Čaj má velice bohatou historii. Čajovník byl znám již před narozením Krista a zprvu se využíval jako léčivá rostlina. Později, někdy kolem 1. tisíciletí n. l. byl pokusně převezen a vysazen v Tibetu a odtud se údajně postupně dostal do Číny, Japonska, Indie, atd. Do Evropy se dostal v 17. století.
Ale kdo ví, jak to doopravdy bylo?
Druhy čajů
Černý čaj – získává se fermentací, to znamená, že se čajové lístky po sklizni a po zavadnutí strojově svinují a nechávají zkvasit.
Zelený čaj – od černého se liší barvou a tím, že se nefermentuje. Zelený čaj je oproti černému čaji zdravější.
Žlutozelený čaj – se polofermentuje.
Čaj obsahuje řadu významných látek. Stejně jako káva, má čaj povzbuzující účinky, díky kofeinu, který obsahuje. Dále obsahuje tanin, který má uklidňující účinky a povzbuzuje zažívací trakt.
Čaj patří k nápojům, které jsou rychlé na přípravu. Ovšem, pokud ho připravujete z nálevového sáčku. U sypaného čaje je příprava trochu delší.
Pokud si však chcete na čaji opravdu pochutnat, měli byste dodržovat určité zásady:
- čaj se nikdy nevaří, nýbrž jen spařuje
Příprava sypaného čaje: do nahřáté konvice dáme tolik lžiček čaje, kolik šálků
budeme připravovat. Přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat, přecedíme a
ihned podáváme.
Příprava čaje v sáčku: záleží na druhu čaje, ale minimálně louhujeme 3-5 minut
- čaj zásadně nepřihříváme
Záleží však na vás, který způsob si zvolíte.
Černý čaj si potom můžete ochutit citronem, cukrem, medem, mlékem, šťávou, skořicovou tyčinkou, atd.
Další druhy čajů
Aromatizovaný čaj – bývá zpravidla čaj černý, k němuž se přidávají různé přírodní silice, extrakty oleje pomerančového, atd. Nejznámější je asi Earl Grey.
Ochucený čaj – směs čaje a kousky ovoce, kůry, koření, atd.
Ovoněný čaj – připravuje se z kvalitních zelených čajů, do kterých se přidávají květy citronu, jasmínu, růže, atd.
Chutné čajové varianty
Čajový grog – 250 ml čaje, 50-100 ml rumu (meruňkovice, slivovice, vodky), citron.
Do čaje nalijeme destilát a doplníme plátkem citronu.
Čajový punč čínský – 1 pomeranč, 1 citron, 120 ml brandy (nebo jiný podobný destilát), 250 ml vody, 1 lžíce čaje, 3 lžíce medu, 120 ml rumu.
Do nádoby vložíme osušenou citronovou a pomerančovou kůru, přidáme vylisovanou šťávu z citrusů, zalijeme brandy a v dobře uzavřené nádobě necháme působit přes noc. Čaj spaříme a po 5 minutách přecedíme, doplníme přecezenou šťávou z brandy a zahřejeme. Nevaříme. Osladíme medem a doplníme rumem. Pokud se vám punč bude zdát moc silný, můžete ho zředit vroucí vodou.
Švédský čaj – 250 ml mléka, lžička černého čaje
Čaj spaříme horkým mlékem, necháme 2min. stát, přecedíme a podáváme. Můžeme osladit cukrem.
Přeji příjemnou relaxaci nad šálkem čaje.
Čajový dýchánek
Venku je zima, mráz až praští, a to je ta pravá chvíle pro zahřátí. Kdy jindy si tak vychutnáte šálek horkého čaje než v zimě?
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Novoluní v Býku 2025: Jak využít zemskou energii k manifestaci hojnosti a stability Dubnové novoluní 2025 ve znamení Býka, které nastane 27. dubna ve 21:31 SELČ, přináší příležitost zakořenit se, vytvořit pevný základ a nastavit si nové záměry v souladu s hodnotami, stabilitou a hmotným zabezpečením. Po sérii zatmění nám toto novoluní nabízí uzemnění a klidné spočinutí v přítomném okamžiku.
