Teplý letní podvečer a vůně grilovaných pochutin patří neodmyslitelně k sobě. Všichni dobře známe tu chvilku, kdy jdeme kolem něčí zahrádky, terasy nebo balkonu a do nosu nás najednou břinkne lákavá a nenechavá vůně grilujícího se masa, zeleninky a směsi různých koření. V tu chvíli snad i zcela nasycený člověk zatouží po kousíčku křupavého kuřecího prsíčka, šťavnatého burgeru či dozlatova ogrilované zeleniny. Mít tak doma vlastní gril…
Jaký gril?
Předně bychom měli zvážit, jak často budeme gril využívat, pro kolik lidí budeme většinou grilované pokrmy připravovat a kde s ním budeme zacházet. Pro početnější rodinu, která si o letních víkendech ráda ugriluje něco dobrého, se vyplatí větší a kvalitnější grily. Zato pro občasné sezónní rožnění na chalupě budeme vybírat z menších typů, které nejsou finančně náročné.
V podstatě existují tři základní druhy grilů, z kterých můžeme vybírat. Jedná se o grily na dřevěné uhlí, na plyn a na elektřinu. Liší se mnohými faktory: zdrojem energie potřebné pro úpravu pokrmů, velikostí, ale také třeba náročností na údržbu. Dokonce i chuť připravovaných pokrmů bude z každého grilu odlišná.
Grily na dřevěné uhlí
Zahradní grily na dřevěné uhlí jsou oblíbené nejen díky své příznivé ceně, ale zejména pro svou snadnou manipulaci a přenosnost. Jejich použití zvládne opravdu každý – stačí rozpálit uhlíky a na roštu začít grilovat. Pro rozžhavení grilu nepotřebujete žádné speciální náčiní, stačí vám novinový papír (případně tuhý podpalovač), sirky a dřevěné uhlí, které seženete jak v hobbymarketech, tak například i u čerpacích stanic. Jedná se tedy o jakési přenosné ohniště, u kterého si můžete vychutnat pocit z opravdového ohně. Jen počítejte s tím, že budete potřebovat přibližně půl hodiny, než gril správně rozpálíte.
Elektrické grily
Tento typ grilů je možné používat téměř všude, kde je zajištěn přívod elektřiny, a proto si můžete grilované pokrmy dopřát, i pokud nevlastníte rozlehlou zahradu. Vhodné jsou například i pro použití na balkoně či v kuchyni. Kromě nakažlivé vůně grilujícího se masa totiž nehrozí, že byste vyděsili sousedy, jako v případě grilu na dřevěné uhlí. Pokud zajistíte přívod elektrické energie, je manipulace s elektrickým grilem díky relativně malé velikosti a nízké hmotnosti poměrně snadná. Vhodný je i pro začátečníky, kteří s grilováním nemají žádnou zkušenost.
Plynové grily
Plynové grily představují velmi komfortní styl grilování. Jejich velkou předností je zdravější způsob přípravy pokrmů díky zamezení přímého kontaktu tuku s žárem a možnost regulace plamene a teploty. Nemusíte se tedy obávat odskakujících uhlíků a potenciálně nebezpečného otevřeného ohně jako u grilů na dřevěné uhlí. Velmi snadné je už jejich rozpalování pomocí tzv. piezo zapalování stisknutím jediného tlačítka
Plynové grily jsou vhodné i na přípravu velkých kusů masa, které ke svému řádnému propečení potřebují delší čas. Plynové grily nabízejí spoustu výhod, jako např. výbornou chuť masa, díky vysoké teplotě, která dokáže maso zatáhnout a ponechat uvnitř šťávy. Provoz plynových grilů je relativně finančně nenáročný – 10 kg plynová bomba (průměrná spotřeba 300g/hod.), která zpravidla vydrží na celou sezonu, vás vyjde zhruba na 400 Kč.
Tip odborníka: |
Výhody jednotlivých grilů jsme shrnuli do následující tabulky:
Grily na dřevěné uhlí | Elektrické | Plynové (lávové) |
VÝHODY | ||
· Autentická chuť a vůně jídla | · Možnost využití v uzavřených prostorech, na terasách, balkonech | · Jednoduché zapálení |
· Nižší pořizovací cena | · Možnost regulace teploty | · Snadná regulace teploty |
· Možnost douzování | · Nejzdravější způsob grilování – díky teflonové vrstvě (minimální spotřeba tuku) | · Zásobník s propanbutanem vydrží až 20 h grilování |
· Přirozený oheň | · Snadné čištění | · Vhodný pro časté grilování (i většího množství) |
· Snadná mobilita | · Jednoduché ovládání | · Zdravé grilování bez kouře |
· Snadná mobilita | · Žádné uklízení popelu | |
NEVÝHODY | ||
· Pracnější a špinavější příprava pokrmů | · Nutnost přívodu el. energie | · Vyšší pořizovací cena |
· Vyžadují neustálou pozornost | · Silnější plátky masa se připravují hůře | · Horší možnosti uzení |
· Kouř při grilování | · Nedodává jídlu charakteristickou chuť a vůni | · Méně výrazná chuť ugrilovaných pokrmů |
· Pomalá regulace teploty, zhasínání | · Pomalá regulace teploty |
Zahradní krby pro milovníky otevřeného ohně
Rádi byste si sem tam opekli nějaké maso a přitom máte rádi pohled do plamenů a praskání živého ohně a máte domek se zahradou? V tom případě je pro vás ideální zahradní krb. Postavit zahradní krb můžete jak svépomocí, tak i prostřednictvím stavebnic, které jsou součástí sortimentu hobbymarketů OBI. Prostor ohniště by měl být obložen šamotovými pláty, které chrání okolní betonové díly před žárem. Ujistěte se také, že do topeniště vede spodní přívod vzduchu, díky němuž bude podpálení krbu snadnější.
