"Zjistili jsme, že některé substance v čaji opravdu zastavují či zpomalují rakovinné bujení, především pokud jde o rakovinu kůže," uvedl ředitel Hormelova institutu Zigang Dong.
Výzkumníci z Rutgersovy a Minnesotské univerzity objevili v čaji dvě látky, které spadají do skupiny polyfenolů, tedy antioxydantů.
"O antioxydantech lze všeobecně říct, že mají protirakovinné účinky. Najdete je nejen v čaji, ale i ve víně. Ty, které jsme objevili v zeleném a černém čaji, zabraňují hned několika okolnostem, které jsou typické pro vznik rakovinného bujení. V těle jsou aktivovány slunečním UV zářením a dalšími karcinogeny, proti nimž pak bojují," vysvětlují odborníci.
Testy sice prozatím probíhaly pouze na myších a na uměle vypěstovaných lidských buňkách, odsud už je ale podle výzkumníků jen krůček k tomu, že se všechno povede i při testech na lidech.
"Podařilo se nám tak objevit jeden z přírodních léků, které jsou schopny v těle bojovat s rakovinou. Je to radost," dodal Dong.
Nový komentář
Komentáře
Asi jak který čaj. Já mám ráda ty levnější pytlíkové, tak nevím.
Nepíše se česky náhodou antioxidanty? Všude to aspoň tak vidím.
já zase dávám přednost zelenému nebo z cesmíny... ten opravdu osvěží a zažene únavu...
Já mám nejraději jablečný čaj s vůní skořice. Přidá s k němu trochu jablečného sirupu a je to
všechny čaje jsou dobré, kvalitnější jsou samozřejmě sypané jako Earl Grey apod.,ty balené nejsou většinou tak kvalitní.
Já mám moc ráda čaje ovocné, černé mi moc nechutnají.
manki: Rozhodně to nevzdávej! Věřím, že psychika je v tomto ta nejdůležitější. Mám maminku, má rok po operaci rakoviny prsu, já byla na práškách a ona se usmívala... A zatím dobrý.
Ťapina: dukát mám taky moooc ráda
Teď jsem ho zrovna dopila....
Sakra, to budu zdravá...
Já můžu čaj jakýkoliv. Dřív jsem měla ráda hlavně ovocné, ale teď jsem si oblíbila Pickwick - černý s ovocnou příchutí. A taky aromatizovaný Dukát - teď mám medový. Tyhle čaje jsou tak dobré, že jsem se je odnaučila sladit - další pozitivní krůček k dietě.
Jíťa: Jasmínovej existuje i z černýho. Já piju téměř výhradně zelenej a jako nejlepší zelenej jsem vyhodnotila čaj tamaryoku, prodává se v některých čajovnách. Zalívá se vodou ta 60 stupňů a víckrát. Ten první nálev je skoro čirej a pak je chvíli lepší a lepší
Ovocné čaje mi většinou nechutnají, kromě značky London Herb, ty jsou super, ale stojí 3x tolik než ostatní.
Tak vidíte, já vypila denně tolik čaje, protože ho mám ráda a je mi jedno, jestli černý, zelený a nebo ovocný. Hodně je střídám a když k nám přijde návštěva a chce čaj, tak mám pořád velký výběr. To jsem ani v nejmenším netušila, že by mohl být tak zdravý a stejně jsem onemocněla rakovinou kůže
I když na druhou stranu, kdoví, jestli mi třeba nepomohl, když už nemoc propukla tak trochu zvládnout. Nevím a myslím, že je to tak, jak napsal RAK
za všechno může stres. Tak sice pijte jakýkoliv čaj, ale hlavně buďte v pohodě!!!
Všem přeji hezký den
Já mám nejradši černý čaj s citrónem. Když mám problémy s obličejem tak piju kopřivovej, ten mám taky ráda. Zelený čaj mi nechutná, ale naštěstí
začal dělat kombuchu ze zeleného což mi nevadí, takže ho v týhle formě do sebe taky dostanu. V zimě se bez aspoň 4
teplého čaje neobejdu. Ovocný si taky občas dám, ale zaujal mě ten jasmínový, ještě sem ho nepila. Až na něj někde natrefím, tak si ho koupím.
mně ze zeleného čaje bolí žaludek, nejradši mám yogi-čaj.Tam je ale taky cukr, takže se nadá pít pořád. Na nohy mě ale postaví
Sama: Když ty čaje v lahvi jsou obvykle plné cukru. Já zelený piju taky spíš vlažný, ale prostě to řeším tak, že isi ho uvařím a nechám trochu vychladnout.
Zeleny cajik piju kazdy den v praci, kafe taky nemusim, ale taky mi kraaasne voni :)))
Čaje můžu různých "barev".
zelený čaj můžu jen koupený v láhvi jako ledový. Horký mi šíleně zvedá tlak :-(
Zelený čaj je výborný, příchutě opuncie nebo broskev.Piju ho jen tak bez cukru a bez citronu, aby jsem si vychutnala tu chuť.