Máte-li často potíže s bolením břicha, dělá se vám špatně, rozhodně byste měli navštívit lékaře. Může se jednat o nemoc zvanou celiakie.
Celiakie, neboli alergie na lepek se nemusí nutně projevit hned v útlém dětství, ale u starších dětí či dospělých může být spouštěčem jakákoliv zátěž, např. banální nemoc nebo těhotenství.
U malých dětí se alergie na lepek projeví nejčastěji brzy poté, co jim rodiče poprvé naservírovali krupicovou kaši, piškoty, stravu zahuštěnou moukou. Dítě začne trpět průjmem, má nápadně páchnoucí stolici a trpí bolestí břicha, které se až nepřirozeně zvětšuje. Dítě často pláče a je mrzuté.
Kromě typických příznaků – plynatost, křeče, snížení hmotnosti, únava, se může přidat zvracení, anémie, kazivost zubů, bolesti kloubů, deprese. Jakmile se objeví tyto příznaky, je nutné co nejrychleji vyhledat lékaře, který provede vyšetření a doporučí vám vhodnou dietu. Celiakie je ovšem trvalá a vyléčit se nedá.
Co je to vlastně lepek?
Lepek je bílkovina obsažená v obilných zrnech. U každé obilniny má jiný název – pšenice = gliadin, ječmen = hordein, oves = avenin, žito = sekalin.
Při bezlepkové dietě je nutné se vyvarovat všem těmto obilninám.
Jaké potraviny jíst nesmíte:
Všechny obilniny, výrobky, které je obsahují – pečivo, strouhanka, knedlíky, těstoviny, sušenky, vločky, kroupy, krupice atd.
Dále se musíte vyhýbat potravinám, které mohou lepek obsahovat ve skryté formě: většina polévek, omáček, kečup, majonéza, dresinky, hořčice, paštiky, uzeniny, rostlinné maso, pudinky atd.
Jaké potraviny jíst můžete:
Především brambory, rýži, kukuřici, pohanku, luštěniny, jáhly a výrobky z nich vyrobené. A samozřejmě zeleninu a ovoce, které by měly být zastoupeny v hojné míře.
Pokud vám lékař jako diagnózu určí právě celiakii, budete se muset naučit připravovat bezlepkovou stravu, a tudíž hlouběji sáhnout do peněženky. Kilogram mouky vyjde na 60-90 Kč a chléb na 145 Kč.
Kupovaná strouhanka je také drahá, proto se vyplatí si ji udělat doma, nebo můžete použít na obalování třeba kukuřičné lupínky.
V případě stanovení diagnózy u malého dítěte odborníci doporučují dítko zbytečně nelitovat a v jeho přítomnosti daný stav nerozebírat. A protože každý člověk bývá občas nemocný, není vhodné vše připisovat celiakii.
Je dobré si uvědomit, že člověk na bezlepkové dietě žije zcela normální režim, který se neliší od ostatních lidí. Z důvodů celiakie nedochází k omezení nebo zákazu pohybové aktivity, tudíž se dotyčný nemusí omezovat ani ve sportu, ani v běžném pohybu.
Existuje několik sdružení a klubů, kde se „bezlepkáři“ schází a vyměňují si mezi sebou cenné rady, recepty kontakty na lékaře, nebo jen tak řeší všední starosti. Většina lékařů vám kontakt na takové sdružení nabídne a bude jen dobře, pokud se nebudete ostýchat a vypravíte se tam. Nejedno dlouholeté přátelství vzniklo právě v takovém klubu.
Některé školní jídelny vychází bezlepkářům vstříc a do jídelníčku zařazují dietní obědy. Právě tak restaurace případně firemní kantýny. Někteří výrobci nebo prodejci vydávají potraviny s obsahem lepku za vhodné a vůbec si neuvědomují, co takovým jednáním mohou způsobit.
Také není vhodné cizímu dítku v kočárku dávat sušenku, byť s dobrým úmyslem. Nemůžete vědět, zda dítko není alergické a svým dobrým skutkem mu paradoxně můžete způsobit řadu komplikací. Pokud si maminka nepřeje, abyste dítku pamlsek dala, nemusí to nutně znamenat, že je namyšlená, ale důvodem může být právě nevhodnost vámi nabízené potraviny. Tento zlozvyk dopřávat cizím, culícím se dítkům něco dobrého mají převážně starší lidé.
Jako inspiraci vyzkoušejte doporučované recepty na chléb a dalamánky.
Bezlepkový chléb
400-500 ml vlažné vody,
1 lžíce cukru,
1 lžíce octa
1 sáček sušeného droždí
1 lžička soli
2 lžíce oleje
koření na chleba
Dalamánky
250 ml vody,
3/4 kostky čerstvého droždí,
350 -
1 lžičku cukru
3 lžíce oleje
1 lžička soli
kmín, semínka (sezam, slunečnice...)