-
Jaké změny by mohla přinést novela občanského zákoníku v otázkách výživného? Péče o nezletilé děti a výživné patří mezi klíčová témata, která ovlivňují život mnoha rodin a často bývají zdrojem sporů mezi rodiči. Připravovaná novela občanského zákoníku přináší řadu změn, jejichž cílem je zjednodušit a zpřehlednit procesy spojené s určováním péče o děti a výživném pro ně. Zároveň usiluje o nastavení spravedlivějších podmínek pro všechny zúčastněné. Jaké změny můžeme v oblasti výživného očekávat?
-
Mezinárodní den rodiny: Darujte blízkým dárek, který posílí vaše pouto Mezinárodní den rodiny, který připadá na 15. května, je skvělou příležitostí, jak projevit svým nejbližším lásku a vděčnost. V dnešní hektické době, kdy je společně strávený čas často vzácností, může být vhodně zvolený dárek krásným způsobem, jak upevnit rodinné vazby. A právě rodinné náramky z minerálních kamenů jsou tím pravým symbolem propojení, harmonie a vzájemné podpory.
-
Vejce Benedikt: Královská snídaně, kterou zvládnete i doma Ztracené vejce, křupavá houska, slanina a nadýchaná holandská omáčka – kombinace, která vám promění víkendové ráno v malý gurmánský zážitek. Vejce Benedikt jsou ikonou brunchových menu a díky našemu receptu si je můžete připravit i ve své kuchyni. Stačí trocha trpělivosti a výsledek vás nadchne!
-
PENNY poprvé umožní darovat při každém nákupu. Sbírka potravin bude ve všech prodejnách Pomáhat může letos opravdu každý. PENNY se i letos zapojuje do Sbírky potravin, tentokrát však zcela nově – poprvé umožní přispět ve všech svých více než 430 prodejnách po celé republice. Zákazníci mohou jednoduše darovat libovolnou částku při placení, a pomoci tak lidem v těžké životní situaci.
-
Langoše ze zakysané smetany: Křupavá pochoutka s dokonalou chutí Každý z nás už určitě nejednou ochutnal langoše z pouličního stánku. Jestliže byste rádi langoše vyzkoušeli i doma, připravili jsme pro vás rychlý recept z kynutého kvásku a zakysané smetany. Nadýchané langoše můžete s námi podávat tradičně anebo třeba i na sladko.
-
Technické muzeum v Brně představuje hlavní výstavu sezóny 2025: MORA. Dvě staletí cesty dějinami Ikonická česká značka MORA, jedna z nejstarších značek domácích spotřebičů na světě, letos slaví úctyhodných 200 let od svého založení, a tak si pro své příznivce připravila celou řadu velkolepých akcí. Jednou z nich se stala i jubilejní výstava s názvem MORA. Dvě staletí cesty dějinami, která mapuje vývoj této značky sahající až do roku 1825. Výstava otevřela své brány návštěvníkům Technického muzea v Brně v sobotu 12. dubna 2025 a pro veřejnost zůstane přístupná až do konce letošního roku.
-
Růžový úplněk 2025 ve Vahách: Mikroúplněk přináší silné emoce a vnitřní transformaci V neděli 13. dubna 2025 ve 2:21 ráno se na obloze objeví růžový úplněk ve znamení Vah. Tento vzácný mikroúplněk, kdy je Měsíc v nejvzdálenějším bodě své oběžné dráhy (apogeu), se bude zdát menší než obvykle, ale jeho duchovní a emoční dopad bude mimořádný. Očekávejte období hluboké introspekce, intenzivních vztahových témat a možnost osobní transformace.
-
Milujete kávu, ale káva nemá ráda vás? 4 důkazy, že to s jejím pitím přeháníte… Káva může být dobrý sluha i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám náladu, stejně jako vás psychicky rozladit a způsobit velké energetické výkyvy v průběhu dne, pokud to s jejím množstvím přeháníte. Jak poznáte, že už kávy bylo moc?
