Koktejly obsahují vlákninu, která zasytí, základní živiny, vitaminy a minerály. Nakolik jsou ale účinné? A proč většina lidí v brzké době nabere víc, než shodila?
Uvědomte si, že podobní pomocníci nenahradí jídlo zcela. MUDr. Jitka Mulačová z Centra snižování nadváhy upřesňuje: „Koktejl lze použít jako náhražku jednoho jídla, ale ostatní denní strava by měla být složená ze základních potravin - v určitém množství samozřejmě.“
Není tedy v žádném případě dobrý k trvalému užívání a jako jídlo jediné.
Jako jediný zdroj potravy se nízkoenergetické přípravky používají jen u těžce nebo středně obézních pacientů, u nichž je rychlý úbytek váhy (např. z důvodu operace) žádoucí. Ti ale koktejly užívají pod přísným dohledem lékaře.
"Instantní nízkoenergetické diety (koktejly) mají své místo v léčení těžkých případů otylosti a mohou být vhodným doplňkem. Pro většinu případů mají zbytečně nízkou energetickou hodnotu. Obézního nevedou ke změně jídelního režimu," říká primář Petr Sucharda z 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.
Váš organizmus totiž může přejít na "úsporný" chod a proces snižování váhy se zbrzdí či úplně zastaví. Po ukončení tohoto režimu následuje rychlý nárůst váhy, přichází známý jo-jo efekt.
A navíc: kdo z nás si může dovolit dlouhodobě kupovat tento přípravek v ceně mnohdy přes 3 000 korun měsíčně?
Co jste nevěděli
· Koktejl by měl nahrazovat večeři a ne snídani či oběd, jak tvrdí reklama. Jinak se největší porce jídla (a s tím spojené energie) přesouvá do večerních a nočních hodin.
· Pokud nahradíte jedno hlavní jídlo koktejlem a ostatní jídelníček nezměníte, poklesu váhy se nedočkáte. I při ostatních jídlech musíte dodržovat redukční dietu.
· Nízkoenergetické instantní diety (koktejly) zajišťují asi 3 000 kJ ve třech denních porcích, jedna porce tedy znamená 1 000 kJ, dvě porce 2 000 kJ. „Pak je důležité, čím je doplníme. Pro většinu případů nadváhy nebo lehké obezity je vhodné omezit příjem na 5 000 kJ a zvýšit výdej energie pohybem," radí primář Sucharda.
·
Rada nad zlato
I když pro vás finanční stránka nic neznamená, pokud mezi extrémně obézní nepatříte, neměli byste jít na komára s kanónem, tedy zvolit nejtěžší kalibr tam, kde by stačil mnohem přirozenější způsob omezení energetické hodnoty.
Na závěr má pro vás dietolog Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy jedno doporučení: "Pokud máte možnost, udělejte si místo koktejlu pořádnou mísu salátu zalitou lžící kvalitního olivového oleje."
Nový komentář
Komentáře
A mně nechutnají ani olivy ani olivový olej.
Já pro změnu nesnáším olivy. Olivový olej na saláty leju běžně. Jako žlučníkařce mi všichni radili dávat si olivový olej s citrónem na lžíci - a to je teda humus, tu pachuť pak cítím celý den.
Mně zas chutná olivový olej, ale černý olivy nemusím. Zelený s papričkou můžu, ale ty černý mi prostě nejedou. Já si olivový olej dávám i do rozříznutého kornšpicu místo másla, k tomu nějakou zeleninu a hlavně cibuli nebo i česnek - ale pak nesmím mezi lidi.
Pavluška: zkus zálivku 2 lžíce olivového oleje (jen extra panenký), 2 lžíce balzamikového octa (vetšinou všichni udávají pomer 3 díly oleje: 1 díl octa, ale já má ocet ráda), špetka soli a lžička hnědého cukru. Důkladně rozlehat metličkou nebo rozmíchat a zkus si tím pokapat třeba i obyčejný hlávkový salát.
Pavluska: rabbit: nechápu když má někdo rád olivy že mu nechutná olej z nich
...mě chutná obojí...
rabbit: já jsem na tu zálivku přišla v Itálii, kde byl švédský stůl, a na něm nakrájená a nastrouhaná zelenina, na kterou si každý sám naléval olivový olej, vinný ocet, solil, pepřil...doma to pořád nemělo tu správnou chuť, dokud jsem tam opravdu nepřidala vinný ocet. S ním je to dokonce výborné.
ad olivový olej. Taky mi nijak moc nechutná, ale když se do toho salátu přidá dobrý vinný ocet, tak se chuť přijatelně srovná.
To já bych si dala ten salát s olivami i olivovým olejem