Přeji dobrou chuť.
Máte v rodině bezlepkáře? Vaříte pro celou rodinu stejně, nebo vaříte dietu zvlášť? Myslíte si, že potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu jsou běžně k dostání? Pokud v rodině celiaktika nemáte, umíte si představit, co všechno tato dieta obnáší?
Myslíte si, že je dostatek restaurací, školních jídelen a prodejen, kde se může člověk s celiakií bez obav stravovat?
Nový komentář
Komentáře
reina.latina: v kukuřičných lupínkách není pšeničnej škrob, aspoň v těch od Emco stopro není, ale zato je tam (aspoň v těch obyč) ječnej slad.
Bezlepkový jsou od Emco ty Bio, tam je slad kukuřičnej
Meander: no jo jenže oni to píšou všude
a děcka nějakej ten tuk potřebujou
Meander: V zásadě se dá říct, že kdo se nemusí bát rozepsat kompletní složení, ten ho rozepíše, takže neurčité "výrobky rostlinného původu" jsou vždycky takové, které bys tam najít nechtěla. Totéž, jako "made in EU" bude s velkou pravděpodobností znamenat Polsko nebo Rumunsko
Gedžitka: Když kupujeme paštiky pro kočky, taky jsme se museli naučit, že "vedlejší produkty rostlinného původu" jsou soja, tudíž nebrat.
Já vím, že to nejde srovnat, ale souhlas, že někteří výrobci jsou vskutku kujóni.
Rufo: jo ty texty sou úžasný
mám děti alergické na BKM a vejce, nesmí ani sóju a výrobce si napíše obsahuje rostlinné tuky
, ale jaké už tam nenapíše
a když sem výrobce oslovila s dotazem na složení, ani se neobtěžovali mi odpovědět.
Takže jim tímto děkuji. Naopak musím moc moc poděkovat firmě Penam, kde byli velmi velmi ochotní na všech stranách, poslali mi složení výrobků ......
http://coeliac.cz/nakupovani/prohlaseni-vyrobcu
http://www.mujweb.cz/www/xvodva00/BezlepkoveVyrobky.html
kominice: Mi připomíná Šimka a Grossmana, v kterési povídce stálo něco jako: Tatínek byl vyhlášeným řezníkem. Krájel prasata na kousky, cpal jitrnice a tak podobně a protože byl povoláním zcela pohlcen, po směně se věnoval sepisování obsáhlého díla Co všechno se dá přidat do mletého masa. Zvláště mě zaujaly kapitoly Psi a kočky z okolí, Staré matrace a Odpad z pily.
jazuzinka: no jo, ale pro bezvaječnou GFCF toho tam nakonec taky zase tak moc není...
Solei: ale jasně že se dá, ale je to z trouby jiný. a obávám se, že v tomhle případě míň toustovatý
Dickie: všechno se dá upéct v troubě, ale výhodou pekárny je hlavně to, že to za člověka uhněte a nechává to kynout v optimálních podmínkách.
vřele doporučuji http://www.potravinova-alergie.info/ je tam plno informací o různých potravinových alergiích a plno receptů pro bezlepkovou dietu (a i jiné diety)
Rufo: podle návodu na sáčku se dá i v normální troubě. ale na tousťák to asi nebude tak úplně ono
stejně i v troubě to chtějí v tý hranatý formě...
Rufo: Proč ne? Já ji mám a jsem spokojená, a existují už i bezlepkové recepty a tak. Akorat teda, když jsem zkoušela kukuřičný chleba tak mně moc nenadchl (lepil se na patro).
Meander: Jak romantické!!!!! Radši dál nepátrám!!Tyhle pikantnosti mi bohatě stačí.Nerada bych se v noci odkopávala
Dickie: Globus? To je skvělé. Jednou se do toho regálu budeme muset podívat pořádně.
kominice: Mno, třeba včera jsme přesazovali fikus a o víkendu budeme pokládat koberec.
Dickie: Asi to chce takovou tu picku na chleba, ze ?
Stejne uvazujem, ze ji koupime ...
Meander: kromě speciálek třeba Globus, dm drogerie...
http://www.schaer.com/en/products/mixes/detail/111.html
kominice: To sice jo, ale označit uzeniny jako bezlepkové, kdyby nebyly, si těžko můžou dovolit.
Meander: jsem jedno ucho!!!Vyprávěj, neštři podrobnostma a knedle klidně vynech!!!
Dickie: Kde se to dá koupit?
kominice: Jo, já a Rufo. To bys nevěřila, co všechno spolu mimo vaření knedlíků děláme
Manx: On se tím stejně neřídí.