro obiloviny. Cereální je tedy i bílé pečivo.

Aby výrobek mohl být prohlášený za celozrnný, musí být vyrobený zcelozrnné mouky. Celozrnné mouky vznikají rozemletím celého zrna, proto mají vyšší obsah vlákniny, bílkovin, tuku, minerálních látek a vitamínů. Výrobky z celozrnné mouky mají také nižší glykemický index, takže zasytí na delší dobu.

Bílé mouky jsou vyráběny rozemletím pouze vnitřní části zrna (endospermu), chybí tedy nutričně hodnotné obalové vrstvy a klíček. Bílé pečivo není vhodným základem racionální výživy také pro svůj vysoký obsah tuku. Jednou zmála výhod bílé mouky je však její vyšší trvanlivost daná nižším obsahem tuku a tedy i menším sklonem ke žluknutí.

Proč je tedy důležité obilné zrno?

Obilné zrno (obilka) se skládá zněkolika vrstev.

  • Obalové vrstvy (otruby) – hlavní funkcí je ochrana obilky před nepříznivými vlivy. Obalové vrstvy jsou ve výživě člověka ceněny pro vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek.
  • Klíček – klíček je zárodkem nové rostliny a jsou vněm uloženy veškeré genetické informace. Při mlýnském zpracování bývá oddělován, vcelozrnné mouce je však přítomen. Klíček obsahuje značné množství tuku, ale i vlákniny a důležitých minerálních látek a vitamínů.
  • Endosperm (vnitřní obsah zrna) – představuje zásobárnu živin pro klíčící rostlinku. Endosperm je ztechnologického hlediska nejvýznamnější součástí zrna. Obsahuje převážně sacharidy ve formě škrobu, vmenší míře jsou zastoupeny bílkoviny.

Co nám dávají cereálie?

Cereálie neboli obiloviny jsou z 55-78 % složeny ze sacharidů a slouží proto ve výživě jako zdroj energie.

Obsah bílkovin se u obilovin pohybuje vzávislosti na druhu od 7-19%, nejméně jich má rýže, nejvyšší obsah má ječmen a zméně známých obilovin to je amarant. Bílkoviny zobilovin patří mezi tzv. neplnohodnotné, to znamená, že buď nemají všechny potřebné aminokyseliny, nebo je obsahují vnesprávném poměru. Obsah bílkovin podmiňuje nejen nutriční hodnotu, ale i technologickou kvalitu mouky. Např. pšenice je díky své kvalitě bílkovin (bílkoviny pšenice jsou schopny vytvořit nejkypřejší strukturu pečených výrobků) základní pekárenskou obilovinou.

Obsah tuku velmi kolísá vzávislosti na druhu obiloviny. Nejnižší podíl má rýže, nejvyšší obsah má opět amarant. Tuky vobilovinách jsou ceněné pro svůj vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.

Obiloviny jsou také cenným zdrojem vitamínů (zejména skupiny B, v pšeničných klíčcích se jedná o vitamín E), minerálních látek (např. hořčík, fosfor, vápník, železo) a látek santioxidačním účinkem (z fytoestrogenů obilovin to jsou hlavně lignany, flavonoidy a isoflavonoidy).

Kdy je dobrá vláknina?

Celozrnné mouky obsahující i obalové vrstvy zrna, které jsou významným zdrojem vlákniny. Jedná se především o nerozpustnou vlákninu, vmenší míře i vlákninu rozpustnou. Jak napovídá název, nerozpustná vláknina se nerozpouští ve vodě a na rozdíl od rozpustné vlákniny je schopna bobtnat jen velmi málo. Její zdravotní význam spočívá vtom, že zvětšuje objem stolice, zlepšuje střevní peristaltiku a zkracuje čas, po který je stěna střeva vystavena působení škodlivých látek. Tím působí preventivně proti zácpě, příznakům dráždivého tračníku a vzniku nádorových onemocnění střev.

Rozpustná vláknina ve vodě silně bobtná a je schopna zvětšit svůj objem až 40 krát. Zpomaluje vyprazdňování žaludku, trávení a vstřebávání živin, jelikož částečně brání přístupu trávicích enzymů kživinám a prodlužuje průchod tenkým střevem. Přítomnost rozpustné vlákniny vede ktomu, že po jídle nedojde ktak výraznému vzestupu hladiny krevního cukru a inzulínu, jako je tomu např. vpřípadě snědení bílého pečiva. Výsledkem je pomalejší uvolňování energie zpřijatého jídla a delší pocit sytosti. Rozpustná vláknina má také vliv na snížení hladiny škodlivého LDL-cholesterolu v krvi.

Pokud si pod pojmem zdravá výživa představíte jídlo nedobré či bez chuti, mýlíte se. I mlsat dnes můžete zdravě. Ochutnejte cereální sušenky. Náš tip jsou například sušenky BeBe Dobré ráno, které celozrnné cereálie obsahují.

 

Čtěte také...

Celozrnné pečivo chrání srdce, tvrdí vědci

TÉMATA:
ZAJÍMAVOSTI