Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.
Dnes si povíme něco bližšího o muškátovém květu.
Muškátový květ není květem v pravém slova smyslu, ale usušeným červeným míškem, pokrývajícím tvrdou pecku. Samozřejmě, není nad čerstvé bylinky, ale muškátový květ a muškátový oříšek mají ve světě bylinek a koření nezastupitelné místo a určitě stojí za to, se s nimi blíže seznámit.
Původ
Muškátový květ stejně jako muškátový ořech jsou plody stejného stromu muškátovníku vonného (botanický název Myristica fragrans), jehož pravlastí je ostrov Banda na Molukách. Tyto ostrovy jsou součástí Indonésie a často jsou nazývány také jako Ostrovy koření.
Pěstování
Mezi významné pěstitele muškátového květu i oříšku patří ostrov Grenada, která má muškátový oříšek i ve státním znaku. Dále se muškátovník pěstuje na Srí Lance, v Indii a Střední Americe. V horkém tropickém klimatu se mu daří dobře. Muškátovník dorůstá až do výšky až 18 m a plodit začíná až po patnácti letech od doby, kdy se vysadí. Pak však sklízí úrodu až čtyřicet let. Plod tohoto stromu se skládá ze dvou částí, z květu a ořechu. V našich vegetačních podmínkách vypěstovat nelze.
Využití v kuchyni
Využití v lékařství
V jihovýchodní Asii a Číně se dodnes muškátový květ (i oříšek) spíše než v kuchyni používají pro své léčivé vlastnosti jako homeopatikum. Rozemletý muškátový květ stimuluje trávení, pomáhá při nevolnosti a nadýmání, ale také třeba uvolňuje ztuhlé svaly a klouby. Mírně také povzbuzuje a posiluje koncentraci. Muškátový květ je přidáván také do masážních olejů.
Muškátový květ v magii
Za starých časů se šafrán, vanilka, muškátový květ a jiná exotická koření vyvažovala zlatem. Vznikaly mnohé pověry o těchto vzácných rostlinách, zvláště jako o silném afrodisiaku. Některé z těchto pověr říkají, že muškátový květ přináší do domácnosti klid a bezpečí. Špetka muškátové květu pod polštářem zase prý zažene bolest hlavy. Muškátový květ se v minulosti také vhazoval do ohně při různých náboženských rituálech, anebo se přidával do nápojů lásky.
Muškátový květ očima čtenářky Janiny Zda lze za takový „nápoj“ lásky považovat i novoroční čočkovou polívku, jejíž nezbytnou součástí je podle receptu mojí babičky právě muškátový květ, pak se s vámi ráda o tento recept podělím. Vždyť Vánoce jsou tady coby dup a Nový rok jak by smet. :) Novoroční čočková polévka Příprava |
---|
Používání muškátového květu a oříšku se datuje už od 1. století.
Tato dvě koření jsou odlišná a současně neodlučitelná.
Muškátovému oříšku se budeme věnovat zvlášť. Zase příště.
Příště: muškátový oříšek
použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990
Nový komentář
Komentáře
zajímavý článek
lenig — #27 Mangold je vlastně takový celoroční špenát. Nevím, jestli máš zahrádku, ale pokud ano, moc doporučuju.
Já ho znám už asi 30 let.
Muškátový oříšek používám, muškátový květ jsem nezkoušela.
používám obojí
ZNÁM A DÁVÁM DO PERNÍKU _ OBČAS I NA MASO
občas používam
Používám obojí. Škoda, že není k dispozici obrázek muškátového květu. Znám jej jen jako mletý prášek.
Používám spíš oříšek, mám ho ráda do květákové polévky. Nikde tu nevidím upozornění, že ve velkém množství může být i smrtelný (ale tolik ho asi žádná z nás do jídla nedá - teda aspoň ne bez vedlejších úmyslů
). Mám pocit, že jsem četla, že v některých zemích se nesmí ani prodávat.
esunad — #36 to je zřejmě chyba v desetinné čárce. Taky bych do toho nevrzla skoro celé máslo.
Používám
Používám květ i oříšek, ten mám v malém struhadélku, ale až sem dáte článek o oříšku tak přidejte foto květu, ať je v tom pěkně zmatek. A 200 g másla se mi zdá trošičku moc.
Muškátový oříšek v kuchyni používám, ale květ ne.
Tak ten vůbec nepoužívame
Ani ho doma nemám.
Hlavně ve vánočce nesmí chybět
a pak v rybí polévce
Používám oříšek i květ
Muškátový oříšek používám do omáček, nádivek i polévek.
oříšek jsem začla používat teprve nedávno, když jsem dostala recept na květák na smetaně s vajíčkem a příchutí muškátového oříšku ... teda musím říct, že je to vynikající
Jala — #24 to vůbec neznám, snad jednou to někdo použil ve VIP prostřeno...