-
Ranní nakopnutí: minerálka místo kávy Ranní rituály značně ovlivňují celý nadcházející den. Vhodným pitným režimem, promyšlenou skladbou stravy nebo krátkým protahovacím cvičením můžete pozitivně ovlivnit to, jak se budete cítit a jak budete výkonní minimálně v první polovině dne. Pokud si ráno dáte místo kávy minerálku, bude to mít doslova energizující efekt, protože se velmi rychle a efektivně obnoví rovnováha vody a minerálních látek v těle.
Nový komentář
Komentáře
Landriel: Lékař ze Lhasy
On je tam (v Tibetu) možná klíč i v tom, že v jejich nadmořské výšce vře voda prostě dřív, třeba už při těch 60 nebo 80 stupních. Pamatuju si, že v jedné knížce Lobsang popisuje, jak někam vyrazili, někde dole si připravili čaj a hned ho chtěli pít, jak byli zvyklí - a divili se, že se opařili, protože voda byla mnohem teplejší.
Landriel: Včera jsem si to uvědomila, že s tou pšenicí jsem se sekla.... Já si campu představuju jako tuhou jíšku (pravděpodobně hnusné chuti). A dávat to do toho, pod čím si představujeme čaj...
Fakt jiný kraj, jiný mrav
Tibeťani zase musej koulet očima, když si představí třeba rostbíf
Exupery:Jo a čuchla jsem si... vůbec to není podobný kravskýmu máslu, ono to prý má zvláštní jakoby skopový?? šmak i začerstva. Ale když je to řácky uleželé...
Exupery: omlouvám se, opravdu jsem myslela máslol. Ale jak se pořád mluví v odborných článcích o obsahu tuku v potravinách, tudíž i v másle, tak jsem z toho zblbla
Ja nechavam zeleny caj tak 2-3 minuty.4 jsou moc,zhorkne.Ten co jsem si ted dovezla ze Sri Lanky je vyborny,ale strasne silny,staci fakt malicko.Zalivam horkou vodou,ne vrici,spis jak zacne malinko sycet,tak vypnu a jeste pockam.
*Kotě*: to, co piju ted, je zeleny caj jako zaklad + ruzne koreni, ted nemam cas to vypisovat. Skutecne je na tom napsano scedit po 5-10ti! minutach! Je to nejaky jogovy caj s antistresovym ucinkem a musim si na nej dat asi majzla, protoze pisi, ze jej nesmi pouzivat tehotne, mladsi 18ti et atd.
Pisi, ze kdo chce caj silnejsi, nema jej nechat louhovat DELE, ale pripravit si salek ze 2 davek....
Pisi tady, i v jake jogove pozici se doporucuje pit ( lotos ), ze se pri nem ma pokusit o meditaci ( a je tady i navod, jak ) atd.
Zeleny, mnou blbe pripravovany, JE horky! Jenze ja ho jinak neznam, tak jsem myslela, ze to je normos. Jedu si koupit ten nej a pak si ho pripravim dle vasich rad, za ktere timto dekuji!
Landriel: Pšenice nebo ječmen, to by mi asi chutnalo, ale to máslo
Myslím, že kdyby nebylo žluklý, tak musí bejt přinejmenším podobný kravskýmu, ale oni ho asi žluklý používají.
Exupery: tak jsem našla, že to byl ječmen a ne pšenice - a skutečně jačí máslo, používali ho i třeba do lamp.
Taky jsem milovník čaje
Nejradši mám zelený s jasmínem a pak Earl Grey. Taky ho jen spařím, ale louhuju ho teda delší dobu, mám ráda silný, i když je to asi barbarství
Já si o tom někde radši něco ještě přečtu, na internetu jsou o čaji dobré weby.
).
Největší čajomilci taky považují za barbarství říkat "čaj" takovým těm pytlíkovaným směsím, nebo dávat do čaje cukr (to je podle mě taky zlozvyk).
Porcované kupuju akorát takové ty ovocné "čaje", jinak si zelený čaj nechávám navážit v čajovně nebo ve spec. prodejně do papírového sáčku.
