V mém okolí je mnoho podobně smýšlejících bytostí a z médií se dozvídáme, že po léčivé pomoci půstu sahá i nejeden veřejně známý člověk. Naposledy jsem o půstu četla dokonce včera, v rozhovoru se spisovatelem Josefem Formánkem, který si účinky půstu navýsost pochvaluje! A to ve všech rovinách svého současného bytí… Inu, je to jako se vším, každému co jeho jest, a ke zdraví a štěstí si musíme všichni najít tu svou - správnou cestu.

Já osobně půsty doporučuji, i když… Cesta to není asi pro každého. :-) Já sama jsem v současné době v období akutně potřebné očisty, několikadenní půst jsem již absolvovala a nyní se nacházím v době, kdy je potřeba věci dotáhnout. Ne, rozhodně to není lehký čas. :-) Každé „normální“ jídlo se svými vůněmi je pro mě obrovské lákadlo, ovšem cítím to vnitřně tak, že tato cesta je zároveň mým svobodným rozhodnutím, ale také nutností. Jedním velkým otazníkem pro mě na mé cestě bylo, jak nahradit kávu. Jsem totiž vášnivým kávomilem. Na trhu jsou ale pro podobné případy nekonečné nabídky a mnoho z nich jsou ze své podstaty i léčiva. Když jsem hledala to své léčivo, vzpomněla jsem si na svou ranou vzpomínku z dětství - moje milovaná babička si totiž vždy vařila starou dobrou meltu a do ní si lámala chleba. Jako dítě si pamatuji, jak mi tento nápoj voněl při vaření.

Moje volba tedy padla na meltu. Základem melty je totiž čekankový kořen! Kořen čekanky je podle bylinkářů bohatý na vlákninu, podporuje trávení a má laxativní účinky, obsahuje velké množství manganu, jenž se významně podílí na tvorbě kostí a tkání. Čekanka je známá i svým obsahem inulinu, prebiotikem zvyšující imunitu. Čekanka je skvělá bylinka i z hlediska diuretického, její konzumace zvyšuje objem moči, eliminuje toxiny z našeho organismu, a tím i čistí ledviny. Podle moderních studií je dokázáno, že extrakt z kořenů čekanky může zvýšit hladinu adiponektinu, což je protein, jenž reguluje hladinu glukózy v krvi. Tím způsobem zpomaluje či dokonce zabraňuje vzniku cukrovky!

Pro nás - osoby milující klasickou kávu - je prokázáno, že přemíra kofeinu může u některých osob zvýšit stres, opakovaná konzumace kofeinu, kombinovaná právě se stresovými situacemi, může zvýšit hladinu kortizolu a tím podpořit nervové vypětí.

Podle výzkumu i vědění starých lidových bylinkářů kořen čekanky výrazně posiluje a regeneruje žlučník, játra, slinivku, tím podporuje dobré trávení a střevní peristaltiku, dále výrazně prospívá krevnímu oběhu a srdci.

Kořeny této krásně kvetoucí bylinky se zpracovávají buďto usušením, nebo podle rady bylinkářů - omyté, vypláchnuté rozříznout, upéci v troubě a poté rozemlít na prášek podobný kávě.

Čekankový kořen k mému údivu někteří jedinci i grilují!

Léčivá čekanka má z mého pohledu velmi široké působení, můžeme ji použít ve formě:

  • čekankového čaje
  • čekankových kapek
  • koupele při očních zánětech
  • obkladu na zanícenou pokožku
  • prášku pro dobré trávení
  • aktivátoru podporujícímu růst vlasů

Svými skvělými vlastnostmi, kromě již výše zmíněného, dokáže pomoci při:

  • potížích s trávením
  • nepříznivých střevních stavech
  • kyselém refluxu
  • pálení žáhy
  • při léčbě ekzému
  • při hubnutí

Její síla dokonce snižuje riziko kolorektálního karcinomu.

Reklama