Naše tipy pro grilování:
Grily na dřevěné uhlí
Rozměry: 84 × 85 × 40 cm. Ocel, plechová grilovací vana, dřevěné odkládací plochy. Na dřevěné uhlí.
Cena: 899,-
Rozměry: 91 × 113 × 52 cm. Na dřevěné uhlí, s kolečky, odkládací plochy, ocel.
Cena: 1 999,-
Držadlo poklopu s tepelným štítem pro bezpečnou práci u grilu, integrovaná termosonda v poklopu pro kontrolu teploty během grilování, 2 madla z duroplastu z nylonu ze skelných vláken, kola odolná proti zničení a povětrnostním vlivům, dávkovač briket. Průměr 47 cm. Barva: černá a krémová.
3 999,-
Elektrické grily
Smaltovaný kov, rozměry: 88 × 54 × 34 cm. Výkon: 2200 W
Cena: 999,-
Smaltovaný kov. Výkon 2200 W, rozměry: 10 × 54 × 34 cm.
Cena: 699,-
Gril Weber Q1400 tmavě šedý elektrický
Cena: 7 699,-
Plynové grily
Plynový gril, hořáky z aluminizované oceli umístěné přímo pod grilovací plochou. Low Flame™ Technology umožňuje snížit výšku extrémně výkonného plamene, aniž by docházelo ke ztrátám tepla a vyšší spotřebě plynu. Vyklápěcí rošt pro pozvolné grilování nebo ohřívání. Elektronické zapalování. Grilovací rošt: lisovaný plech se smaltovanou povrchovou úpravou. Příkon hořáků 4 kW. Spotřeba plynu 290 g/h. Rozměry grilovací plochy: 55 × 33 cm. Rozměry grilu: 121 × 111 × 50 cm.
Cena: 5 999,-
Porcelánem smaltovaný litinový grilovací rošt, teploměr v poklopu, odnímatelná odkapávací miska. Na plynovou kartuši nebo PB lahev.
Cena: 7 599,-
Jednoduchý lávový gril s dvojitým ocelovým hořákem, který umožňuje nezávislé grilování na polovině nebo na celé ploše roštu. Pomocí ovládacích knoflíků lze pohodlně regulovat teplotu. Teploměr a okénko ve víku pro sledování pokrmů, 2 kovové sklopné postranní stolky. Textilní zástěna. Lávové kameny v ceně grilu. Grilovací rošt chrom. Příkon hořáku 7 kW. Spotřeba plynu: 2× 255 g/h. Grilovací plocha 1500 cm². Rozměry grilu: 102 × 86 × 50 cm.
Cena: 3 799,-
Udírny, ohniště, krby
Včetně chromového roštu: 67 × 40 cm, 3 nastavení výšky. Určeno pro grilování na dřevěném uhlí. Rozměry: (v x š x d) 220 x 114 x 71 cm
Cena: 5 999,-
Průměr 35 cm – výška 47 cm, ocel.
Cena: 599,-
Nový komentář
Komentáře
My se s celou rodinou vždy těšíme na krásné letní počasí hlavně z toho důvodu, že pravidelně několikrát týdně opékáme maso nebo zeleninu v našem zahradním krbu od http://krby-na-zahradu.cz/ :-) Opravdu se to nedá vůbec srovnávat s vařením masa v kuchyni!
mám elektrický gril.. takže když je chuť, není problém doma zapnout..
Uvažuju o koupi nějakého grilu
evacerna — #5 To bys měla cítit tu vůni, co se line od nás, když grilujeme
Dřevěné uhlí je sice fajn, ale není to na přípravu jídla několikrát do týdne.
máme plynový gril a jsme velmi spokojeni
Grilování jinak, než na dřevěném uhlí, není to pravé, chybí tomu vůně. A pak, krásně prožitý letní večer s přáteli s grilovanými pochoutkami, protažený až do noci, kdy vám nad hlavou září hvězdičky - to člověka nikdy neomrzí.
na grilování se už moc těším, máme nový gril, tak se těším až ho vyzkoušíme
Momentálně mám k dispozici gril s lávovými kameny a chválím si ho. Díky tomu, že máme místo na grilování pod stříškou, máme možnost grilovat celoročně, ale na jaře to má největší kouzlo. Přes zimu používám elektrický domácí gril
toto je provokace, dala bych si něco dobrého grilovaného
mam sikovneho manzela a letos udela novej gril ktery bude nam vyhovovat tak aby byl na delani smesi a tez na grilovani masa