Ano, je jednou z nejstarších magických bylin na Zemi. Vedle silných kouzelných vlastností má ale i vskutku úctyhodné využití i jako bylinka léčivá. A to úplně celá…
Už tisíce roků před Kristem konzumovali kněží ve starém Egyptě před magickými úkony nať čerstvé čekanky. Dodávala jim tak sílu a vysokou ochranu.
U keltských předků byla považována za nevěstu Slunce a ztělesnění bohyně, která se provdala za slunečního boha. Byla považována za bylinu pravdy a poctivosti. Snad žádný rituál na vyhledání zloděje nebo odhalení lži a nepoctivosti se neobejde bez čekanky.
Kdo se potře čekankovou šťávou smíchanou s olejem, nabude krásy a obliby u každého a všechno se mu podaří. Je to bylinka štěstí.
Nosit čekanku u sebe byste ale neměli. Mohlo by to způsobit vaší neoblíbenost u druhých.
Takže jenom potřít.
Čekanku ale můžete za nejrůznějšími účely vcelku bezpečně konzumovat. Nebudu mluvit o náhražce kávy, cikorce, kterou využívali hlavně lidé za války, protože to ví asi každý.
Když se podíváme, na co všechno je čekanka dobrá, bude ta káva jen zrnkem z jejích schopností.
Povzbuzuje chuť k jídlu- Působí mírně projímavě, močopudně a žlučopudně, užívá se při nechutenství, zácpě
- Má příznivý vliv na látkovou výměnu
- Dobře se uplatní při žlučových kaméncích, zánětech močových cest, při ledvinových kaméncích
- Příznivě působí na funkci jater a žlučníku
- Pomůže léčit záněty v trávicím traktu
- Zlepšuje tvorbu žaludečních šťáv bez zvyšování jejich kyselosti
- Lze ji použít při léčbě jaterních chorob i v léčbě nemocí sleziny
- V játrech zase působí jako protijed při otravách například zkaženými potravinami
- Zlepšuje činnost srdce
- Zevně lze čekanku v různým podobách aplikovat při některých kožních chorobách (vyrážky, vředy, uhry), očních zánětech (užívá se výhradně květ) nebo na zanícené či opuchlé klouby
- Čekanka čistí krev
Šťáva z čerstvého kořene čekanky podporuje výrazně i růst vlasů.
Salát z čekanky se smetanou nebo jogurtem je moc dobrý a hlavně zdravý a v zimě je báječným zdrojem nejen vitaminu C, ale také karotenu či glykosidu intybinu, což v překladu znamená, že umí „nakopnout“ imunitní systém.
Nový komentář
Komentáře
od minulého týdne piju výluh z čekanky, koupila jsem si ji na pročištění krve jak tam píší, ale to že podporuje chuť k jídlu jsem netušila - potřebovala bych spíš naopak (jedla jsem hodně před čekankou i s čekankou, takže nic neočekávaného
díky za informace, na těch pytlících s bylinkama, když to člověk v obchodě pročítá, se zase tolik toho nedozví
jedle — #8 ..no jasně - dávám ji do takové misky a do mrazáku. Pak ji nechám samovolně povolit a hned udělám.
Michaela Kudláčková — #7 fakt zamrazit? to bych mohla. U nás roste.
jedle — #4 Vcelku dobře se dá natrhat a zamrazit :-)
Michaela Kudláčková — #2 díky, vyzkouším
jedle — #4 Holt se musí baštit v létě, ale ani tehhdy nevím, v jakých lokalitách asi roste
Njn ale kde sehnat v zimě čekanku na salát??
jestli je dobrá na nechutenství, tak to by se mi bývala hodila začátkem roku, ale teď bych spíš potřebovala něco, co utlumuje chuť k jídlu
Míšo, neporadíš??
Midsummer — #1 pardon - z listů - z těch mladých, jak jsou ještě jakoby světleji zelené
Salát z čekanky se, prosím, dělá z čeho? Z květů, z listů, z kořenů, z poupat?