o Pravidelně cvičit
o Aktivně odpočívat a vyhýbat se stresu
o Jíst vyváženou a pestrou stravu se sníženým podílem tuků a cukrů
Cvičení a pohyb je vynikající prevencí řady onemocnění a jedinou cestou, jak si udržet dobrou kondici. Nesmíme zapomínat, že cvičící člověk potřebuje svému tělu zajistit přiměřené množství energie a zároveň dostatek živin, vitaminů a minerálních látek. Vhodnou potravinou, která zmíněné hodnoty obsahuje, jsou čerstvé zakysané mléčné výrobky: různá acidofilní a zakysaná mléka, kefíry, jogurtové nápoje, podmáslí a kyšky.
Podstatou výroby zakysaných mléčných výrobků je fermentační proces, tj. řízené působení mikroflóry jogurtového, kefírového nebo podobného kvašení na mléko. Hotový výrobek získává řadu nových vlastností, kromě typické chuti, vůně i konzistence i vlastnosti ovlivňující stav a činnost organizmu.
Co všechno přítomnost mikroflóry v trávící soustavě ovlivňuje?
o Zvyšuje peristaltiku a průchod potravy střevem – brání zácpě a vzniku hnilobných procesů ve střevě. Zlepšuje vstřebávání živin, vitaminů a minerálních látek přes stěnu střeva do krve.
o Zlepšuje imunitu organizmu a zvyšuje jeho odolnost proti infekčním onemocněním.
o Snižuje riziko rakoviny trávící soustavy, zejména tlustého střeva.
o Napomáhá úpravě hladiny krevního cukru a cholesterolu, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
o Zlepšuje stav pokožky a kožních onemocnění.
Nový komentář
Komentáře
Mně chutnají, ale jenom ty ochucené.
bohužel mi nechutnají ...
Nemůžu se k tomu dokopat, vím že bych měla, ale chuť není.
Asi tak před 10 lety bych mléko, nebo jakýkoliv mléčné výrobky nedala do pusy. A teď si minimálně bez 1 jogurtu nedovedu představit den. Mléčné výrobky jsou pro mně to nejlepší jídlona světě.
Já mám ráda jogurtové nápoje a ochucené kefíry, ale cokoliv bílého teda ne.
sarobrouk: Nenarodili.
Není to tak dávno, co mi cokoliv z mléka přišlo k nepozření a kysané mléko dvojnásob. Ale s věkem se nějak mění chutě, takže teď bych se třeba po takovém podmáslí utloukla.
Emílie: Zkus jabka,, mě to pomáhá, ale taky ne pokaždé. Potom ještě pohyb a když ani to ne, zaručeně pomáhá "masáž bříška" od
. Dělá to velmi jemně a opatrně, ale dělá to, až mám bolení bříška.
sarobrouk: jo......narodili, je to mňamka
Tak to já jogurty, ani jiného takové produkty nemůžu, nedoběhla bych na záchod
ale to se mi stáva i třeba po suché housce
Ja si kupuji bile jogurty a jsem schopna k obedu treba cely tyden mit jen jogurt a pripadne kus chleba nebo housky.
Na doporuceni doktorky si do jogurtu pridavam potravinarskou zelatinu, neni v tom citit a je to dobre proti lamavosti nehtu.
. Obcas si kupujeme acidofilni mleko, da se to pit, ale ne kazdy den.
Je fakt, že když papám jogurtíky (hlavně s vlákninou), tak se mi dobře kaká
, často trpím zácpou, to pak běžím hned na jogurty. Ale toto: různá acidofilní a zakysaná mléka, kefíry, jogurtové nápoje, podmáslí a kyšky - to do sebe nedostanu - leda tak kysanou smetanu. Vám to vážně chutná? A s tím jste se narodili?
Ja si kupuju zakysany jogurty
, ale zakysany mleko moc nemusim....
Kylé výrobky, to ja milujem
medved:
- já půl litru většinou nevypiju, takže mi možnost zavření max. vyhovuje. A ta meruňková Diavita je fakt
(borůvkovou jsem ještě nechutnala - ějak moc nemusím borůvkové jogurty, tak mne zatím nezlákala)
k svacine je to mnamka
ted mi chutna ten zakysany napoj diavita...ma to takovy prakticky obal se zaviratkem, da se to krasne zasroubovat, kdyz se nedopije