Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.
Dnes si povíme něco o kmínu, nejstarším kořením světa, které ani dnes, po tisíciletí, nechybí v žádné domácnosti.
Původ
Podle historických záznamů byl kmín používán už v době kamenné. Velmi si ho cenili také v antickém Řecku a Římě, kde ho hojně využívali k léčebným účelům. Kmín roste planě na lukách, mezích a pastvinách Asii i v Evropě, včetně České republiky. Jde o dvouletou bylinu, často až metr vysokou, s bílým květenstvím a s hnědými plody. Kmín si můžeme vypěstovat také na své vlastní zahrádce.
Pěstování kmínu
Kmín se pěstuje v propustných půdách bohatých na humus, na slunném místě. Vysazuje se ze semínek v březnu až dubnu, ve vzdálenosti asi dvacet centimetrů od sebe. Pravidelně se zalévá dostatečným množstvím vody, nejlépe dešťové a odstáté. V prvním roce vytváří kmín pouze listy, ve druhém roce kvete a dozrávají plody - malé dvounažky, které se sklízí v červnu nebo v červenci. Zralost nažek se pozná podle jejich zbarvení do tmavě-hněda. Plody se pak skladují v uzavřených tmavých nádobách.
Využití v kuchyni
Kmín používáme buď celý, mletý nebo drcený. Na jaře můžeme sbírat mladé lístky kmínu a přidávat je do polévek, pomazánek, salátů či k masu. Suché nažky se pak používají celé či mleté. Koření se s nimi pečivo, zvláště žitný chléb, ryby, pečená masa, polévky, houby, pomazánky, kmín se přidává také do brambor, anebo i k výrobě likérů. V domácích podmínkách lze také lehce vyrobit kmínovou pálenku. Stačí zalít mletý kmín lihem či režnou nebo vodkou a na zjemnění přidat trochu medu. Užívá se jeden kalíšek „kmínky“ nalačno.
Léčivé účinky
V jedné věci je kmín nenahraditelný, a to při potížích s plynatostí. Kmín velkou měrou podněcuje činnost střev a žaludku, čímž uvolňuje zastavené trávení. Kmínová silice napomáhá vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje žaludeční křeče a omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu. Kmín působí také dezinfekčně, vyhání střevní parazity. Ženám pomáhá při menstruačních bolestech a chudokrevnosti. Šálek kmínového čaje dvakrát denně je vynikající pro kojící maminky, poněvadž zvyšuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu mateřského mléka a dítěti pomáhá proti nadýmání. Požití kmínu také usnadňuje léčbu zánětu dýchacích cest a ulehčuje vykašlávání hlenů.
Kmín v magii
Ve středověku, kdy kmín zažíval svoji velkou renesanci, se věřilo, že chrání před zlými silami a nepřejícnými duchy a ochraňuje lidi i dobytek před nepřátelskými kouzly. Pár semínek kmínu přidaných do škapulířku prý také dokázalo ochránit proti zlodějům, a proto si ho ještě dlouho lidé dávali při cestování do svých zavazadel. Také se traduje, že v semínku kmínu je ukryta veliká síla vášně.
Kmín očima čtenářky Janiny Kmín. Ještě dnes cítím v puse jeho palčivou hořkost, když mi ho babička dávala po malých lžičkách při bolesti břicha. Bolesti však po chvíli vždycky ustaly a mě bylo pak více slyšet než vidět (a také cítit :)) Moje děti by asi lžičku kmínu nepozřely, a tak jsem jim vždycky uvařila babiččinu kmínovou polévku, která je stejně účinná. Zde je její „skromný“ recept. Kmínová polévka: Z mouky a tuku uděláme jíšku tmavší barvy, kterou po vychladnutí rozředíme vodou. Potom přidáme kmín, sůl a polévku povaříme. Kořeníme ji pouze petrželovou natí a podáváme s osmaženým chlebem. Dobrou chuť a dobré zažívání :) |
---|
použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990
Nový komentář
Komentáře
taky hodně drcený
používám drcený ... nacpu ho kam se dá
Houby bez kmínu, to taky není ono.
bez kmínu ani ránu
Kmín mám ráda a do té polévky ještě vajíčko
Kmín mám ráda, ten patří mezi mé oblíbené koření
brambory bez kmínu nejsou to pravé, mám kmín ráda
Byl velmi oblíben i v Egyptě za doby faraonské jako prostředek proti nadýmání a díky tomu nesměl chybět v žádném...takřka...jídle.
hodne pouzivam kmin pri vareni
Kmín používám často
Trefa:kmin mam velice rada.
kmín patří o do brambor při vaření, protože jim odnímá jedovatý solanin.
jak se dělá knínový čaj? Poradí mi někdo? Nevím jaké množství se má zalít, Děkuji předem
zsajímvé poučení
Bez kmínu si nedovedu vaření představit.
Naši polští kolegové ovšem kmín houfně odsuzují a ani si kvůli němu nekupují české pečivo, jak jim tam vadí
kmín moc nemusím, mám po něm bolení břicha a vadí mi mezi zuby
Kmín mám velmi ráda
Voní mi a je mi příjemné do něj chroupnou, třeba na pečivu