A od dětství miluju čaj s mlékem (nejlepší je na to podle mého jazýčku Earl Grey
Akorát jsem ještě nikdy nebyla v čajovně...
btw.- jak tady mluvíte o tom jačím másle, vzpoměla jsem si na to, jak mi moje ex-tchýně jednou léčila chrapot a škrábání v krku. Nálev z majoránky a do toho hodíte lžičku másla. A asi ještě med. Ňam ňam. A pomáhá
Kotě: Já zas mám japonský čaje ráda. Ale zrovna Matcha ne. Nejlepší mi přijde Tamaryoku. V Praze ho prodávají akorát v Dobrý čajovně a ještě v jednom krámku a je celkem drahej (cca 300,- / 80g) Ten se zalévá asi 60tistupňovou vodou a zalévá se třeba i 5x znova, mě připadá nejlepší tak ten třetí nálev.
Lanriel: Taky jsem četla Lopsanga Rampu, a campu si představuju jako něco příšernýho, asi bych to do pusy nevzala. Tu pšenici klidně, ale jačí máslo
Suzanne: Říkáš jačí tuk, ale myslíš máslo, ne? Myslela jsem, že v tibetu zvířata na maso nezabíjejí, takže asi ani na tuk. Nebo už je Číňani předělali?
On jačí tuk je ...zvláštní sám o sobě, "voní" žlukle (při chemii nám kdysi dávali čuchnout, byla to kyselina máselná nebo něco jiného?) A když se nechává v zásobě a uležet ( a že se nechává), tak to stojí za to. No, konec libůstek, přeju krásný den a dobrou chuť k čajíčku
Landriel: hrnky na krku - běžný lid, totéž platí i pro velkou část Číny. Jo a ten slavný nápoj s jačím máslem jsem ochutnala. Holky...bez komentáře. Je to dost podobné, jako když necháte žluknout máslo a pak to dáte do čaje. A campa se vyrábí tak, že se sedí, praží se mouka a pak se promíchává s jačím máslem, dělají se z toho kuličky a dlabe se to
Děvčata, stačí si čuchnout a hned víte, že jiný kraj, jiný mraj
Žábina: možná proto, že ovocný čaj není čaj (teda nejsou v něm čajové lístky ani prach)...
Ze všech čajů mi nejvíc chutná čajový grog
...a co ovocný čaj, o tom se tu nepíše...ten mají rádi moje
...
Landriel: campa je hlavní složka potravy v Tibetu
A dělá se z pražený mletý pšenice a jačího másla. Do čaje se přidává, ale po tibetsku připravený čaj a campa není to samý.
Díky za repcepty. Do grogu si dám 50-100 ml rumu i meruňkovice i slivovice i vodky
*Kotě*: aha, o žlutém čaji jsem vážně ještě nečetla. JInak lístkový připravuju podobně jako ty, akorát ho dvě minuty nechávám louhovat, někdy i přikrytý. Miluju zelený čaj s jasmínem.
Suzanne: četla jsem nějaké knížky od Lobsanga Rampy a ten psal o tom, jak si tibetštím mnichové připravují čaj - hážou do něj kusy jačího másla (někdy i s chlupama) a mám pocit, že ho i hrozně sladí. A když do toho nasypou nějakou praženou mouku, tak dostanou kaši, říkají tomu myslím "scampa" - a tím se živí vlastně celý život.
Taky mi zelený čaj nejdřív nechutnal, ale od té doby co jsem se ho naučila připravovat ( viz Kotě) na něj nedám dopustit. Jo a pečlivým měřením jsem zjistila, že konvice vody vypnutá v okamžiku varu dosáhne 80oC po 5-6 minutách
Ja jsem nedavno v jedne orientalni restauraci pila strasne dobry caj a na muj dotaz, coze je to za lahodu, jsem se dozvedela, ze to jsou susene chryzantemy. Pani majitelka mi pro muj velky zajem dokonce odsypala nekolik varek do pytliku. Chut bych zaradila nekam mezi caj zeleny a jasminovy.